Пловдив предаде домакинството на следващия град, в който ще се проведе световния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial

Пловдив предаде домакинството на следващия град, в който ще се проведе световния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial

София – Пловдив, 23 август 2018 г. Следващата страна-домакин на международния конкурс за високоалкохолни напитки Spirits Selection by Concours Mondial е Китай. Новината бе обявена на специална церемония днес в Пловдив. Заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков символично предаде огромна чаша за напитки на кмета на град Лвианг, г-н Уанг Ливей (Wang Liwei) от китайската провинция Шанкси. Събитието се състоя в залата, в която се провеждат дегустациите, в присъствието на всички международни експерти и гости на Конкурса. По традиция бе излъчен кратък филм за следващия град–домакин.

В церемонията за обявяването на Лвианг като град-домакин на Spirits Selection 2019 участваха и г-н Бодуа Аво, Председател на Concours Mondial de Bruxelles и създател на Spirits Selection, г-н Тиери Хейнс, Директор на Конкурса, г-жа Меглена Михова и г-н Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“ – представители на Spirits Selection и Concours Mondial в България.

Лвианг е 2-ия по икономически показатели град в Китай с вековна история и 4-милионно население. На територията му се намира планината Хуа Шанг – един от символите на китайската цивилизация. В града е и една от основните бази за производство на четвъртата най-известна марка китайски алкохол в света. Статистиката сочи, че годишно в света се произвеждат 24 милиарда литра високоалкохолни напитки, като 1/3 от тях се произвеждат в Китай.

Днес международното жури и делегациите на Spirits Selection ще посетят забележителности в Пловдив. Конкурсът ще приключи с концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ на Античния театър с вход свободен за пловдивчани и гости на града и галавечеря в Стария град. За международните съдии, които искат да научат повече за България, е предвидена допълнителна програма в следващите 2 дни в централната и източната част на страната ни.

Spirits Selection 2018 се организира с подкрепата на Министерството на икономиката и Община Пловдив. Той е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на отличените напитки. Представителят на Конкурса в България е „Пробежекс“.

BulgarianEnglishFrenchGermanItalianRussianSpanish