Номинации за енолог на 2019 година

Номинации за енолог на 2019 година

Енолог на годината е конкурс, който Съюзът на енолозите в България организира от 2007 година насам. Победителят ще бъде излъчен след окончателното гласуване на присъстващите над 170 представители на бранша. Тази година гласуването ще се състои на коледния бал на 7 декември в ресторант Филипополис на Хотел Марица гр. Пловдив. Също така ще бъде награден носителят на приза „Млад енолог“ за 2019 и ще бъде връчена наградата „Христо Дерменджиев“ на отличника на катедра „Технология на виното и пивото“ към УХТ – Пловдив от випуск 2019.

Започваме с една дама, която всъщност няма нужда от представяне. През последните близо 10 години името и се свързва най-вече с винарска изба Salla Estate, Facebook: Salla Estate, където тя твори своите емблематични вина, фини и деликатни, с богат характер и изявена идентичност, точно като нея самата.
И така, първата номинация за „Енолог на годината“ 2019: инж. Анелия Христакиева Facobook: Anelia Hristakieva.

 

 

 

 

Следващият претендент за титлата „Енолог на годината“ е една личност, без която винарската общност в България просто нямаше да е същата. Космополитен винар с внушителен 20-годишен опит както в България, така и в далечна Нова Зеландия. Човек с размах, тънък усет за вината и несравнимо чувство за хумор. Последните 6 години той е лицето, което стои зад бутиковите вина на Винарска изба „Сопот“, Facebook: Sopot Winery.
И така, номинация номер 2: Facebook: Георги Томов Чорбаджаков.

 

 

 

 

Следващият претендент за приза „Енолог на годината“ е един винар натрупал огромен опит в различни изби в България и Турция. През 2014-та година се установява в гр.Харманли, където и до днес твори своите изтънчени, тероарни вина в лимитирани серии. Един от основните радетели за превръщането „Южен Сакар“ в един от водещите лозаро-винарски и туристически райони в България, човек твърдо вярващ и отстояващ каузата „Българско вино“. Съсобственик и главен енолог на винарска изба „Villa Bassarea„, Facebook: VillaBassarea. Представяме на вашето внимание номинация номер 3: Камен Коев Facebook: Kamen Koev.

 

 

 

Следващата по ред номинация за „Енолог на годината“ 2019 отива при един човек, който започва винарската си кариера през 2006 г. и от тогава до сега оставя множество отлични вина зад гърба си. Последните години той е човекът, който създава прекрасните бели и розови вина на Винарска изба „Царев брод„, Facebook: Tsarev Brod winery , превърнали се в емблематични за северния винарски регион на България.
Харизматичен и винаги усмихнат, представяме Ви номинация номер 4: Николай Кръстев Facebook: Nikolai Krastev.

 

 

 

За представянето на човека, който стои зад следващата номинация няма нужда от много думи, защото всички ние го познаваме. Радетел на местните сортове, винар с повече от 20-годишен производствен опит, по-голямата част от който е преминал във Винзавод АсеновградFacebook: Mavrud Vinzavod AD Asenovgrad , където е създал и продължава да създава някои от иконичните вина от най-българския сорт- Мавруд!
И така, номинация номер 5: Facebook: Петър Бошнаков.

 

 

 

 

Последната номинация (по ред, но не и по важност) за „Енолог на годината“ 2019.
Представяме на вашето внимание номинация номер 6: Петър Георгиев.
Той е представител на новата вълна енолози; млад, но вече натрупал сериозен опит в изби в България, Австралия и Нова Зеландия. Комбинацията от младежки устрем, въображение, експериментаторски дух и солидни познания при него дават отличен резултат, намерил израз както в уникалните (в най-широкия смисъл на думата), забележителни вина на Винарска изба „Рос-идиFacebook: Rossidi , така и в личните му проекти.

 

 

Вижте кой избраха за енолог на коледния бал на 07.12.2019 г.

 

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. СУПЕР
  2. МН. ДОБРО
  3. ДОБРО
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии