Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Оранжево вино – същност, производство и консумация

Оранжево вино – същност, производство и консумация

Оранжевото вино се получава от бели винени сортове грозде, които са прекарали известно време в контакт с гроздовите ципи. Тези ципи съдържат цветен пигмент, феноли и танини.

Те често се считат за нежелателни за белите вина. При червените обаче подобен контакт с ципите е изключително важен, тъй като именно той дава цвета, аромата и нужната консистенция.

Сортовете оранжеви вина са получили името си от по-тъмния и наситен, в сравнение с белите вина, леко оранжев оттенък. Той може да варира и до тъмнокехлибарен или цвят „сьомга“.

Начина на производство на оранжевото вино също е много интересен. То става по технология обратна на тази за производство на розовите вина. Вековни традиции в този процес има Грузия, като през годините практиката на производство се е разпространила в страни като Италия, Словения, Хърватия, Франция, Нова Зеландия и Калифорния.

Като най-подходящ за получаване на това вино се смята сортът Пино гри. Той представлява бял винен сорт грозде, произхождащ от Франция, за който се смята, че е клонова генетична мутация на Пино ноар.

Оранжевото вино е малко по-тежко от бялото, но не чак толкова, колкото червените сортове. Поради това може да се консумира от всеки любител и почитател на напитката на боговете. Съчетава се добре с ,всякакви храни най-вече по-леките.
Както всяко вино, най-добре е да се консумира с местни продукти или риба. Оранжевото вино също така е добра комбинация с леките летни, предимно средиземноморски салати. Може да се консумира и като коктейлно вино, с няколко бучки лед.

И когато стане въпрос за интересни сортове вино, няма как да не споменем и розовото вино – розе. То, както е и при оранжевото, представлява странно сполучлива комбинация между червеното и бялото вино.

Приликите не спират до тук. В розето също има танин, но неговите нива са много ниски. За разлика от оранжевото обаче, то се произвежда от червени сортове грозде, но по технологията за получаване на бели вина.

Цветът на розето е розов и варира – от бледите, едва забелязващи се нюанси на цвета до интензивен, тъмен, близък до светло червения цвят. Вкусът му наподобява белите вина, докато оцветяването и плътността го приближават към червените.

Източник: menumag.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии