Jarava Winery

Оцетът на милиардера от Бенджамин Уолъс

Оцетът на милиардера от Бенджамин Уолъс

Новоиздадената от Gourmet Publishing документална книга „Оцетът на милиардера“ разследва скандалната афера с най-скъпата бутилка вино в света. Приковаващият разказ проследява какво се случва с бутилка Château Lafite 1787 от Бордо — вероятно закупена някога и притежавана от Томас Джеферсън, известен със своята страст към виното. Дали наистина тази бутилка е била погребана в парижка изба за повече от двеста години? Или е излязла на бял свят от таен нацистки бункер? Или пък изпод ръцете на дяволски умел фалшификатор?

Докато Бенджамин Уолъс прави разследване, за да разплете загадките, читателят се среща с цяла плеяда от интересни играчи — от прочутия британски винен аукционер Броудбент, човекът с най-опитното небце в света, който коментира вината като красиви жени, през ексцентричния магнат на винените чаши Георг Ридел, до маниакалния колекционер на вино Харди Роденщок, открил бутилката.

По следите на истината авторът ни води от Лондон и Щатите, през Цюрих, Бордо, Мюнхен и почти цяла Европа, като предлага една хипнотична история за скъпи вина и дегустации, винено колекционерство, търгове и страсти.

„Оцетът на милиардера“ на Издателство „Гурме“ представя една вероятна измама – може би най-значимата и майсторската след фалшификацията с дневниците на Хитлер; това е книга, която ще зарадва и вдъхнови не само ценителите на виното, но и всички читатели, които просто умеят да се насладят на една добре разказана история.

“Фините детайли – букетът, тялото, нюансите, финалът – превръщат тази книга в трайно удоволствие, което се преживява и запаметява дълго след отгръщането на последната страница. Бен Уолъс е разказал една впечатляваща история по великолепен начин, с лек и умел литературен подход, с безпогрешен изследователски инстинкт. От всички интересни истории за търговията със скъпи вина, тази интригуваща сага най-безрезервно заслужава да бъде наречена „класика“.

— Саймън Уинчестър, писател, автор на „Професорът и Лудият“
Книгата може да закупите в книжарниците или онлайн от тук

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ