Jarava Winery

Пекин става световна столица на виното през 2018

Пекин става световна столица на виното през 2018

Пътуващият Concours Mondial de Bruxelles избра район Хайдян в Пекин за домакин на следващото си издание; през 2016г. домакин беше Пловдив

9 май 2017 г., Валядолид, Испания

Пекин ще стане световна столица на виното през 2018 г. Concours Mondial de Bruxelles (CMB) избра за домакин на своето 25-то издание района Хайдян в Пекин. За първи път в своята над 20-годишна история пътуващият конкурс ще се проведе в държава извън Европа. Това беше обявено в последния ден на тазгодишното издание на Конкурса, когато кметът на Валядолид, Оскар Пуентес, тържествено предаде чашата вино на CMB на Минг Джи Чен, заместник-кмет на района Хайдян в Пекин. За да се отбележи предстоящото домакинство на Китай, се състоя събитие с коктейли от типичните китайски спиртни напитки байжиу и ликьор.

„Производството и консумацията на вино в Китай бележат силен ръст“, коментира Бодуа Аво, президент на Concours Mondial de Bruxelles. „Китай се превръща в най-големия пазар за някои водещи страни-производителки на вино. Асоциации на винопроизводители установяват дейност там, откриват регионални офиси и изграждат търговски мрежи. Нивата на растеж в страната са по-високи в сравнение с всеки друг пазар. Китай е на второ място в света по площ на лозовите насаждения, с 847 000 хектара, като пред него е Испания, а след него се нарежда Франция.

Като водещ световен винен конкурс ние винаги следим отблизо пазарните тенденции. Наблюдавахме динамичното развитие на китайския пазар и това ни накара да насочим вниманието си към този основен играч“, обобщава Бодуа Аво.
Заместник-кметът на район Хайдян в Пекин, Минг Джи Чен, подкрепя Конкурса от първите разговори Китай да бъде домакин на събитието преди две години досега. Организаторите подчертават, че това ще бъде най-голямата дегустация на вино, която ще се проведе в страната. За първи път винен конкурс с такъв мащаб и значение ще бъде проведен в Азия. Гостуването на CMB в Китай не само ще предостави възможност да се изследва най-динамичният винен пазар в света, но ще отвори вратите към една съвсем нова култура.

През 2017г. броят на мострите на китайски вина в CMB се е увеличил с 112,5% в сравнение с 2016г. и с близо 250% в сравнение с 2015 г. Според Международната организация по лозата и виното, площта на лозовите насаждения продължава да нараства (със 17 000 хектара между 2015 и 2016 г.), като се превръща в „основна зона за отглеждане на лозя в света“ . Китай е на 5-то място по консумация на вино в глобален план (след САЩ, Франция, Италия и Германия), 5-ят най-голям световен вносител на вино по обем, 4-ят най-голям вносител в света по стойност. Търсенето на вино в страната е най-големият фактор, който допринася за ръста на търговията.

25-то издание на CMB ще се проведе между 11 и 13 май 2018 г. в Пекин. Хайдян е вторият най-голям район в града с население от 3,678 милиона. Много китайски университети се намират в него. Районът е известен със своите университети и научно-изследователски институти. Той е център на китайската IT индустрия и се възприема като модел за предприемачество и иновации. В Хайдян има 1 107 регистрирани компании с годишен оборот от над 100 милиона долара.

Concours Mondial 2018 се организира с подкрепата на регионалното правителство на Хайдян в Пекин и Пекинската международна борса за вино и спиртни напитки (BJIWEX).

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света и единственият международен конкурс, в който се прави проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Скорошно неформално проучване сред съдиите показа, че тази проверка, както и високото качество на контролните тестове, е сред най-важните черти на Конкурса.

През 2016 г. домакин на Concours Mondial de Bruxelles беше Пловдив. „Макар тази година България да не е домакин, продължаваме да сме сред топ 10-те страни, подали най-много вина за участие в надпреварата. България е единствената източноевропейска държава в топ 10“, обобщава Меглена Михова от Probegex, представителят на Конкурса у нас.
Резултатите ще бъдат обявени на 12-ти май 2017г.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии