Lozenitsa Estate

Петте гори за бъчви във Франция

Петте гори за бъчви във Франция

Френският дъб, използван за направата на бъчви често се отглежда в една от петте гори, Невер, Тронкайс, Алиер, Лимузен и Вогези.

От хилядолетия въпросът в какво да отлежава виното стои на дневен ред, възрастта и транспортирането на вино винаги е напрягало умовете на винопроизводителите по целия свят. С времето винопроизводителите научиха, че ролята която съдът играе в процеса на винопроизводството, е много повече от просто осигуряване на водонепроницаемо пространство. Вместо това различните материали, които могат да бъдат използвани за производството на такива съдове, включително глина, дъб, бетон и по-късно неръждаема стомана, оказват различно влияние върху аромата и стила на едно вино.

Ако някога сте отделили време да посетите винарна, събитие за дегустация на вино, или дори просто да прочетете етикета на гърба на бутилка вино, почти сигурно е, че сте се натъкнали на препратки към такива съдове.

По-специално и най-вероятно е да се натъкнете на дъбови бъчви, обикновено американски или френски, и как те са повлияли на виното, което е отлежавало в тях. Но наистина ли има толкова голяма разлика? И ако да, защо?

Американски § Източна Европа § френски дъб

Всъщност има три основни вида дъбови бъчви, използвани при производството на вино, американски дъб , френски дъб и източноевропейски дъб. Типът бъчва избран от винопроизводителя зависи от редица фактори, включително влиянието което те искат да има върху виното им и колко ще им струва.

Разликата между всеки вид бъчва идва от вида дъб, използван за производството и, климата, почвата и ред други фактори при които е расло дървото.

Основният вид дъб, използван за американските бъчви, е белият Quercus alba , който се отглежда в Източните Съединени щати. Междувременно във Франция и страни от Източна Европа, като Румъния, Хърватия и Унгария, двата вида Quercus robur (обикновен дъб) и Quercus petraea (бял дъб) се отглеждат и използват при направата на бъчви, като Quercus petraea се счита за по-добър от двете.

Най-общо казано, видовете френски дъб са много по-скъпи от американския си колега, поради количеството използваема дървесина.

Въпрос на зърна

Едно от основните разлики между различните видове дъб, когато става въпрос за винопроизводството, е пространството между пръстените (годишни растежни пръстени на едно дърво).

Quercus robur и Quercus petraea имат по-фини зърна, които спират виното да прониква твърде дълбоко през периода на зреене. Това осигурява по-малка повърхност, с която стареещото или ферментиращото вино има контакт, което води до по-слабо влияние и напълно по-гладък вкус . (Прочетете също „Виното отлежало в бъчви от бърбън не е „истинско“ но това е О.К.„)

Quercus alba , от друга страна, има по-широко зърно, което позволява повече взаимодействие с виното. Тази увеличена площ позволява по-силно влияние върху виното, с по-силно извличане на аромати и танини от дъба.

Къде се отглежда френски дъб?

Около една четвърт от Франция (приблизително 14 милиона ха) се състои от горска земя, която представлява почти половината от цялата гора в Европа. Приблизително една трета от тази горска площ във Франция се състои от дъбови дървета.

Дъбът, използван за производството на бъчви, идва от една или повече от основните гори на страната: Алиер , Лимузен , Невер , Тронкайс и Вогези . Дървесината от тези региони има различни характеристики, които също се влияят от начина на печене, получени по време на производството на бъчвите.

При избора на бъчви винопроизводителите трябва да вземат предвид вида на дъба, къде е отглеждан и степента на препичане, когато прогнозират как ще повлияе на виното им.

Дъбова бъчва препичане нива

Има пет основни вида нива на тост:

Лек тост

Лекият тост се използва за вина, които се нуждаят от по-малко подобрения на аромата и имат по-високо съдържание на танини.

Среден тост

Средния  тост подпомага разграждането на определен елемент в дъба, създавайки повече ванилов характер, който ще се придаде на винато.

Среден плюс (+)

Среден плюс препечен дъб, придава повече танини и ванилия, карамел, печени ядки и топли нотки на подправки като индийско орехче и канела.

Тежък тост

Тежкият тост разгражда цялостните химически компоненти в дъба и създава повече сложност в аромата. Има по-малко танини, които се придават на винената структура, а вината, отлежали в тези бъчви, притежават нотки на пушено месо или пастърма, кафе и тъмен шоколад.

Препечени глави

Когато се препичат само капаците на бъчвата, това дава по-добра консистенция на червените вина с по-малко танини. Върховете и дъното на бъчвите се наричат ​​“глави„.

Големите френски дъбови гори

Лимузен

Лимузен е гора в централната част на Франция. Robur Quercus и Quercus patraea тези видове се отглеждат там. Бъчвите направени в този регион не са често използвани при производството на вина, тъй като имат относително широк зърно на дъба което придава аромати които се смятат за твърде агресивни и обикновени. Вместо това тези бъчви се използват при производството на ракии, коняк и арманяк.

Невер

Невер се намира в централния регион на Франция, североизточно от Лимузен. Дъбът, отглеждан там, има тенденция да бъде средно до плътно зърнест, а бъчвите, направени от него, са известни с това, че допринасят за пикантни и канелени аромати.

Алиер

Алиер се намира между Невер и Лимузен. Дъбът там е доста подобен на този на Невер, въпреки че има още по-строга структура на зърното. Бъчвите направени от дъб Алиер се считат за особени, които придават на виното пикантни аромати, които в не редки случаи могат да доминират и да съсипят виното.

Тронкайс

Тронкайс е известен подраздел на гората Алиер, където се отглеждат грандиозни дъбови дървета с впечатляващи размери и ценено стегнато зърно. Тронкайския дъб се счита за една от най-добрите гори за направа на бъчви, а произведените там бъчви се използват за отлежаване на най-добрите и най-скъпи вина от Бордо.

Вогези

Вогези се намират в Източна Франция в едноименна нископланинска верига. Дъбът там е плътнозърнест и прилича на дървесината от Невер и Алиер, макар и малко по-широкозърнест. Дървесината от Вогези придава малко цвят и много гладки танини на виното и често се използва за сортовете Шардоне и Пино Ноар.

5.0/5.0 Article rating
5 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии