Програмата на DiVino.Taste 2019 – по-богата и по-разнообразна от всякога!

Програмата на DiVino.Taste 2019 – по-богата и по-разнообразна от всякога!

Както през последните години, освен традиционната изложбена част с дегустации, деветото издание на DiVino.Taste предлага изключително интересна и разнообразна програма от майсторски класове, лекции и презентации. Представяме някои от най-известните винарски райони в света, различни видове вино и последните тенденции в производството. Водещи на майсторските класове ще бъдат едни от най-утвърдените световни и български винени експерти.

За DiVino.Taste 2019 у нас пристига най-младият Master of Wine на Германия, Константин Баум MW. Пред българската публика той няма да говори за вината на изток от Рейн, а ще представи вината на Калифорния. Като посланик на Калифорнийския винен институт за Европа, Константин Баум MW ще ни поведе на задълбочена обиколка из Златния американски щат, с неговите хора, геология, климат и страхотни вина.

Собственик и мениджър е на иновативната онлайн компания meinelese.de, която се занимава с внос на бутикови вина от Европа и с дистрибуцията им в Германия. Константин Баум управлява винената програма в един от най-добрите хотели в света – Brenners Park-Hotel в Баден Баден. Той е и много активен в социалните медии с над 15 хил. последователи в Instagram и канал в YouTube с над 200 хил. гледания.

9-ото издание на DiVino.Taste отделя внимание на и легендарните подсилен вина от Иберийския полуостров и остров Мадейра. Обвити в лека загадъчност, Херес, Порто и Мадейра не са лесни за разбиране и сякаш все остават встрани от отъпканите винени пътища. Уникален шанс да дегустираме незабравими вина и да разширим познанията си за Херес, Порто и Мадейра ни дава майсторският клас с водещ Благой Кузмански. Той е един от 20-те посланици на шери в света, дипломирани през 2018 в град Херес след крайно стриктен подбор. Работил e като сомелиер в Лондон и САЩ. Учи в Court of Master Sommeliers, където се провежда считаният за най-труден изпит в света на виното. Желанието му е да стане един от по-малко от 300-те Master Sommeliers в света. В момента работи като баер и главен сомелиер за Seewines.

Дълбоката връзка между изкуството и виното ще демонстрира талантливият класически пианист, Иво Върбанов. Създал през 2005 лозе край село Изворово в Южен Сакар, той започва да произвежда забележителни вина и е убеден, че тероарът там се проявява по впечатляващ начин в характера на сирата. Високо оценени и у нас, и в чужбина, вината на Иво Върбанов от от този сорт са плътни и мощни – големи вина с характер и сериозен потенциал за отлежаване. Самият той е автор на концепцията на тези вина и ще води вертикалната дегустация на 8 реколти сира – от 2017 назад до 2009. Идеята е да покаже как отлежава и се развива през годините сирата от изключителния тероар на Южен Сакар.

Като продукт на природата, толкова близък до виното, и тази година DiVino.Taste отделя заслужено внимание на зехтина. Качествените испански зехтини често печелят най-високи отличия на престижните международни конкурси, а Испания е категоричен световен лидер в производството на течното злато на Средиземноморието. Утвърден познавач и сертифициран сомелиер по зехтин в International Culinary Centre и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк, Анна Петкова ще представи някои от най-добрите зехтини в света от три емблематични провинции на Андалусия – Севиля, Кордоба и Хаен – хилядолетни земи на маслинови дървета и зехтин. Анна Петкова Има собствен проект – mypureolive и е посланик на културата EVOO (Extra Virgin Olive Oil). В майсторския клас ще се включи и испански гост от Nobleza del Sur, революционери в производството на най-качествен натурален екстра върджин зехтин в Хаен. Ще бъдат предложени и майсторски хапки, демонстриращи как всеки зехтин се съчетава с храна и как се използва в приготвянето на храната. Тази отговорна задача е поверена на Севда Димитрова – победител в Master Chef България 2016.

Подобни статии