Пет архитектурно зашеметяващи винарни из целия свят, от Испания до Грузия

Пет архитектурно зашеметяващи винарни из целия свят, от Испания до Грузия
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)
Подобно на виното, което толкова често има за цел да говори за тероара чрез гласа на винопроизводителя, архитектурата има способността да разказва история за периода и мястото. Епохата, в която се е развил и разпространил този стил, може да отразява културата, политиката и просперитета на хората. И, разбира се, разкрива строителните материали и техники които са били на мода по това време.

Като се има предвид, че двете категории споделят тази очарователна сила, едва ли е изненадващо, че виното и архитектурният дизайн са многократно свързани. Всъщност някои от най-красивите сгради в света са винарни. Днес погледът върху тези структури предлага почти бездънна възможност за изследване на света. Ето пет имения, с които да започнете епично винено пътуване.

Шавнабадският манастир „Свети Георги“
Картли, Джорджия

Пет архитектурно зашеметяващи винарни из целия свят, от Испания до Грузия
Манастирът Шавнабада / Снимка Адам Морганстърн

Православната църква в Грузия е една от най-старите в света, приемайки християнството като държавна религия през 337 г. сл. Н. Е. От четвърти век винопроизводството се счита за важна монашеска дейност,  ритуали и ежедневна консумация.

Шавнабадският манастир е построен по време на активното средновековие, когато архитектурните елементи са проектирани до голяма степен според религията. Както при повечето структури от този период, сградите в този монашески комплекс могат да се похвалят със сводести, покрити със стенописи тавани, които се простират нагоре за да възхваляват Бог.

Избата е възстановена през 1992 г. а след това възобновяват производството на вино през 1998 г., сега е под надзора на брат Маркус. Подбраното грозде като Saperavi , често тъпкано с крака, се мацерира и отлежава традиционно в qvevri , след което се бутилира и продава на нетърпеливия американски пазар.

Вила Дела Торе Алегрини
Верона, Италия

Пет архитектурно зашеметяващи винарни из целия свят, от Испания до Грузия
Вила Дела Торе Алегрини / Снимката е предоставена от Вила Дела Торе Алегрини

След средновековието италианските мислители от 14 век обявяват възраждане на знанието, основано на изкуството и културата. Архитектурата избягва средновековните готически структури. Вила Дела Торе Алегрини има двама архитекти, единият е ученик на Рафаел и е завършена през 1545 г.

Семейство Allegrini, производители на вино Amarone, придобиват имота в началото на 2000-та година и оттогава възстановяват двореца като център с луксозни помещения. И все пак днешните посетители и  винолюбители, могат да се вгледат в няколко аспекта на италианския ренесансов дизайн, като четирите гигантски камини на вилата, обрамчени от челюстите на изкривени фигури на ангел, дявол, морски чудовища и лъвове, или перистила заобиколен от колони двор, който някога е служил като приемна за благородни гости.

Вила Санди
Тревизо, Италия

Пет архитектурно зашеметяващи винарни из целия свят, от Испания до Грузия
Вила Санди / С любезното съдействие на Вила Санди

В Crocetta del Montello, сърцето на просеко страната, Villa Sandi се появява на фона на буйни хълмове с изумруден оттенък. Построена през 1622 г., царствената структура на винарната представлява подход към дизайна, концептуализиран от влиятелния архитект Андреа Паладио, чиито композиции включват ред и симетрия, за да отдадат почит на класическата античност.

Днес семейното имение е признато както за дълбоката си регионална връзка, така и за своите вина. Имотът веднага впечатлява с грандиозната си неокласическа алея. Украсена със статуи на венецианския скулптор Орацио Маринали, тя води до широк и грандиозен пронаос, преддверие, затворено от йонийски колони, като това на класическите гръцки или римски храмове. Интериорът е също толкова поразителен, характеризиращ се с елегантни мазилки, барелефи и полилеи от мурано.

Къщата на Рейн при лозя Берингер
Света Елена, Калифорния

Пет архитектурно зашеметяващи винарни из целия свят, от Испания до Грузия
Рейнска къща в лозя Берингер / Снимката е предоставена от къщата на Рейн

Рейнската къща стои като изискан пример за викторианска архитектура, стил, характеризиращ се с готически черти, смесени с френско, италианско и египетско влияние. Той е бил популярен по време на управлението на кралица Виктория в Англия през 19-ти век.

Завършено през 1884 г. само за 28 000 долара, имението със 17 стаи е построено като частна резиденция на съоснователя на лозето Фредерик „Фриц“ Берингер. (Сравнено сега, ремонтът на сградата през 2009 г. е струвал около 3 000 000 щатски долара.)

Проектиран от известния архитект Алберт Шрьопфер, имотът може да се похвали с богато украсени елементи като кули, двускатен покрив от шисти от Пенсилвания, дървени орнаменти и 41 сложни витражи, които отразяват викторианската епоха. Междувременно интериорът от тъмен дървен материал трябва да имитира дома на семейството на Рейн в Германия. Гостите дегустират на величествената веранда на къщата могат да купят всичко което опитат, даже и селекция от резерви.

Кодорню
Пенедес, Испания

Пет архитектурно зашеметяващи винарни из целия свят, от Испания до Грузия
Снимка: Joan Blach

Известен с проектирането на няколко от най -значимите сгради в  Барселона, известният архитект Хосеп Пуиг и Кадафалч също оставя отпечатъка на каталонския модернизъм върху един от най-старите и най-големи производители на вино в Испания:  Кодорниу.

През 1895 г. Мануел Равентос наема Puig i Cadafalch за разширяване на винарната и избите. По това време каталонският модернизъм е регионалната интерпретация на модерн. Този декоративен стил на плавни, органични линии, вдъхновени от природата, води своите корени до реакция срещу индустриализацията и намалената роля на майсторството. Винарска изба Codorníu и Sala Puig или „Катедралата на Кава“ спечелват национално историческо-художествено наследство през 1976 г. и могат да бъдат разгледани от посетителите.

Източник: winemag.com

Подобни статии