Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Пет грешни мита за българското вино

Пет грешни мита за българското вино

Сигурно сте чували какви ли не твърдения, свързани с българското вино. И ако някои от тях са израз на местен патриотизъм, то други са явен признак на слаба винена култура. Ето 5 от най-разпространените грешни мита, на които не трябва да вярвате, когато избирате българско вино.

1. Българските вина не са така добри като чуждите 

орно има много добри чужди вина, някои с изключителни качества. Това обаче важи със същата сила и за българските вина, много от които по нищо не отстъпват на популярни италиански и френски вина, например. Фактът, че българските вина не са така популярни като някои чужди марки, далеч не означава, че те не притежават конкурентно качество.

2. Скъпото вино е по-добро от евтиното

Това обикновено е вярно, но не забравяйте, че цената на виното зависи от много фактори, които не са свързани с неговото качество. Известният произход, добрата репутация и професионалните оценки могат да повишат цената, без пряка връзка с качеството. Докато вина от по-малко познати сортове, региони и производители, като българските, могат да предложат отлично и конкурентно качество срещу много по-приемливи цени.

3. Червеното вино е по-добро от бялото

Популярността на този мит в България личи дори от песента „Бяло, бяло вино, ‘що не си червено?”. В действителност българските бели вина предлагат изключително богатство от стилове, разнообразие от аромати и могат да съпровождат идеално богата палитра от ястия.

4. Домашното вино е най-хубавото вино

Има нещо мило в този местен патриотизъм, но в същото време той издава и ниската винена култура на българина. Както казва авторът на „Енциклопедия на виното” Ясен Бориславов „светът на виното е като света на литературата – колкото повече вина познава човек, толкова по-трудно е да твърди, че едно или друго е най-хубаво”.

5. Старите вина са по-добри от младите

Това в болшинството от случаите не е вярно. Действително има вина, които със стареенето се облагородяват, но те са сравнително редки. Повечето вина са замислени да се пият млади – до 3-4 години след реколтата, ако са червени, и до 1-2 години, ако са бели.

Не позволявайте на предубеждения като тези да определят избора ви и опознайте разнообразието на българските вина! Няма да съжалявате 🙂

Източник: Life Tasting Blog

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ