Jarava Winery

Пино Гриджо – с много лица

Пино Гриджо – с много лица

Италианското Пино Гриджо (Pinot Grigio) и/или френското Пино Гри (Pinot Gris) е едно от най-популярните вина в света и пример за подражание от много производители от т.нар. Нов свят. Познато е и с немското си наименование Рулендер (Ruländer). Това вино е многопластово. То се произвежда в изключително широк диапазон от стилове – от светлия плодов характер на италианския винен стил Фриули Граве и Коллио (Венето) и по-минералните, кремъчни тонове на богатото вино, подкрепяно от френската школа – особено в Елзас (Бургундия) до калифорнийските варианти с често срещан подчертан цитрусов аромат.

От Пино Гриджо се произвеждат висококачествени бели сухи вина, вина фризанте и пенливи вина. Характерни са бледожълтия почти бял, сламения или медено-розовия цвят, свежия и изразен плодов аромат, финия вкус и балансираната киселинност.

Нашият пазар изобилства предимно от италианските Пино Гриджо, но също така се предлагат вина от този сорт на няколко български изби. Продават се предимно в ценовата група 8-15 лв в магазин.

Пино Гриджо се консумира като младо вино. Перфектно е като аперитив. Най-добре се комбинира с всички видове морски дарове – сурови, леко соте, на скара или задушени със сметана или масло. Избягвайте киселите продукти – цитрусови плодове, домати и др. подобни. Независимо от произхода и характера на виното няма да сгрешите, ако го комбинирате с популярната салата Цезар с морски дарове (скариди, октопод, калмари и миди).

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ