Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Обзор на Августиада 2015

Обзор на Августиада 2015

За четвъртото издание на Фестивала което се проведе от 16 до 18 октомври 2015 г. пристигнаха над 300 туристи от 6 държави от Европа и Азия. Повечето от тях са се записали в нарочна винена обиколка, организирана от MiEL и няколко международни туроператори. Българските гости бяха повече от 1200. Забелязаха се и водещи сомелиери, блогъри и винени журналисти да дегустират напитките на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2015.

Организатори са Търговско промишлената палата в Стара Загора и компания OINORAMA с подкрепата на община Стара Загора

На събитието участваха 30 винарски изби от България, Турция и Македония, които се състезаваха за почетния знак на римския император Каракала /188-217 г./. Носителят беше определен от голямото жури на публиката.


Златна Августиада 2015 спечели червеното вино Гранд Резерва – 2009 на Тера Тангра

Сребърна Августиада 2015 отиде при Umurbey Sauvignon blanc – 2014, Турция
Chamlija, Papaskarasi & Cabernet – 2013, Arcadia 333 – 2009.

Бронзовата Августиада 2015 взеха Вила МелникАплауз Вионие – 2013 и Бетърхалф, One Red – 2013.

Тази година на Августиада имаше засилено участие от Северна България. Това са Винарна Свищов,Винарска изба Кайнарджа които се славят в направата на бяло вино от червените сортове, мавруд и каберне совиньон, и Винарска изба Нисово.


Редом със виненото изложение бяха организирани съпътстващи събития.
Отбрани вина от Августиада-2015 в МОЛ Галерия Стара Загора.
От 30 септември до 17 октомври 2015 г. включително, на атрактивна промо зона в Mall Galleria беше оформена информационно-рекламна зона Августиада 2015, в която, освен плакати и материали за Фестивала на виното и културното наследство, бяхат подредени вина на участници в Августиада, с информационна табелка за производителя на виното.

На 16 октомври 2015 г. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора беше открита самостоятелната изложба „Съновидения“ на младата турска художничка с български корен Ирен Чамлиджа, която е и автор на етикетите на винарска изба Чамлиджа. Изложбата е част от програмата на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2015.

На специална конференция Августиада 2015 се представиха теми като виното и приключенския туризъм, винен туризъм на Блаканите, представяне на книгата Виното е всичко на Вили Гълъбова.

Майсторски клас на тема „Непознатите винени съкровища на Турция“ беше воден от Мустафа Чамлиджа, собственик на едноименната винарна.

За прът път тази година беше проведен майсторски клас „Светът на кафето“. Как да си приготвим кафе вкъщи – воден от Йордан Дъбов, единствения у нас лицензиран кафе-инструктор.

Особен интерес имаше към ръчно изработените бутилки техника „Декупаж „на KoSe Wine Art Shop от Варна, които са вплели в метални орнаменти мотиви от митологията и фолклора.

Успехът на фестивала е в уникалната му формула: вино, кулинарно изкуство, представени сред автентични артефакти от 8-хилядолетната история на Стара Загора и гарнирани с различни форми на съвременно изкуство. Августиада е единствения фестивал с такава самобитност, заяви на пресконференция днес Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора и един от организаторите на проявата.

« на 3 »
No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ