Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Перуански земеделец произвежда „Вино“ от картофи

Перуански земеделец произвежда „Вино“ от картофи

Има лозя на голяма надморска височина, а има и полета на такава височина, там е и фермата на Мануел Чок.

На дванадесет хиляди фута над морското равнище в свещената долина на Перу, Чок отглежда повече от десет сорта ока , това е вид картоф, който вирее в почвите с ниско съдържание на хранителни вещества в суровия климат високо в Андите. Чок, или како го наричат там „Шепот на картофи“, е най-известният земеделски производител на тези култура, които на местния език, кечуа се нарича ​​„uqa“.

Различни по размер, форма и цвят, от ярко жълто до наситено лилаво, ока може да се приготвя като картофен чипс, в яхнии или бавно сварен с царевица, да се направи сладък и кремообразен десерт. Но отвъд очакваните от тях кулинарни предложения, oкa вече намира своето приложение в чаша, тъй като предприемчивите фермери като Чок използват своята реколта за създаване на напитки, наречени vino de oca.

Както при гроздето в много лозаро-винарски райони по целия свят, и при ока е една реколта годишно. Екипът на Чок засаждат 10 хектара семена през ноември и прибират грудките през май или юни, в зависимост от времето.

„Поради тази причина произвеждаме алкохолни напитки на базата на ока веднъж годишно“, казва той. „Това е процес, много подобен на този на производството на вино – ферментация, избистряне, стареене и накрая бутилиране.“ казва Чок.

Опаковани в 0,200 ml бутилки, четирите вида органично вино de oca на Чок са с етикет Miskioca. „Миски“ е кечуанската дума за „сладко“, но името е малко погрешно, тъй като не всички отделят високо количество остатъчна захар.

Сочното розе на Miskioca е направено от Black Oca, дълъг, стегнат сорт, който отделя червена плодова сладост, напомняща ягода, череша или малина. Другото разнообразие при Miskioca е червено вино, което включва Mashua Negra, черна кожа ока чиито краища приличат на плътно опаковани венчелистчета на цвете; ферментирането им води до почти сухо вино, което е много наподобява на Малбек . (Чок казва, че сомелиерите в слепи дегустации всъщност са го сбъркали с плодово вино, от червен сорт грозде.)

Жълтата ока , която много прилича на картофи Yukon Gold, влиза както в сладък, така и в сух бял ликьор с нотки на ябълки, праскови и бели плодове. Гореописаните три сорта преминават през осем месечен процес на ферментация, докато сухият стил отнема четири месеца.

Тази година Чок произведе около 1500 бутилки Miskioca; догодина той се надява да ги увеличи до 10 000. В момента той си партнира с ресторант Central в квартал Баранко на Лима, както и с Mil Centro в Морай-Марас, Куско. И двамата произвеждат vino de oca, и го предлагат менютата си.

Чок също има свои предложения за комбиниране с храна. „Обикновено комбинирам десерти на основата на какао с розе или бялата Miskioca, може също така и с бяло месо, риба или морски дарове  „А червеното месо на скара или печено е вкусно да се комбинира с полусухата Miskioca, направена от Black Mashua.“

За гостите които посещават фермата на Чок, се предлага хотел Sumaq Machu Picchu, разходка по нивите, дегустация на вината Miskioca и тристепенен обяд, състоящ се от ястия от ока. Също така могат да опитат ястията в ресторанта на хотела, „Qunuq“, специални менюта като „Munayki“, и специална романтична вечеря за двама.

Източник: vinepair.com
No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии