Jarava Winery
Lozenitsa Estate

От вълшебно грозде до чудотворно вино

От вълшебно грозде до чудотворно вино

С помощта на великолепната книга на Здравко Райков „Вино за здраве” ще ви представим удивителните възможности на тази божествена напитка да предпазва организма ни от най-различни заболявания. Истинското вино от узряло грозде поддържа организма ни здрав и силен, но откъде идват целебните свойства на древната напитка, защо само тя предпазва тялото ни от стареене и каква е тайната на качественото вино? За да дадем отговор на тези въпроси, трябва да се насочим към първоизточника на виното – гроздето, и да си припомним за уникалните му качества.

Плодовете са най-богатата природна аптека!

Тези уникални коктейли от витамини и много други ценни вещества в естествено състояние са от първостепенно значение за нормалната работа на нашия организъм. Но безспорен цар сред всички тях, както го определя още древногръцкият лечител Хипократ, който систематизира и лечебните му качества, е гроздето. То е познато и ползвано от човека от най-дълбока древност – историята му е поне от преди 5 хилядолетия. В Библията се споменава, че първите насаждения по склоновете на Арарат след Потопа, са били лози.

Вкусното и ароматно грозде е изключително полезно за здравето ни. То е богато на лечебни вещества, известни под наименованието „полифеноли”. За тях се знае, че имат антиканцерогенно, имуностимулиращо, антиоксидантно, противовъзпалително действие. Полифенолите пречат на кислорода да руши клетките. В сока от грозде се съдържат много полезни за организма минерални вещества – те не са по-малко от тези в млякото. Лабораторният анализ намира в него много магнезий и калий, йод, мед, цинк, манган, фосфор, фолиева киселина, натрий, желязо… Всички те изключително благотворно влияят на човешкото здраве и са необходими за образуването на нови клетки. Според Здравко Райков гроздето е далеч по-полезно от кравето мляко, за което сега вече има основателни съмнения, че образува слуз по съдовете, богато е на мазнини и повишава риска от някои ракови заболявания. Всичко в гроздето е полезно – от ципата до семките. Няма по-полезен продукт, създаден от природата, за човешкия организъм от гроздето. Е, ще се съгласите, че такъв портрет може да има само един вълшебник! Този вкусен плод, всмукал соковете на земята и лъчите на слънцето, ни предлага уникална комбинация от жизненоважни витамини, соли, захари, минерали, ферменти, благоприятно въздействащи ни органични киселини, пектини, вода, азотни вещества, растителни антибиотици, ароматни, багрилни, дъбилни вещества, фитонциди и още много други ценни съставки, така необходими, за да живеем без болести и винаги с хубаво настроение.

 Гроздето е онзи чародейник, от който така силно се нуждаем!

Затова и истинско вино може да се получи само от истинско узряло грозде. Неслучайно европейското законодателство отдава изключително значение на произхода на гроздето – от неговото качество зависи в най-голяма степен и качеството на виното. Когато е узряло, то е и готово за вино, в него се е натрупала достатъчно захар, за да се превърне в алкохол. А самото раждане на виното е един природен процес, без присъствието на химия – гроздов сок, който ферментира по естествен начин.

Източник: Link

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ