Повече от половината участници във ВИНАРИЯ 2019 са дебютанти

Повече от половината участници във ВИНАРИЯ 2019 са дебютанти

По-голямата част от участниците в международната специализирана изложба „Винария“ дебютират със своите продукти. Част от тях са членове на Българската асоциация на независимите лозаро-винари. В нея влизат около 50 малки бутикови изби, които произвеждат вино от минимум 50% собствени лозови насаждения. Те представят изключително разнообразие от почти всички сортове, които се отглеждат в България. „За първи път на „Винария“ организирахме майсторски клас за Сира от Южен Сакар и дегустация на 10 вина Мерло, произведени в различни региони на страната“, коментира председателят на Асоциацията Иво Върбанов. Според него трябва да има баланс между местните и световни сортове, защото при малки обеми на производство не е разумно да се залага само на родните, тъй като не всички изби могат да задоволят количествата, които един пазар изисква. Затова е добре качествените вина от международни сортове да проправят път на българските. „Всички наши членове, участници във Винария 2019, са удовлетворени от възможността тук да представят продуктите си както на любителите и ценителите на вино, така и на търговци, ресторантьори, хотелиери и сомелиери и да реализират успешни бизнес контакти“, уточни Върбанов.

Семейните изби поддържат голямо сортово разнообразие като от местните най-предпочитани са Мелник, Мавруд, Гъмза и др. На особена почит са Рубин и Тамянка, които се предлагат самостоятелно или в купаж.

Двата най-големи региона – Дунавска равнина и Тракийска низина са представени съответно от избите „Дос Аламос“ и „Шато Коларово“. За първи път харманлийският винопроизводител представи пред аудиторията вино от сортовете Русан, Марсан и Вионие от серията „Мегалит“, която предстои да бъде пусната на пазара.

Вината са с топъл южен характер, високо екстрактивни и обемни. Произведени са от собствени лозя. Наименованието на избата от Северозападна България е със символично име, което на испански означава „две тополи“. В шатото растат черни тополи, които в римско време са били свързани с производството на вино. Избата разполага с 200 дка собствени лозя, в които са застъпени както международни, така и местни сортове. Купажите са най-търсени от потребителите, като продукцията се реализира както на вътрешния пазар, така и в Англия, Германия, Испания, Русия, Камбоджа и други.

Малките винопроизводители се обединяват около идеята за общ износ на българско вино в случаите, когато са необходими големи количества.

За първи път на ВИНАРИЯ 2019 се демонстрират кегове, в които виното може да бъде охладено и газирано. При технологията е необходима бирена инсталация и се използва азот, който служи за извличане на виното от кега, като в същото време не му позволява окисляване. В кеговете виното може да се газира, като се използва въглероден двуокис. Технологията е създадена миналата година, като се използва за бира, а от няколко месеца и за вино. Кеговете са за еднократна употреба и се произвеждат в благоевградското село Стоб. Компанията представи и вино, бутилирано в кенове от 250 и 500 мл, като капацитетът е от 5 500 до 7 000 броя на час.

„На ВИНАРИЯ 2019 е провокиран бизнес интересът на малките бутикови изби. Те с основание имат самочувствието, че произвеждат качествени натурални продукти и се стремят да спечелят повече клиенти“, коментира главният директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов. Тази година в изложбата участват 127 български и чуждестранни фирми от 11 държави.

Подобни статии