Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Пето издание на Винобалканика 16 – 18 април, 2015 г. Велико Търново

Пето издание на Винобалканика 16 – 18 април, 2015 г. Велико Търново

Във Велико Търново се проведе петото издание на международния конкурс Винобалкания. Над 70 вина от България, Македония, Турция и Румъния взеха участие и показаха богатото разнообразие на сортовете от страните на Балканите и Черноморието. Винобалканика е конкурс за вина, произведени с участието на сортове от еколого-географски групи Черноморска /ProlesPonticaNegr.-PPN/ и Източна /ProlesOrientalisNegr.-PON/ или сортове, които са селектирани и разпространени в страните, обхващащи Балканския полуостров и Черноморския басейн. Целта на организаторите, Съюза на Енолозите в България е да се насърчи производството и консумацията на регионални вина. „Надявам се, че с общи усилия не само ще помогнем на по-широката, а защо не и европейската публика, да опознае нашите местни сортове, но и да стимулираме обмена на културни и кулинарни ценности между страните от Балканите и Черноморието“, подчерта Станимир Стоянов, председател на СЕБ. Конкурсът се стреми и да спомогне за културния обмен между страните от региона и останалите страни на ЕС.

От българска страна се включиха избите Марян (избата от едноименното село в Еленския Балкан е едно от новите имена в българското вино) и Вила Юстина. Програмата завършва днес, 18 април, в Музея на виното в Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки.

Комисия

В комисията на Винобалкания тази година участват Елизабет Габей (MW), Джон Салви (MW), Робин Кик (MW), Петер Коф (MW), Браян Дейвс (MS), доц. Христо Спасов – ръководител катедра Технология на вино и пиво в УХТ Пловдив, Васил Стоянов – главен енолог на Вила Юстина и Ясен Захариев от екипа DiVino.

Условия за участие

Лицензирани производители на вина от сортове PPN и PON. Всяко вино представено за участие трябва да бъде произведено с минимум 15 % участие на сорт от споменатите групи или местно селектиран сорт. Вината могат да бъдат бели, розови и червени вина, които са в пазарната мрежа или готови за реализация, от видовете: тихи, шумящи и специални.

Източник: Link

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ