Перуански земеделец произвежда „Вино“ от картофи

Перуански земеделец произвежда „Вино“ от картофи
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Има лозя на голяма надморска височина, а има и полета на такава височина, там е и фермата на Мануел Чок.

На дванадесет хиляди фута над морското равнище в свещената долина на Перу, Чок отглежда повече от десет сорта ока , това е вид картоф, който вирее в почвите с ниско съдържание на хранителни вещества в суровия климат високо в Андите. Чок, или како го наричат там „Шепот на картофи“, е най-известният земеделски производител на тези култура, които на местния език, кечуа се нарича ​​„uqa“.

Различни по размер, форма и цвят, от ярко жълто до наситено лилаво, ока може да се приготвя като картофен чипс, в яхнии или бавно сварен с царевица, да се направи сладък и кремообразен десерт. Но отвъд очакваните от тях кулинарни предложения, oкa вече намира своето приложение в чаша, тъй като предприемчивите фермери като Чок използват своята реколта за създаване на напитки, наречени vino de oca.

Както при гроздето в много лозаро-винарски райони по целия свят, и при ока е една реколта годишно. Екипът на Чок засаждат 10 хектара семена през ноември и прибират грудките през май или юни, в зависимост от времето.

„Поради тази причина произвеждаме алкохолни напитки на базата на ока веднъж годишно“, казва той. „Това е процес, много подобен на този на производството на вино – ферментация, избистряне, стареене и накрая бутилиране.“ казва Чок.

Опаковани в 0,200 ml бутилки, четирите вида органично вино de oca на Чок са с етикет Miskioca. „Миски“ е кечуанската дума за „сладко“, но името е малко погрешно, тъй като не всички отделят високо количество остатъчна захар.

Сочното розе на Miskioca е направено от Black Oca, дълъг, стегнат сорт, който отделя червена плодова сладост, напомняща ягода, череша или малина. Другото разнообразие при Miskioca е червено вино, което включва Mashua Negra, черна кожа ока чиито краища приличат на плътно опаковани венчелистчета на цвете; ферментирането им води до почти сухо вино, което е много наподобява на Малбек . (Чок казва, че сомелиерите в слепи дегустации всъщност са го сбъркали с плодово вино, от червен сорт грозде.)

Жълтата ока , която много прилича на картофи Yukon Gold, влиза както в сладък, така и в сух бял ликьор с нотки на ябълки, праскови и бели плодове. Гореописаните три сорта преминават през осем месечен процес на ферментация, докато сухият стил отнема четири месеца.

Тази година Чок произведе около 1500 бутилки Miskioca; догодина той се надява да ги увеличи до 10 000. В момента той си партнира с ресторант Central в квартал Баранко на Лима, както и с Mil Centro в Морай-Марас, Куско. И двамата произвеждат vino de oca, и го предлагат менютата си.

Чок също има свои предложения за комбиниране с храна. „Обикновено комбинирам десерти на основата на какао с розе или бялата Miskioca, може също така и с бяло месо, риба или морски дарове  „А червеното месо на скара или печено е вкусно да се комбинира с полусухата Miskioca, направена от Black Mashua.“

За гостите които посещават фермата на Чок, се предлага хотел Sumaq Machu Picchu, разходка по нивите, дегустация на вината Miskioca и тристепенен обяд, състоящ се от ястия от ока. Също така могат да опитат ястията в ресторанта на хотела, „Qunuq“, специални менюта като „Munayki“, и специална романтична вечеря за двама.

Източник: vinepair.com

Подобни статии