Отдавна изгубения сорт TARDIF, ще бъде официално признат

Отдавна изгубения сорт TARDIF, ще бъде официално признат
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Снимка: decanter.com

Една от водещите кооперации във Франция, Plaimont Producteurs, успя да спечели официално признание за стария френски сорт Tardif.

Гроздето, за което се смята, че е изгубено от филоксерата отдавна, трябва да бъде включено отново в официалния каталог на разрешените сортове във Франция, идеята е да се прави вино за търговия.

Тардиф е един от 21 стари сорта Гаскон, които бяха преоткрити през 1999 г. от изследователя на виното в Плеймон, Жан-Пол Хюбарт, в малко лозе в село Саррагачи.

Известен като лозето Педебернада, парцелът, който е с размер по-малък от хектар, успя да се опази от филоксерата заради пясъчните си почви – нещо за което е известно, че въшката от филоксерата се пази от нея.

Смята се, че най-старите лозя в парцела датират от 1830-те години и в допълнение към Tardif е имало още сортове, които са напълно непознати по произход, а екипът от Плеймон все още се опитва да разгадае кои са те.

Традиционно за региона, Tardif има бавно вегетативно развитие, с тенденция да достигне оптимална зрялост в края на октомври до началото на ноември.

Освен това в сорта има значително количество ротондон, съединение, което причинява пиперливи и пикантни аромати.

Той е свързан с един от неизвестните сортове, които се намират и в лозето преди филоксерата, Педебернада 4, в известна степен.

Запазени и размножени на експериментален парцел в Aignan от 2015 г., през 2016 г. са засадени около 1500 нови лози, като първата култура ще бъде готова през 2020 г.

Надин Реймънд, технически координатор по ампелография и винопроизводител на преоткритите сортове грозде, коментира: „Радваме се, че можем да въведем местен сорт грозде с толкова високо качество. Разсадът е добре и с нетърпение очакваме да го засадим следващата пролет. “

Като начало на Plaimont Producteurs вероятно ще използват Tardif в купажи, както е правено с друг стар сорт, който се отглежда от много години, Manseng Noir.

Кооперативът вече има 40 хектара Manseng Noir и го смесва с Мерло в едно от своите IGP Côtes de Gascogne вина. Въпреки това се надява да направи 100% Manseng Noir в рамките на следващите няколко години.

8 февруари 2018 г.

Кооперация Plaimont Producteurs проведе дегустация на (7 февруари) в Лондон, по време на която успя да предложи за дегустация пет от стари сортове: Pedebernade 5, Morenoa, Dubosc 1, Tardif и Manseng Noir.

Всички сортове бяха сред тези, открити през 1999 г. в изключително старо лозе, с размер по-малък от хектар, който е успял да се опази от от филоксерата поради пясъчните си почви.

Оттогава Plaimont работи за възстановяване на лозето, идентифициране (където е възможно) на сортовете и също да ги разпространява в собствената си ампелографска консерватория.

Източник: thedrinksbusiness.com

Подобни статии