Jarava Winery

Празнуваме Международния ден на мавруда с три градски винени фестивала

Празнуваме Международния ден на мавруда с три градски винени фестивала

За трета поредна година ще честваме празника на вината от местните сортове грозде. Посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените и стари български сортове, Международният ден на мавруда е инициатива, която има за цел да създаде повод за сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да открои забележителната хармония между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България. Стремежът е празникът да се утвърди като истински значимо събитие във винената презентация на страната, което да даде информация и да насочи различни групи потребители към българското вино.

Преди близо 100 години, на Димитровден, когато повечето винари вадят виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага, Аристи Чорбаджаков – Чорбаджака, започвал гроздобер. Неговата прецизност в грижите за лозята и майсторлък в правенето на вино и до днес са пример за качество и отношение към занаята. Затовa именно Димитровден, 26-и октомври е избран да бъде празник на българското вино и Международен ден на мавруда. В народния календар с Димитровден се отбелязва и началото на зимните и по-студени месеци. Време за червено вино, споделено с близки и приятели.

Инициативата на Българската асоциация на винените професионалистиМеждународен ден на мавруда се заражда през 2020, като се отбелязва „предпремиерно“ и виртуално – в социалните мрежи, с призива „да отворим бутилка българско вино“.  През 2021, въпреки че годината също не беше от най-благоприятните, Денят на мавруда бе честван в над 19 държави, а събитията, които над 70 винарски изби, ресторанти, винени барове, търговци и вносители на български вина в чужбина организираха за винени любители бяха над 100 само за месец.

Този октомври ще се състоят три градски винени фестивала в три последователни съботи в най-големите градове на България. Селекция от над 35 български вина от местни сортове ще гастролира в страната, а кулинарните им акомпанименти ще бъдат регионални и различни във всеки град.
Входът и за трите фестивала е свободен, като ще се заплаща само консумацията.

Началото на фестивалния сезон по случай Международния ден на мавруда ще сложи Urban wine fest Varna на 15 октомври, а избраната локация е култовото за морската ни столица арт пространство „ReBonkers“.

Следващата точка е Пловдив, където на 22 октомври на Площад Централен, до Пощата, под звуците на Духовия оркестър, пловдивския саксофонист Димитър Ангелов и подбрана музика от DJ Manev ще се случи Urban wine fest Plovdiv. Шеф Чакъров и Кулинарна лаборатория ще акцентират върху съчетанието на вината от местните сортове с ястия от фермерски продукти, „Дивата ферма“ ще предизвикват посетителите с ястия от Южен Сакар, а „уличната храна“ на бар „Samar“ ще придаде истински градски привкус на феста.

Urban wine fest Sofia, замислен като единствения градски винен фестивал през 2021 г., тази година остава последен от серията – поред, но не по значение. Той ще е запомнящият се завършек на един винен октомври. Барът се мести в столичното Ларго на 29 октомври. За културно-музикалната програма ще се погрижат Софийският духов оркестър, Симфоничният оркестър, но организаторите обещават и още изненади.

На 26 октомври в София ще се проведе конференция с международно участие, насочена към професионалистите в бранша. Лекторите и участниците ще споделят опит и ще дискутират наболели за българското винопроизводство теми, свързани с районирането, маркетинга и позиционирането на България като винена дестинация.

И всичко това е в името на българското вино. Защото каузата на БАВП е популяризиране на българското вино и винен туризъм, които да заемат своето достойно място на световната винена сцена чрез разпознаваемост, изразителна идентичност и положителен имидж.

Международният ден на мавруда е инициатива на Българска асоциация на винените професионалисти и тази година ще се осъществи под патронажа на Министъра на туризма и с подкрепата на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Държавен фонд „Земеделие“, Столична община и Община Пловдив. Спонсори на събитието са MasterCard, Hoval, Herti и „Девин“, а за осъществяването му допринасят и множество партньори. На сайта mavrudday.com и в социалните мрежи може да бъде намерена допълнителна и актуална информация.

5.0/5.0 Article rating
4 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии