Jarava Winery

ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС СТАРТИРА 23-ТО ИЗДАНИЕ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ

ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС СТАРТИРА 23-ТО ИЗДАНИЕ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ

В Пловдив бе даден старт на най-престижния винен конкурс в света Concours Mondial de Bruxelles 2016, който за първи път се провежда в България. 330 дегустатори от 52 държави оценяват близо 9000 вина от цял свят.

„Благодарен съм на организаторите и партньорите ни, защото този форум ще представи Пловдив като културна столица на Европа през 2019 година. Той е шестият най-стар жив град в света и най-старият град на континента с над 700 културно-исторически забележителности и повече от 300 000 движими културни паметници с находки от седем археологически периода“, подчерта в приветствието си към чуждестранните гости кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той посочи, че Пловдив е най-добрият град за бизнес в България за 2014 и 2015 година, с поредица от отличия през годините и е привлекателен туристически център с неповторим дух и атмосфера. Инж. Тотев заяви, че винопроизводството в региона има не само хилядолетни традиции, но и тук е разработена първата винена карта в страната.

„Приемам конкурсът като знак на съдбата, защото провеждането му съвпада с един от най-светлите християнски празници – Великден“, заяви в словото си изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Той приветства чуждестранните гости и им пожела успех, а конкурсът да остави у тях незабравим спомен от България.

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев определи Пловдив като място, където истинските ценители на виното си дават среща. Той заяви, че винопроизводството в България е не само с хилядолетна история, но една от най-представителните витрини пред света и важен щрих в образа на икономиката на страната.

„Възможността България да е домакин на този форум е доказателство не само за хилядолетните традиции на винопроизводството, но и за изключителните качества на великолепните вина, които произвеждаме“, се посочва в поздравителния адрес на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Рекорден е броят на пробите в 23-годишната история на конкурса – близо 9000. Ръст бележат и българските вина, които се съревновават за престижните отличия. Международното жури ще оценява и над 260 проби на родни производители. Тази година 330 са дегустаторите на Concours Mondial de Bruxelles 2016 от 52 държави и са разпределени в 59 комисии. Всеки един от тях на ден ще оценява около 50 проби.
Блестяща е организацията и зад кулисите, в сервизните помещения, където се подготвят вината за представянето им на международните дегустатори, за което са отговорни енолозите от Съюза на енолозите в България. За журито се грижат 130 студенти и четирима преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив под ръководството на заместник-ректора проф. д-р инж. Йорданка Алексиева.

Concours Mondial de Bruxelles продължава до 1 май 2016 г. в Международен панаир – Пловдив. Това е най-престижният независим конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се правят допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. 23-то издание на конкурса се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерството на туризмаМинистерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. 

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии