Jarava Winery

Правене на хубаво вино в Палестина, въпреки всичко…

Правене на хубаво вино в Палестина, въпреки всичко…

Винопроизводителят Сари Хури от Philokalia Wines няма право да проверява лозята си в момента. 100-годишното лозе, разположено на Западния бряг на Палестина, се намира срещу граничната стена на израелско селище. Военна наблюдателна кула се извисява отгоре.

Снимка: https://www.instagram.com/philokalia_wines

Хури е един от дузината винопроизводители на Западния бряг. Лозята му се намират на около 45 мили от Газа, където се води война след водената от Хамас атака срещу Израел на 7 октомври 2023 г., при която загиват повече от 1200 израелци и чужденци. Доклад от май на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси определя броя на жертвите в Газа на 34 735 палестински жертви.

Хури и други винопроизводители се борят да запазят бизнеса си след това.

Повечето винарни в Израел и Палестина са били в средата на кампания, когато започнават атаките и контраударите. Много местни работници биват повикани на военна служба, оставяйки гроздето да гние.

„Може ли Палестина да произвежда качествено вино дори при тези трудни обстоятелства?“
Хури: „Казвам да.’ Повечето палестинци ще кажат обаче „не“. Тествам това върху собствения си бизнес”

Въпреки че Хури загубва реколтата си от маслини миналата есен, той беше един от малкото винопроизводители в района, които завършва кампанията си от 2023 г.

Тъй като искаше да отпразнува рождения ден на баща си на 7 октомври – деня на смъртоносната атака, Хури решил да бере гроздето на 6 октомври.

Не се знае дали реколтата ще бъде нормална тази година, или дали това е най-важното за местните жители, но Хури се надява, че ще бъде възможно да прибере това което лозята му са родили.

„Виното е табу за по-голямата част от населението тук. Винопроизводителите не се смятат за важни“, казва Хури. „И така, започвате да се питате – има ли значение?

Защо има значение

Бивш архитект в Париж, Хури е поет по душа. Philokalia се превежда като „любов към красивото, доброто“ и Хури казва, че е на мисия да открие красотата чрез своите вина.

Като всеки винопроизводител, неговото преследване започва с тероара. Това е популярна дума „тероар“, която често се бърка. В основата си тероарът е почвата – основен източник на място и история във виното – което му придава идентичност. Там, където живее Хури, тероарът, идентичността и чувството за нормалност са ценни стоки.

Снимка: https://www.instagram.com/philokalia_wines

Лозята на Хури, най-старите от които са на 110 години, са преживели много трудности и са излекувани през годините. Той казва, че те са били смачкани под камъни от Израелските отбранителни сили (IDF), за да направят селища и пътища в началото на 2000-та и отново през 2021 г. Въпреки работата, някои от лозите израстват около камъните, което му позволява да произведе първата си реколта през 2015 г.

Снимка: https://www.instagram.com/philokalia_wines

„Ако се придържате към него, се научавате да намирате красотата в страданието“, казва Хури. „Това се превръща в пътеводна звезда и източник на надежда. За мен виното трябва да се издигне над страданието.”

Винарната се намира на около 3000 фута над морското равнище, със Средиземно море на запад и Мъртво море на изток, предлагайки голяма дневна промяна в температурите. Добре дренираната почва е смес от глина и варовик. Производството на Хури е малко, с общо 10 000 бутилки, хиляда от които пълни с арак, ароматен ликьор, направен от ферментирало грозде и анасон. Лозето се отглежда на сухо без обработка, а вината се правят с минимална намеса, финене и филтриране.

Сред предложенията на Philokalia Wines е Stubborn Saints 2022, червено с бледорубинен цвят и нотки на горски ягоди, рози, бонбони и билки. Неговото ниско съдържание на алкохол и леко тяло го правят елегантна лятна глътка.

Grapes of Wrath 2021 (култов фаворит сред много любители на виното), кехлибарено вино, направено с купажиране от местни сортове грозде, отлежало в амфори. С нотки на мед, портокал, орлови нокти, сушени кайсии, билки и отчетлив аромат на стафиди, затоплени в гхи. Това вино има дълъг финал и балансирана структура.

Anima Syriana Red, Philokalia – 2021 , най-смелото от гамата, със средно рубинен цвят, кадифено усещане в устата и нотки на къпини, боровинки, къпина и череши мараскино.

Всички са сухи и имат нужда от декантиране. Сортовете грозде не се изписват върху бутилките, които съдържат купаж от стари местни сортове. Причината на Хури да запази гроздето неизвестно е, че той вярва, че не съществуват достатъчно изследвания и история на виното за лозята в неговия регион. Докато няма подходяща литература за гроздето, той вярва в опазването на сортовете, за да ги предотврати от експлоатиране заради тяхната екзотичност.

Ограничено предлагане и нарастващо търсене

Въпреки че местното потребление на вино е намаляло значително заради войната, като вътрешните продажби са се сринали с над 60%, според израелската асоциация на винопроизводителите (IWPA), търсенето на вина от Близкия изток се е увеличило в САЩ.

Закари Енджъл, главен готвач и собственик на Galit , ресторант със звезда Мишлен в Чикаго, казва, че хората стават все по-любопитни за вината от региона.

„Търсенето на много от нашите вина, особено от Палестина и Ливан, беше много по-високо тази година“, казва Енджъл. „Изглеждаше, че хората не обръщаха внимание, и наистина се заинтересуваха от много от тези вина след като започна войната. Мисля, че хората си казаха какво можем да направим, за да бъдем солидарни с палестинците в Газа? И мисля, че това е наистина хубаво чувство.”

Енджъл е евреин, а неговият бизнес партньор и куратор на винената листа е Андрес Клаверо, който е наполовина палестинец. Заедно те правят регионално вдъхновено меню от храни и вина както от Израел, така и от Палестина, включително Grapes of Wrath на Philokalia Wines, Stubborn Saints и Red Bethlehem.

Тези бутилки също са в списъка на Albi във Вашингтон, друг ресторант със звезда на Мишлен, и на рафтовете на дребно в Мичиган, Калифорния, Ню Йорк, Чикаго и други американски градове.

„Виждаме бум“, казва вносителят и дистрибуторът на вино Джейсън Баджалия от Terra Sancta Trading Company. „Част от тях са за набиране на средства, за благотворителни вечери в Газа. Но това няма да продължи, след като войната свърши. В същото време много винолюбители започват да се интересуват от палестинско вино.“

Войната може да бъде комерсиализиращ фактор в популяризирането на вина от региона в САЩ, въпреки че и Хури, и Баджалия вярват, че вината нямат нужда точно от такава „реклама“, посочвайки тяхното качество и уникална история. Например, Grapes of Wrath на Philokalia за 2021 г. спечели златен медал на Международния конкурс за вино в Сан Франциско през 2023 г.

Бъдещето на палестинското вино

„Обстоятелствата са това, което ми е дадено в живота, така че се справям с тях“, казва Хури. „Какво ще се случи утре, когато нещата се върнат към по-нормалното си състояние?“

Засега Хури не е сигурен кога ще може да работи върху лозята си. Той ще се опита да направи това през следващите седмици, за да провери за мухъл и други болести. Ако има военни действия в района, той ще бъде принуден да отстъпи и да остави гроздето да поеме по своя път. Но Хури е предпазлив реалист относно тазгодишната реколта.

„Интересувам се да произведа едно от най-добрите вина в света, но това е дългосрочно предизвикателство“, казва той. „Трябва да вървим ден по ден, наистина. Не знаем.”

Източник: wineenthusiast.com

5.0/5.0 Article rating
8 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии