Jarava Winery

Посока – натурално вино

Посока – натурално вино

Що се отнася до виното, достатъчно трудно е да научите термините, регионите, сортовете и начина на производство. Като оставим на страна винарските практики и нещата стават направо объркващи. Всички сме чували за  био  вино, а сега има и биодинамично  вино, но какво по дяволите е натуралното вино ?!

Знаем какво си мислите. Не е ли всичкото вино натурално, ако е направено от плодове? Не точно. Разбиваме всички стереотипи за това какво означава да бъде напълно естествено.

КАКВО Е НАТУРАЛНО ВИНО?

Всъщност няма съгласувано определение за натурално вино. Но има определени основни принципи, които производителите и пиещите на натурално вино считат за стандарт. Най-доброто определение за такова вино е, че то се произвежда с възможно най-малко химикали и възможно най-малко технология, както в лозето, така и в самата винарна. Вината са предназначени да бъдат изключително тероарни, генериращи аромати от земята, а не от химикали или човешка намеса. Натуралното вино по същество трябва да бъде единствено ферментирал гроздов сок, с възможно най-малко намеса на винопроизводителя.

ОРГАНИЧНОТО ВИНО ЛИ Е?

Да. Макар и да не е предвидено чрез някакъв закон, гроздето използвано за производството на натурални вина, се отглежда биологично.

БИОДИНАМИЧНО ЛИ Е ЕСТЕСТВЕНОТО ВИНО?

Докато много винопроизводители следват биодинамичния календар в своите винарски практики, това не е толкова „задължително”, колкото другото земеделие. Въпреки това повечето натурални винопроизводители избират да прилагат биодинамично земеделие.

 

КАКВО Е ЗАБРАНЕНО В ЕСТЕСТВЕНОТО ВИНО?

Отново няма точно определение за естествено вино, но спазването на стандартите на повечето натурални винопроизводители, естествените вина забраняват използването на химикали, хербициди и пестициди, добавена мая, добавена захар, машини в лозето (гроздето се събира на ръка) и всяка форма на помпи или оборудване, които биха ограбили виното.

И ТАКА, КАКВО ПРАВИ ТРАДИЦИОННО ПРОИЗВЕДЕНИТЕ ВИНА НЕ „ЕСТЕСТВЕНИ?“

Не ни разбирайте погрешно – повечето конвенционално произведени вина са също толкова добри, колкото и естествените им колеги. Виното обаче би се считало за „естествено“, ако, да речем, винопроизводителят добави специфичен щам дрожди или ако се  използва машина за събиране на гроздето вместо човешки ръце, две практики, които са много разпространени в света на винопроизводството.

ЗАЩО ИМА УТАЙКА В ЕСТЕСТВЕНОТО МИ ВИНО?

Повечето конвенционално произведени вина се произвеждат с някаква форма на агент (обикновено яйчен белтък или желатин) и се филтрират преди бутилиране. Но финирането и филтрирането обикновено се разглеждат като подправяне на виното във винената общност, така че, те не го правят, което означава, че във вашето вино може да има утайка. Напълно нормално е. Не се притеснявайте, това не влияе негативно на вашето вино!

ЕСТЕСТВЕНОТО ВИНО ПО-СКЪПО ЛИ Е?

Не! Подобно на традиционно произведените вина, цените на естествените вина са в широк спектър, като бутилките се предлагат във всеки ценови диапазон.

ЕСТЕСТВЕНОТО ВИНО ПО-ЗДРАВОСЛОВНО ЛИ Е?

На теория, да. Натуралното вино се прави с плодове, произведени по биологичен път, а практиките му забраняват употребата на химикали, така че помислете за това, като яденето на органична храна срещу неорганична храна. Докато конвенционалната храна (и вино) със сигурност няма да ви убие, избирането на нещо с по-малко химикали винаги е по-здравословения път и също така по-безопасно за околната среда!

КЪДЕ МОГА ДА НАМЕРЯ НАТУРАЛНО ВИНО?

Натуралното вино става все по-разпространено във винените магазини и ресторанти. Всъщност някои ресторанти и магазини са посветили бизнеса си само на сервиране на натурални вина. Ако не може да намерите такова място, със сигурност ще намерите всичко в интернет, нали?

НАТУРАЛНОТО ВИНО ИМА ЛИ СУЛФИТИ?

Да, в малки количества. Всички вина съдържат сулфити, тъй като са естествен страничен продукт на ферментацията в минимални количества. Тук обаче дебатът за естественото вино става труден. Много винопроизводители смятат добавянето на сулфити към виното като подправяне на естествения продукт, докато други го разглеждат като необходима стъпка, виждайки, че сулфитите са консервант за виното.

НАТУРАЛНОТО ВИНО МОЖЕ ЛИ ДА СТАРЕЕ?

Въпреки че липсата на сулфити не е непременно нещо лошо, не очаквайте тази бутилка да остарява толкова дълго, колкото конвенционално приготвеното вино с добавени сулфити, тъй като те са основна част от това, което запазва виното.

Текст: Вики Дениг
Източник: vinepair.com

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии