Jarava Winery
Lozenitsa Estate

От лозята до световната трапеза: Mastercard® подкрепя българските бутикови винарни на престижно изложение в Италия

От лозята до световната трапеза: Mastercard® подкрепя българските бутикови винарни на престижно изложение в Италия

– Едни от най-добрите български винарни ще бъдат представени за първи път на престижното изложение Slow Wine в Болоня, Италия, с подкрепата на Mastercard и Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП)

– За пета поредна година Mastercard се ангажира да предоставя решения, които отговарят на ежедневните предизвикателства пред българските малки винарски и кулинарни бизнеси и им дават възможност да се развиват в партньорство с DiVino

– Най-доброто българско вино за 2024 г. наградено на DiVino Top 50 е на Иво Върбанов, Южен Сакар

26 Февруари, 2024. Mastercard обявява продължението на своето партньорство с малки български бизнеси в областта на виното и кулинарията, за да повиши тяхната видимост на световния пазар и да им помогне да получат подкрепата, финансирането и ресурсите, от които се нуждаят, за да развиват продуктите си на местно и международно ниво. Инициативата стартира с награждаването от Mastercard за най-добро българско вино за 2024 г. на годишната церемония DiVino Top 50 на 24 февруари и продължи веднага след това с първото в историята българско участие на изложението Slow Wine Fair в Болоня, Италия, в периода 25-27 февруари.

Оцененото като най-добро вино в 13-ото издание на конкурса е Ivo Varbanov Syrah & Viognier I Got Rhythm 2017, отличено още като Най-добро българско червено вино и Най-добро вино от Сакар и Източни Родопи. Пълния списък на наградените вина можете да намерите тук: https://top50.divino.bg/

Сред българските винарни, които ще присъстват на изложението в Болоня, са някои от най-награждаваните производители в ежегодния конкурс DiVino TOP 50 – Ахинора, Братанов, Типченица, Царев брод, Виа Антика и Вила Кътина. Фестивалът събира винени експерти и любители на виното от цял свят, като предлага многобройни дегустации, майсторски класове и дискусии за спецификата и тенденциите във винопроизводството. Slow Wine Fair се провежда всяка година и популяризира екологичното производство на висококачествено вино. Посветено е на винопроизводството, което държи на ценности като опазване на биоразнообразието, защита на земеделския ландшафт, съхраняване на природните ресурси и подчертава значението на виното като култура и като автентично и безкомпромисно отражение на мястото на произход. Всяка година на изложението се представят вина, създадени по устойчив начин – от Италия и от целия свят.

За българския винен сектор Mastercard има съществена роля за развитието на качеството, устойчивостта и световното признание чрез стратегически партньорства и инициативи. Сътрудничеството им с организации като Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) означава цялостен подход към развитието на индустрията, включващ икономически растеж, екологични решения и социална отговорност, казва Емил Коралов, член на борда на БАВП.

Mastercard застава зад опазването на уникалните български сортове, вкусове и рецепти, защото вярваме, че те са част от културното ни наследство и причина за световните туристи да посетят страната. Също така подкрепяме устойчивото развитие, опазването на природата и развитието на селските райони като част от процеса на винопроизводството. Нашият ангажимент надгражда обявения през 2020 г. ангажимент на Mastercard да предостави 250 млн. щатски долара под формата на финансови, технологични, продуктови и информационни активи за пет години на малкия бизнес по целия свят, включително и в България. Малките бизнеси служат за основа на нашата икономика и са ключови за съответните си общности, добавя Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово. Малките производители на вино и храна се нуждаят от достъп до подкрепа и ресурси, които да им дадат възможност да процъфтяват. След като подкрепихме организаторите на основните изложения в бранша с инвестиции и иновации в извършването на транзакции, очакваме с нетърпение да предоставим на производителите платформа за връзка с клиенти в международен план и да създадем сплотена общност от колеги и ментори, които да учат и вдъхновяват бъдещи предприемачи.

Интересен е примерът на Иво Върбанов – производител на вино #1 в класацията DiVino TOP 50 за 2023 г. Иво е класически пианист, живеещ в Лондон, който решава да отглежда лозя в родината  си. След дълго проучване избира района на Южен Сакар до с. Изворово. Винифицирането се извършва в изба Братанови. Заради използването на био земеделски практики, добивите са естествено ниски, производството на избата е между 25 000 и 30 000 бутилки, в зависимост от реколтата, а вината се предлагат във Великобритания, Белгия, Холандия, Германия, Полша, Финландия, Черна Гора и САЩ в топ ресторанти от най-висока класа за виноценители.

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии