Jarava Winery

Отдавна изгубения сорт TARDIF, ще бъде официално признат

Отдавна изгубения сорт TARDIF, ще бъде официално признат

Снимка: decanter.com

Една от водещите кооперации във Франция, Plaimont Producteurs, успя да спечели официално признание за стария френски сорт Tardif.

Гроздето, за което се смята, че е изгубено от филоксерата отдавна, трябва да бъде включено отново в официалния каталог на разрешените сортове във Франция, идеята е да се прави вино за търговия.

Тардиф е един от 21 стари сорта Гаскон, които бяха преоткрити през 1999 г. от изследователя на виното в Плеймон, Жан-Пол Хюбарт, в малко лозе в село Саррагачи.

Известен като лозето Педебернада, парцелът, който е с размер по-малък от хектар, успя да се опази от филоксерата заради пясъчните си почви – нещо за което е известно, че въшката от филоксерата се пази от нея.

Смята се, че най-старите лозя в парцела датират от 1830-те години и в допълнение към Tardif е имало още сортове, които са напълно непознати по произход, а екипът от Плеймон все още се опитва да разгадае кои са те.

Традиционно за региона, Tardif има бавно вегетативно развитие, с тенденция да достигне оптимална зрялост в края на октомври до началото на ноември.

Освен това в сорта има значително количество ротондон, съединение, което причинява пиперливи и пикантни аромати.

Той е свързан с един от неизвестните сортове, които се намират и в лозето преди филоксерата, Педебернада 4, в известна степен.

Запазени и размножени на експериментален парцел в Aignan от 2015 г., през 2016 г. са засадени около 1500 нови лози, като първата култура ще бъде готова през 2020 г.

Надин Реймънд, технически координатор по ампелография и винопроизводител на преоткритите сортове грозде, коментира: „Радваме се, че можем да въведем местен сорт грозде с толкова високо качество. Разсадът е добре и с нетърпение очакваме да го засадим следващата пролет. “

Като начало на Plaimont Producteurs вероятно ще използват Tardif в купажи, както е правено с друг стар сорт, който се отглежда от много години, Manseng Noir.

Кооперативът вече има 40 хектара Manseng Noir и го смесва с Мерло в едно от своите IGP Côtes de Gascogne вина. Въпреки това се надява да направи 100% Manseng Noir в рамките на следващите няколко години.

8 февруари 2018 г.

Кооперация Plaimont Producteurs проведе дегустация на (7 февруари) в Лондон, по време на която успя да предложи за дегустация пет от стари сортове: Pedebernade 5, Morenoa, Dubosc 1, Tardif и Manseng Noir.

Всички сортове бяха сред тези, открити през 1999 г. в изключително старо лозе, с размер по-малък от хектар, който е успял да се опази от от филоксерата поради пясъчните си почви.

Оттогава Plaimont работи за възстановяване на лозето, идентифициране (където е възможно) на сортовете и също да ги разпространява в собствената си ампелографска консерватория.

Източник: thedrinksbusiness.com

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии