Jarava Winery

Пет по-малко известни бели вина, които трябва да опитате

Пет по-малко известни бели вина, които трябва да опитате

Шардоне, Пино Гриджо и Совиньон Блан доминират в продажбите на бяло вино по света. През 2018 г. тези три сорта грозде представляват 102 милиона литра продадени от общо 147,6 милиона литра на продадено бяло вино, сочат данните на IWSR Drinks Market Analysis. Това е изумителните 69 %.

От ароматните Collio Bianco, до безкрайно Sancerre и луксозните бели бургунди, от тези сортове се произвеждат безспорно прекрасни вина. Но ако числата са нещо, което трябва или не трябва да следим, всички бихме могли да направим лека отбивка за малко и тестване от нещо ново – а пък знае ли човек, може да му стане навик.

Готови ли сте да направите скока? Ето пет прекрасни бели вина, които трябва да опитате.

FALANGHINA (Фалангина)

Най-добре се отглежда в Кампания, Южна Италия, Фалангина се смята, че е сред най-ранните сортове vitis vinifera, засадени в страната от древните гърци. През римско време винопроизводителите го смесили с червен сорт Алеанико, за да произведат изисканите фалерски вина на империята.

Лозите Фалангина процъфтяват във вулканичните почви на Кампания, където средиземноморският климат се допълва с охлаждащ морски бриз. Вината са обикновено леки и сухи, с изискани цитрусови аромати и освежаващи плодови аромати. В най-добрия случай, вината са текстурирани с богата минералност, което ги прави перфектно съчетание за местни ястия с морски дарове, като спагети але фонголе .

GODELLO (Годело)

През 70-те години на миналия век само няколкостотин лозя Godello остават в родината на сорта, Галисия в северозападна Испания. Но благодарение на усилията на Хорацио Фернандес, който стартира проект за възраждане и попълване на запасите през 1974 г., Годело се спасява от почти сигурно изчезване и сега процъфтява.

Отглеждани като ниски лози в шисти, богати почви по склоновете на Valdeorras, от сорта се произвеждат богати на минерали бели вина с изключително концентрация на цитрусови плодове, праскови и кора на грейпфрут аромати. С висока киселинност, балансирана от богато усещане в устата, тези вина се съчетават добре с птичи ястия на скара и морски дарове.

TORRONTES (Торонтес)

Докато Малбек е безспорната звезда на аржентинското винопроизводство, Торонтес играе важна поддържаща роля. Най-добрите представители са направени от грозде, отглеждано във височинните лозя на Салта, Хухуй и Катамарка, в северната част на страната. Тук значителните колебания между дневните и нощните температури помагат да се запази киселинността и да се поддържа нивото на алкохола под контрол.

От Торонтес се произвеждат парфюмирани бели вина с тропически плодови и флорални аромати. Поради силно ароматната си природа, Torrontés е много добра комбинация с ароматни тайландски салати и индийски къри.
Избирайте вашата бутилка разумно: Благодарение на леко горчивия финал с бял пипер, Torrontés понякога може да се консумира с по-пикантни ястия.

VERDEJO (Вердехо)

През последните години Албариньо се радва на все по-голям успех на експортните пазари, но в родна Испания Verdejo е най-разпространеният сорт за бели вина. Отглежда се почти изключително в централния район на Испания, Руеда, а също така се използва за приготвяне на пенливо вино, наречено Rueda Espumoso (макар че много малко от последното напуска страната).

Verdejo има приятна киселинност и тревисти, зелено-плодови аромати. Понякога купажирани с Совиньон Блан или Виура (Macabeo), вината от Verdejo са могат да стареят, когато лозите се отглеждат на некачествени, чакълести почви, а добивите от лозята се поддържат сравнително ниски.
Комбинирайте с леки салати или традиционна храна, примерно паеля с морски дарове.

VERMENTINO (Верментино)

Подобно на много други бели сортове, Vermentino свети най-ярко, когато се отглежда и винифицира в крайбрежните райони на Италия. Ключовото бяло грозде на остров Сардиния, Vermentino, се произвежда под две регионални обозначения: Vermentino di Sardegna DOC и Vermentino di Gallura DOCG. Сортът се появява и в Лигурия, на италианската континентална част, където се нарича Пигато, също така и в Болгери на западния тоскански бряг. В съседна Франция гроздето се отглежда в Корсика и Лангедок-Русийон, където традиционно е известен като Роле.

Морските влияния придават солен минерал на вината Vermentino, балансирайки иначе изтънчения плодов характер. Сочни и освежаващи, вината са със средна плътност с богата текстура, което ги прави перфектното съответствие за богати ястия от миди.

Източник: vinepair.com

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии