Jarava Winery

Плодовите вина за първи път в самостоятелна категория на „Винария 2024“

Плодовите вина за първи път в самостоятелна категория на „Винария 2024“

За първи път плодовите вина и напитките на винена основа са отделени в самостоятелна категория в международните дегустации, които излъчват носителите на „Златен ритон“ от „Винария 2024“. „Въвеждането на новата категория е свързано с тенденцията за производство на повече плодови вина и повишеното търсене от потребителите не само у нас, но и в Европа“, коментират членове на дегустационните комисии. Тази година получените проби са разпределени в 10 категории: традиционните шест групи – бели, розови и червени от последна и от по-стари реколти, вермути, шумящи, ликьорни и плодови вина. Сформирани са две комисии, които ще оценяват напитките по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV). Виненото бренди ще бъде групирано в три подгрупи в зависимост от средната възраст – до 7 години включително, от 8 до 11 години и над 11 години. Гроздовите и джиброви ракии също ще бъдат отделени в подгрупи – до и над 3 години, както и от неароматни и ароматни сортове. В отделна категория са плодовите ракии, както и други спиртни напитки.

Дегустационна комисия

„На всеки участник в конкурса се предоставят резултатите от дегустацията за собствените проби. Носителите на „Златен ритон“ трябва да получат минимум 92 точки от международното жури в най-стария конкурс в страната“, коментира председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов, който е съорганизатор на проявата. Той допълни, че и тази година призовете от „Винария“ ще донесат международен авторитет за производителите. „Традиция е отличените със „Златен ритон“, златни и сребърни медали да бъдат поставяни върху етикетите на вината и това е гаранция за качеството на напитките. Факт е, че потребителите също се доверяват на продукти, които имат този стикер“, поясни инж. Стоянов. „В рамките на изложението членовете на нашия съюз заедно с колегите от бранша ще очертаем световните тенденции в сектора, иновациите в избора и преработката на сортовете грозде, системите за контрол на качеството“, посочи още инж. Станимир Стоянов. Според него развитието на винения сектор е неразривно свързан с новите технологии и прогреса на земеделския отрасъл, който непрекъснато се модернизира.

доц. д-р Николай Стоянов – преподавател на студентите от специалността „Технология на виното и пивото“

Вината, произведени от местни сортове за втора поредна година ще бъдат отличени със специални награди. 15 уайнмейкъри, повечето от които международни дегустатори, ще оценяват пробите на вина тази година. Двете комисии ще са председателствани от доц. д-р Христо Спасов, който е заместник- ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив и доц. д-р Николай Стоянов – преподавател на студентите от специалността „Технология на виното и пивото“.

Международните дегустации на вина и спиртни напитки ще се проведат на 16 и 17 февруари 2024 г., а носителите на престижните отличия от „Винария 2024“ ще станат ясни на 21 февруари 2024 г. по време на тържествена церемония в Конгресния център в Международен панаир Пловдив.

4.7/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии