ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС СТАРТИРА 23-ТО ИЗДАНИЕ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ

ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС СТАРТИРА 23-ТО ИЗДАНИЕ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ

В Пловдив бе даден старт на най-престижния винен конкурс в света Concours Mondial de Bruxelles 2016, който за първи път се провежда в България. 330 дегустатори от 52 държави оценяват близо 9000 вина от цял свят.

„Благодарен съм на организаторите и партньорите ни, защото този форум ще представи Пловдив като културна столица на Европа през 2019 година. Той е шестият най-стар жив град в света и най-старият град на континента с над 700 културно-исторически забележителности и повече от 300 000 движими културни паметници с находки от седем археологически периода“, подчерта в приветствието си към чуждестранните гости кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той посочи, че Пловдив е най-добрият град за бизнес в България за 2014 и 2015 година, с поредица от отличия през годините и е привлекателен туристически център с неповторим дух и атмосфера. Инж. Тотев заяви, че винопроизводството в региона има не само хилядолетни традиции, но и тук е разработена първата винена карта в страната.

„Приемам конкурсът като знак на съдбата, защото провеждането му съвпада с един от най-светлите християнски празници – Великден“, заяви в словото си изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Той приветства чуждестранните гости и им пожела успех, а конкурсът да остави у тях незабравим спомен от България.

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев определи Пловдив като място, където истинските ценители на виното си дават среща. Той заяви, че винопроизводството в България е не само с хилядолетна история, но една от най-представителните витрини пред света и важен щрих в образа на икономиката на страната.

„Възможността България да е домакин на този форум е доказателство не само за хилядолетните традиции на винопроизводството, но и за изключителните качества на великолепните вина, които произвеждаме“, се посочва в поздравителния адрес на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Рекорден е броят на пробите в 23-годишната история на конкурса – близо 9000. Ръст бележат и българските вина, които се съревновават за престижните отличия. Международното жури ще оценява и над 260 проби на родни производители. Тази година 330 са дегустаторите на Concours Mondial de Bruxelles 2016 от 52 държави и са разпределени в 59 комисии. Всеки един от тях на ден ще оценява около 50 проби.
Блестяща е организацията и зад кулисите, в сервизните помещения, където се подготвят вината за представянето им на международните дегустатори, за което са отговорни енолозите от Съюза на енолозите в България. За журито се грижат 130 студенти и четирима преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив под ръководството на заместник-ректора проф. д-р инж. Йорданка Алексиева.

Concours Mondial de Bruxelles продължава до 1 май 2016 г. в Международен панаир – Пловдив. Това е най-престижният независим конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се правят допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. 23-то издание на конкурса се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерството на туризмаМинистерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. 

Подобни статии