Jarava Winery

Пет архитектурно зашеметяващи винарни из целия свят, от Испания до Грузия

Пет архитектурно зашеметяващи винарни из целия свят, от Испания до Грузия
Подобно на виното, което толкова често има за цел да говори за тероара чрез гласа на винопроизводителя, архитектурата има способността да разказва история за периода и мястото. Епохата, в която се е развил и разпространил този стил, може да отразява културата, политиката и просперитета на хората. И, разбира се, разкрива строителните материали и техники които са били на мода по това време.

Като се има предвид, че двете категории споделят тази очарователна сила, едва ли е изненадващо, че виното и архитектурният дизайн са многократно свързани. Всъщност някои от най-красивите сгради в света са винарни. Днес погледът върху тези структури предлага почти бездънна възможност за изследване на света. Ето пет имения, с които да започнете епично винено пътуване.

Шавнабадският манастир „Свети Георги“
Картли, Джорджия

Пет архитектурно зашеметяващи винарни из целия свят, от Испания до Грузия
Манастирът Шавнабада / Снимка Адам Морганстърн

Православната църква в Грузия е една от най-старите в света, приемайки християнството като държавна религия през 337 г. сл. Н. Е. От четвърти век винопроизводството се счита за важна монашеска дейност,  ритуали и ежедневна консумация.

Шавнабадският манастир е построен по време на активното средновековие, когато архитектурните елементи са проектирани до голяма степен според религията. Както при повечето структури от този период, сградите в този монашески комплекс могат да се похвалят със сводести, покрити със стенописи тавани, които се простират нагоре за да възхваляват Бог.

Избата е възстановена през 1992 г. а след това възобновяват производството на вино през 1998 г., сега е под надзора на брат Маркус. Подбраното грозде като Saperavi , често тъпкано с крака, се мацерира и отлежава традиционно в qvevri , след което се бутилира и продава на нетърпеливия американски пазар.

Вила Дела Торе Алегрини
Верона, Италия

Пет архитектурно зашеметяващи винарни из целия свят, от Испания до Грузия
Вила Дела Торе Алегрини / Снимката е предоставена от Вила Дела Торе Алегрини

След средновековието италианските мислители от 14 век обявяват възраждане на знанието, основано на изкуството и културата. Архитектурата избягва средновековните готически структури. Вила Дела Торе Алегрини има двама архитекти, единият е ученик на Рафаел и е завършена през 1545 г.

Семейство Allegrini, производители на вино Amarone, придобиват имота в началото на 2000-та година и оттогава възстановяват двореца като център с луксозни помещения. И все пак днешните посетители и  винолюбители, могат да се вгледат в няколко аспекта на италианския ренесансов дизайн, като четирите гигантски камини на вилата, обрамчени от челюстите на изкривени фигури на ангел, дявол, морски чудовища и лъвове, или перистила заобиколен от колони двор, който някога е служил като приемна за благородни гости.

Вила Санди
Тревизо, Италия

Пет архитектурно зашеметяващи винарни из целия свят, от Испания до Грузия
Вила Санди / С любезното съдействие на Вила Санди

В Crocetta del Montello, сърцето на просеко страната, Villa Sandi се появява на фона на буйни хълмове с изумруден оттенък. Построена през 1622 г., царствената структура на винарната представлява подход към дизайна, концептуализиран от влиятелния архитект Андреа Паладио, чиито композиции включват ред и симетрия, за да отдадат почит на класическата античност.

Днес семейното имение е признато както за дълбоката си регионална връзка, така и за своите вина. Имотът веднага впечатлява с грандиозната си неокласическа алея. Украсена със статуи на венецианския скулптор Орацио Маринали, тя води до широк и грандиозен пронаос, преддверие, затворено от йонийски колони, като това на класическите гръцки или римски храмове. Интериорът е също толкова поразителен, характеризиращ се с елегантни мазилки, барелефи и полилеи от мурано.

Къщата на Рейн при лозя Берингер
Света Елена, Калифорния

Пет архитектурно зашеметяващи винарни из целия свят, от Испания до Грузия
Рейнска къща в лозя Берингер / Снимката е предоставена от къщата на Рейн

Рейнската къща стои като изискан пример за викторианска архитектура, стил, характеризиращ се с готически черти, смесени с френско, италианско и египетско влияние. Той е бил популярен по време на управлението на кралица Виктория в Англия през 19-ти век.

Завършено през 1884 г. само за 28 000 долара, имението със 17 стаи е построено като частна резиденция на съоснователя на лозето Фредерик „Фриц“ Берингер. (Сравнено сега, ремонтът на сградата през 2009 г. е струвал около 3 000 000 щатски долара.)

Проектиран от известния архитект Алберт Шрьопфер, имотът може да се похвали с богато украсени елементи като кули, двускатен покрив от шисти от Пенсилвания, дървени орнаменти и 41 сложни витражи, които отразяват викторианската епоха. Междувременно интериорът от тъмен дървен материал трябва да имитира дома на семейството на Рейн в Германия. Гостите дегустират на величествената веранда на къщата могат да купят всичко което опитат, даже и селекция от резерви.

Кодорню
Пенедес, Испания

Пет архитектурно зашеметяващи винарни из целия свят, от Испания до Грузия
Снимка: Joan Blach

Известен с проектирането на няколко от най -значимите сгради в  Барселона, известният архитект Хосеп Пуиг и Кадафалч също оставя отпечатъка на каталонския модернизъм върху един от най-старите и най-големи производители на вино в Испания:  Кодорниу.

През 1895 г. Мануел Равентос наема Puig i Cadafalch за разширяване на винарната и избите. По това време каталонският модернизъм е регионалната интерпретация на модерн. Този декоративен стил на плавни, органични линии, вдъхновени от природата, води своите корени до реакция срещу индустриализацията и намалената роля на майсторството. Винарска изба Codorníu и Sala Puig или „Катедралата на Кава“ спечелват национално историческо-художествено наследство през 1976 г. и могат да бъдат разгледани от посетителите.

Източник: winemag.com

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии