Jarava Winery

Пчелата, невъзпятият герой от лозята, влиза в светлината на прожекторите

Пчелата, невъзпятият герой от лозята, влиза в светлината на прожекторите

Гроздето, което отглеждаме за вино, технически не се нуждае от пчели. Всъщност култивираната „обикновена“ лоза, известна като Vitis vinifera, е хермафродитна , което означава, че притежава цветя с функционални плодници (които действат като яйчници) и тичинки (които произвеждат прашец), което позволява на тези лози да се самоопрашват.

Но може да изглежда изненадващо, че въпреки това винопроизводителите отдавна са инвестирали време и пари в проектиране на лозя, които привличат пчелите. И тъй като популациите на пчелите намаляват в световен мащаб, лозарите работят още по-усилено, за да доведат пчели в своите лозя.

И така, защо пчелите са толкова жизненоважни за лозето и какво правят винопроизводителите, за да ги отглеждат?

Пчелата, невъзпятият герой от лозята, влиза в светлината на прожекторите

Как пчелите влияят на лозето?

Подобрете храненето на почвата

Пчелите, когато са изправени пред разнообразие от култури през цялата година, връщат услугите на фермера, като помагат за създаването на по-здрави, по-богати и по-задържащи вода почви. Това е така, защото пчелите помагат за опрашването и грижата за покривните култури, които могат да бъдат жизненоважни за здравето на лозята – това е особено вярно в засегнатата от суша Калифорния.

„Доказано е, че покривните култури насърчават здравето на почвата, като подобряват органичната материя в почвата, предотвратяват ерозията и повишават капацитета за задържане на влага в почвата“, казва Сали Кам, комуникационен мениджър Grgich Hills Estate в Напа. „Те също са ключов начин за насърчаване на разнообразието от микроби в почвата, което е особено важно, когато работите в монокултура като грозде.“

Grgich Hills Estate е сертифициран като органичен производител от 2006 г. и отглежда подходящи за пчелите покривни култури, като горчица и детелина. „Това, което откриваме, е, че дали покривната култура ще успее или не, зависи изцяло от пчелите“, казва Кам.

Привличайте полезни насекоми

Пчелите са важни, защото играят ролята на стражи и предпазват лозите от по-малко желани насекоми и насърчават по-добрите да останат наоколо. „Когато осигурявате храна за пчелите, тяхното присъствие и успехът на растенията, които опрашват, привличат други полезни насекоми“, казва Катя Хогендорн, Ph.D., научен сътрудник, който специализира в училището по земеделие и храни на Аделаида и Вино.

Тяхното присъствие привлича „паразитни оси, например. Паразитните оси се хранят със щипалки, брашнести червеи, молци и други насекоми, които са опасни за лозята.“

Пчелата, невъзпятият герой от лозята, влиза в светлината на прожекторите

По-добро развитие на гроздето и намаляване на гниенето на гроздовете

В проучване, публикувано от Hogendoorn в Apidologie , се установява, че медоносните пчели активно премахват калиптрата – защитна капачка, която покрива цвета на гроздето до цъфтежа. Чрез премахване на капачките, тези медоносни пчели могат да се възползват от развитието на гроздовите зърна и чепките. Това е особено вярно за Pinot Noir, къкто се пише в проучването, че „упоритостта на калиптрата може да причини развитието на деформирано грозде“.

Присъствието на пчели също може да помогне за намаляване на появата на гроздово гниене.

Как винарните отглеждат пчели

Бернат Коста, ръководител на регенеративни органични изследвания в Grgich Hills Estate, обяснява, че те  вече имат растения и дървета около всяко лозе, за да повишат биоразнообразието и да привлекат опрашители. В техния имот който е от 155 акра (10 мили южно от Напа), екипът на избата са засадили повече от 350 местни дървета, храсти и цъфтящи треви през последните години.

„Изборът е предназначен да увеличи максимално разнообразието с местни видове, устойчиви на суша, като същевременно гарантира, цъфтежа през цялата година, за да се осигурят хранителни вещества за пчелите и насекомите“, казва Коста. „В нашите имоти имаме специални градини, където отглеждаме растения, необходими за биодинамични препарати, както и цъфтящи растения за насекоми и птици.“

За да помогне с това, Grgich Hills Estate се обединява с организацията с нестопанска цел Apis Arborea, за да инсталира пчелни кошери в стволовете на дърветата.

Джоел Соколоф, мениджър на лозя и ранчо с биодинамично отглежданите от 240 акра Soter Vineyards в долината Willamette в Орегон , също държи няколко кошера с медоносни пчели, но казва, че е фокусиран основно върху привличането на местни пчели и опрашители.

Соколоф казва, че неговият екип засява детелина, грах и фий в лозята, всички от които са привлекателни за различни видове пчели. В околните полета те засаждат зеле, фацелия и други цветя като лен и ливадна пяна, които изникват през цялата година, плюс овощни градини, които съдържат култивирани растения, подходящи за пчелите, като тикви, чушки и слънчоглед.

Soter Vineyards е едно от шестте лозя на Willamette Valley, които работят с проекта Oregon Bee Friendly Wine , казва Андони Мелатопулос, асистент по здравеопазване на опрашителите в Катедрата по градинарство в Орегонския държавен университет , който вижда програмата и действията на заинтересованите лозари като основополагащи за оцеляване на местните пчели.

„Най-голямото предизвикателство за дивите пчели е да получат достатъчно от видовете цъфтящи растителни видове“, казва той. Чрез засаждането на повече щадящи опрашителни растения във и около лозята, „лозарите от Орегон могат да бъдат водещи в насърчаването на биоразнообразието на пчелите.“

Загубата на пчели и по-голямото въздействие

Въпреки че пчелите отдавна са приоритет за фермерите, привличането им към посевите е по-важно от всякога. Около 90% от произведените с търговска цел хранителни култури в САЩ зависят от пчелите и другите опрашители, за да се възпроизвеждат, според Администрацията по храните и лекарствата .

Медоносните пчели допринасят с около 15 милиарда долара за икономиката на САЩ. Въпреки че не са местни, европейските колонисти донесоха медоносните пчели в началото на 1600 г. Но дивите пчели са важни и за нашето икономическо и екологично здраве. От приблизително 4000 местни вида пчели в САЩ, 20% до 45% са специалисти по цветен прашец, което означава, че разчитат на един вид растение за храна. Ако пчелите не присъстват, растението няма да се възпроизвежда.

Но тези жизненоважни насекоми са в беда. В началото на 2006 г. учените започнаха да забелязват тревожен спад в пчелните колонии; явлението скоро беше наречено Разстройство на колапса на колониите . През 2022 г. пчеларите отчитат приблизително 39% загуба на колонии в годишно проучване, проведено от Bee Informed Partnership , в съответствие с предходни години. Въпреки че броят на местните пчели е по-труден за намиране, експертите изчисляват, че в световен мащаб 40% от всички местни пчели са уязвими към изчезване.

Пестицидите, особено неоникотиноидите, които отравят цялото растение, включително цветния прашец и нектара, с които се хранят пчелите. Оттогава Европейският съюз, Канада и САЩ (чрез Закона за спасяването на опрашителите на Америка от 2019 г. ) са забранили неоникотиноидите за употреба. Изменението на климата и широко разпространената монокултура също се смятат за фактори, според учените.

Въпреки, че доставките на храна в света е най-важното нещо за всички, когато става дума за рязко намаляване на пчелните популации, става все по-ясно, че пчелите много допринасят за здравето на всички растителни култури, включително и лозята.

Източник: winemag.com – Катлийн Уилкокс
Снимки: gettyimages.com

5.0/5.0 Article rating
6 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ