Jarava Winery

Продадоха най-скъпата бутилка вино в света за 558 000 долара

Продадоха най-скъпата бутилка вино в света за 558 000 долара

Световният рекорд за цена на бутилка вино, продадено на търг, бе счупен на търг в Ню Йорк, организиран от аукционна къща „Сотбис“. Бутилка бургундско вино „Романе-Конти“ („Romanee-Conti“) от 1945 г. бе продадена за 558 000 долара, предаде ТАСС. Предполагаемата й цена е била 22 000 – 32 000 долара. Според аукционната къща само около 600 от тези бутилки вино са пуснати на пазара.

Предишният рекорд бе регистриран през 2007 година. На търг в Ню Йорк „Сотбис“ продаде бутилка „Шато Мутон-Ротшилд“ реколта 1945 от три литра за 310 700 долара. Бутилката вино „Романе-Конти“ е част от личната колекция на френския винопроизводител Робърт Дроуин. Цялата колекция бе продадена за 7,3 млн. долара, пет пъти по-скъпо от прогнозната й стойност. В изявлението се посочва също и че на търг пред дни аукционната къща е продала бутилка уиски „Макалън“ („Macallan“), произведена през 1926 г., за 843 000 долара. Тази цена е рекорд за бутилка твърд алкохол, продаван на търговете на „Сотбис“, както и на всеки търг в Северна Америка.

Началникът на отдел търговия в аукционната къща Джейми Ричи нарича продажбата на „Романе-Конти“ за необичайно високата цена „значителен момент не само за „Сотбис“, но и за пазара на вина и спиртни напитки на световно ниво.“ „Новият световен рекорд, определен днес на търга, показва, че търсенето на вино и твърди алкохолни напитки с изключително високо качество никога не е било по-голямо от сега и колекционерите по целия свят не пестят усилия и средства, за да се сдобият с ценните придобивки“, подчерта той. Ричи изрази увереност, че предстоящите търгове на „Сотбис“ през ноември и декември също ще бъдат успешни. Аукционната къща не разкрива самоличността на купувачите, пише БГНЕС.

Линк

3.5/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии