Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Променя ли се регионът на Лазурния бряг и Бургундия към по-добро или по-лошо?

Променя ли се регионът на Лазурния бряг и Бургундия към по-добро или по-лошо?

Кот д’Ор претърпя три значителни промени от 2005 г., насам които могат драматично да променят статута на пазара на вино през следващите 20 години. Снимка: Даниел Джоливет

По време на неотдавнашно проучване на производителите от регионите на Лазурния бряг и Бургундия, Джансис Робинсън каза: „Мисля, че общото ми впечатление за тези региони е, че те са едни от най-традиционните винарски региони в света и едва ли ще се променят изобщо. “ Това, което намери по време на обиколката си, я изненада; множество чуждестранни производители купуват парцели земя в региона на Бургундия като драстично променят облика на френските вина. Тези промени идват в момент, когато лозята в този регион са най-скъпите на хектар в света. Колекционерите вероятно ще видят голяма част от трансформациите на целия пазар, произтичащи директно от промените във този френски тероар, и ще трябва да променят начина си на избор на вино, за да бъдат в крак с тези тенденции.

New Estates вдъхнете живот на Тероара

Робинсън откри, че американските, австралийските и китайските винопроизводители са закупили множество парцели земя в региона през последните пет години. Това е необичайно за Бургундия, тъй като именията обикновено се продават само на френски местни жители. Неотдавна Chateau Gevrey Chambertin беше закупен от китайския ентусиаст на вино Louis Ng, който казва, че иска да върне имението обратно към предишната си слава като добър бургундски производител. С промяна в собствеността именията като замъкът Gevrey смесват старите бургундски традиции на винопроизводството със съвременни техники, но критиците твърдят, че тази промяна би им коствала висока цена. Критиците на Ng се притесняват, че Ng и други чуждестранни собственици в региона ще изгубят поглед от това, което прави Бургундия уникална, тъй като те нямат опит и виждане от историята на региона.

Жан-Мишел Гийон от Chateau Gevrey Chambertin, когато го попитаха за продажбата на замъка Gevrey и за чуждото влияние върху съвременната Бургундия , той каза: „Това е депониране. Нашето наследство се изплъзва през пръстите ни. “ Част от проблема се крие във френското законодателство; Франция налага 25-процентово мито върху земите на винопроизводителите, които предават именията си на потомците си, което е причината много от тези имоти да се продават. Други експерти за вино, като Робинсън, са по-оптимистични, вярвайки, че новата собственост би могла да бъде промяната, която регионът на Кот д’Ор трябва да се конкурира на съвременния пазар на вино. Засега Chateau Gevrey работи върху използването на възможно най-много стари традиции от Бургундия, да надстройва тези техники (като засаждане на нови и по-висококачествени лозови масиви), за да отговори на съвременните вкусове.

Колекционерите ще видят повече чуждестранни фондове в Бургундия през следващите 20 години, тъй като новите наследници с вековни имения, смятат за по-лесно да продават акциите от своите имения след наследяване на земята. Когато колекционерите погледнат към производители като Gevrey Chateau и Domaine Maume, те ще придобият представа за промените, случващи се в региона, и накъде се насочват новите винени тенденции. Вместо да се притесняват от тези нови производители, колекционерите трябва да опитат вината на Louis Ng или Moray Tawse. Тези собственици са се посветили финансово на идеята и ще работят усилено, за да произвеждат възможно най-висококачествените вина. Те показаха сериозно отношение към закупената от тях земя, която е добра за виното, което ще произвеждат. За много от тези собственици,

биодинамичните вина са правило, а не изключение

Когато Робинсън е изследвала 30 винопроизводители в Кот д’Ор, тя открила, че почти всички те използват поне една органична техника, с идея се превърнат изцяло в сертифицирани биодинамични винарни. Осем от именията казват, че са се насочили към биологичното земеделие едва през 2005 г. което съответства на скорошната възходяща глобална тенденция за биологичните вина. Бургундският климат е идеален за биодинамична революция, тъй като винаги е бил строго фокусиран тероар. Когато производителите се обръщат към биодинамичните техники и естествените дрожди, те позволяват на естествените аромати на гроздето да се усетят по осезаемо от закупените дрожди, за които е доказано, че променят аромата.

Сега, когато Кот д’Ор се превърна в един от най-органично ориентираните региони в света, колекционерите може да забележат увеличение на стойността на купените от тях вина през следващите 10 или повече години. По-голям процент винолюбители понастоящем търсят предимно био вина, вярвайки, че те са по-здравословна алтернатива. Така, че би било разумно да се възползвате от този повишен интерес. Бургундия като регион произвежда отлични биодинамични вина, производители като Michel Lafarge и Vougeraie майсторят едни от най-добрите вина в тази категория.

Увеличаване цената на Grand Cru

Най-голямата промяна в района на Бургундия идва от драматичното увеличение на стойността на неговите лозя Grand Cru. Те струват средно 4 милиона евро на хектар, което го прави най-скъпата винена земя в съвременния свят. Инвеститорите не могат да закупят тази земя без помощта на бургундски местен жител, тъй като регламентите на AOC и регионалните съюзи имат строги правила за прилагане на качеството на производителите в Кот д’Ор. Société d’Aménagement Foncier et d’Établissement Rural (SAFER) са известни с продажбата на най-добрите парцели земя, те имат най-доказаните знания и опит за виното. Това защитава региона, дори и привлича много чуждестранни инвеститори.

Днес лозята с бяло грозде Grand Cru са значително по-скъпи от лозята Grand Cru, отглеждащи червени сортове. Бялата Бургундия е по-рядка и трудна за отглеждане, което увеличава нейната стойност на пазара. Освен това много винолюбители се насочват към сухите бели вина, от които Бургундия произвежда в изобилие. Докато по-голямата част от закупената наскоро земя в Бургундия е на ниво село, по-голям процент инвеститори от висок клас купуват малки участъци от Grand Cru и Premier Cru земя, особено райони, в които се отглежда бяло вино. Колекционерите, които искат да получат добри вина за своите изби, трябва да започнат да инвестират в първокласни бели бургундски, сега, тъй като тези вина вероятно ще добият популярност през следващите десетилетия.

Източник: Линк

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии