Lozenitsa Estate

Повече от половината участници във ВИНАРИЯ 2019 са дебютанти

Повече от половината участници във ВИНАРИЯ 2019 са дебютанти

По-голямата част от участниците в международната специализирана изложба „Винария“ дебютират със своите продукти. Част от тях са членове на Българската асоциация на независимите лозаро-винари. В нея влизат около 50 малки бутикови изби, които произвеждат вино от минимум 50% собствени лозови насаждения. Те представят изключително разнообразие от почти всички сортове, които се отглеждат в България. „За първи път на „Винария“ организирахме майсторски клас за Сира от Южен Сакар и дегустация на 10 вина Мерло, произведени в различни региони на страната“, коментира председателят на Асоциацията Иво Върбанов. Според него трябва да има баланс между местните и световни сортове, защото при малки обеми на производство не е разумно да се залага само на родните, тъй като не всички изби могат да задоволят количествата, които един пазар изисква. Затова е добре качествените вина от международни сортове да проправят път на българските. „Всички наши членове, участници във Винария 2019, са удовлетворени от възможността тук да представят продуктите си както на любителите и ценителите на вино, така и на търговци, ресторантьори, хотелиери и сомелиери и да реализират успешни бизнес контакти“, уточни Върбанов.

Семейните изби поддържат голямо сортово разнообразие като от местните най-предпочитани са Мелник, Мавруд, Гъмза и др. На особена почит са Рубин и Тамянка, които се предлагат самостоятелно или в купаж.

Двата най-големи региона – Дунавска равнина и Тракийска низина са представени съответно от избите „Дос Аламос“ и „Шато Коларово“. За първи път харманлийският винопроизводител представи пред аудиторията вино от сортовете Русан, Марсан и Вионие от серията „Мегалит“, която предстои да бъде пусната на пазара.

Вината са с топъл южен характер, високо екстрактивни и обемни. Произведени са от собствени лозя. Наименованието на избата от Северозападна България е със символично име, което на испански означава „две тополи“. В шатото растат черни тополи, които в римско време са били свързани с производството на вино. Избата разполага с 200 дка собствени лозя, в които са застъпени както международни, така и местни сортове. Купажите са най-търсени от потребителите, като продукцията се реализира както на вътрешния пазар, така и в Англия, Германия, Испания, Русия, Камбоджа и други.

Малките винопроизводители се обединяват около идеята за общ износ на българско вино в случаите, когато са необходими големи количества.

За първи път на ВИНАРИЯ 2019 се демонстрират кегове, в които виното може да бъде охладено и газирано. При технологията е необходима бирена инсталация и се използва азот, който служи за извличане на виното от кега, като в същото време не му позволява окисляване. В кеговете виното може да се газира, като се използва въглероден двуокис. Технологията е създадена миналата година, като се използва за бира, а от няколко месеца и за вино. Кеговете са за еднократна употреба и се произвеждат в благоевградското село Стоб. Компанията представи и вино, бутилирано в кенове от 250 и 500 мл, като капацитетът е от 5 500 до 7 000 броя на час.

„На ВИНАРИЯ 2019 е провокиран бизнес интересът на малките бутикови изби. Те с основание имат самочувствието, че произвеждат качествени натурални продукти и се стремят да спечелят повече клиенти“, коментира главният директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов. Тази година в изложбата участват 127 български и чуждестранни фирми от 11 държави.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии