Jarava Winery

Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид

Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид

България е сред топ 10 на държавите, подали най-много мостри за Конкурса тази година 

Валядолид – София, 3 април 2017 г.
24-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles (CMB) започва на 5 май във Валядолид, Испания. 9080 вина от 50 държави ще се състезават за сребърен, златен и голям златен медали от 5 до 7 май. 320 журналисти, търговци, енолози и сомелиери от цял свят ще оценяват вината. Две нови категории – за стара реколта и за органични вина, се представят за първи път през 20017г.

„България е сред топ 10 на държавите, подали най-много мостри за Конкурса тази година“, коментира Меглена Михова от Probegex. „Нареждаме се на 7 място, със 146 мостри, след най-големите страни – производителки в света: Франция, Испания, Италия, Португалия, Чили, Китай и Южна Африка. След нас в класацията остават държави с дългогодишни традиции във винопроизводството като Швейцария, Гърция и Словакия“, допълва тя.

38 производители от България ще участват тази година в Конкурса. Те ще представят страната ни както с чуждестранни сортове вино (бяло, червено, розе), така и с типично български като мавруд, широка мелнишка лоза, гъмза, рубин, мелник 55, памид, тамянка, мискет и димят. В битката за медали ще участват и български био вина.
България е единствената страна в Източна Европа, която участва с толкова много мостри в Конкурса три поредни години. 

За сравнение, преди 5 години, през 2012 г. страната ни е била на 16 място и е участвала в Конкурса само с 48 вина от 7 производители.

Франция продължава да бъде водещ участник в CMB и през 2017 година, въпреки че производството и консумацията на вино в страната през 2016 спрямо 2015 г. са се понижили . Домакинът Испания се нарежда на второ място по брой на подадените мостри, малко над 2000 броя, което е с 25% повече спрямо миналата година.

Със 112.5% са се увеличили мострите от Китай тази година в сравнение с 2016, и с близо 250% спрямо 2015 г. Причината е, че медалите от CMB се оценяват много високо там. „Някои китайски дистрибутори изискват едно вино да е спечелило медал от международно състезание, за да го добавят в портфолиото си“, коментира Томас Костенобъл, изпълнителен директор на CMB. „Производството и консумацията на вино в Китай се покачват непрекъснато. Според „Международната организация по лозата и виното“ страната е втора по площ по лозови насаждения, изпреварва я единствено Испания“, допълва той.

За първи път в Конкурса тази година участват държавите Азербейджан и Андора.

80% повече брой мостри на органични вина и вина от стари реколти са подадени тази година в сравнение с последните три години, посочват организаторите. Според Томас Костенобъл популярността на тези типове вино се дължи на големия интерес на потребителите към тях.

Резултатите от CMB 2017 ще бъдат обявени седмица след Конкурса онлайн на адрес: http://results.concoursmondial.com. Медалите помагат на експертите, ценителите и любителите на вино да изберат най-доброто и най-модерното.

През миналата година домакин на CMB 2016 г. беше град Пловдив. В престижната надпревара участваха 70 винопроизводители от България, с 257 мостри. Родните вина грабнаха общо 109 медала: 58 сребърни, 47 златни и 4 Големи златни (Grand Gold).

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света и единственият международен конкурс, в който се прави проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.Скорошно неформално проучване сред съдиите показа, че тази проверка, както и високото качество на контролните тестове, е сред най-важните черти на Конкурса.

За допълнителна информация за Concours Mondial de Bruxelles в България:
Veritas PR: Верислава Йорданова, 0888 717 023, Евелина Терзийска, 0888 046475

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии