Jarava Winery

Ползата от червеното вино била преувеличена

Ползата от червеното вино била преувеличена

Снимка: Reuters

Червеното вино може би не е толкова полезно, колкото се надяваме и мислим, обявиха американски учени, изследвали ключовата му съставка, на която се приписва благотворният му ефект, съобщава BBC.

Антиоксидантът ресвератрол, характерен за червеното вино, някои плодове и черния шоколад, всъщност няма чудодейно действие върху сърцето. Ако виното и тези храни въобще са полезни, това по-скоро се дължи на комбинацията от съставките в тях, смятат учените.

Екип от американския университет „Джонс Хопкинс“ изследва 800 души от малки градчета в Тоскана, където се произвежда виното „Кианти“, за да види дали напитката, с която е известен районът, има някакъв ефект върху здравето им. Учените обаче не откриха доказателства ресвератролът да спира сърдечносъдовите заболявания или да удължава живота.

Специалистите все пак подчертават, че са необходими повече изследвания за окончателен извод.

„Историята с ресвератрола изглежда е още един случай, когато ползата от нещо се преувеличава и не издържа на теста на времето“, каза ръководителят на екипа проф. Ричард Семба.

Според него ползата от виното, горските плодове или шоколада, ако има такава, се дължи на комбинацията на съставките. А и не е ясно какво количество е необходимо, за да бъде постигнат ефект.

Според предишни трудове ресвератролът е полезен за здравето. Достоверността на изводите обаче беше поставена под съмнение през 2012 г., когато един от водещите учени в тази област беше обвинен, че е изфабрикувал данни.

(БТА)

По публикацията работи: Красимир Ангелов

Източник: dnes.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ