Номинации за енолог на 2019 година

Номинации за енолог на 2019 година

Енолог на годината е конкурс, който Съюзът на енолозите в България организира от 2007 година насам. Победителят ще бъде излъчен след окончателното гласуване на присъстващите над 170 представители на бранша. Тази година гласуването ще се състои на коледния бал на 7 декември в ресторант Филипополис на Хотел Марица гр. Пловдив. Също така ще бъде награден носителят на приза „Млад енолог“ за 2019 и ще бъде връчена наградата „Христо Дерменджиев“ на отличника на катедра „Технология на виното и пивото“ към УХТ – Пловдив от випуск 2019.

Започваме с една дама, която всъщност няма нужда от представяне. През последните близо 10 години името и се свързва най-вече с винарска изба Salla Estate, Facebook: Salla Estate, където тя твори своите емблематични вина, фини и деликатни, с богат характер и изявена идентичност, точно като нея самата.
И така, първата номинация за „Енолог на годината“ 2019: инж. Анелия Христакиева Facobook: Anelia Hristakieva.

 

 

 

 

Следващият претендент за титлата „Енолог на годината“ е една личност, без която винарската общност в България просто нямаше да е същата. Космополитен винар с внушителен 20-годишен опит както в България, така и в далечна Нова Зеландия. Човек с размах, тънък усет за вината и несравнимо чувство за хумор. Последните 6 години той е лицето, което стои зад бутиковите вина на Винарска изба „Сопот“, Facebook: Sopot Winery.
И така, номинация номер 2: Facebook: Георги Томов Чорбаджаков.

 

 

 

 

Следващият претендент за приза „Енолог на годината“ е един винар натрупал огромен опит в различни изби в България и Турция. През 2014-та година се установява в гр.Харманли, където и до днес твори своите изтънчени, тероарни вина в лимитирани серии. Един от основните радетели за превръщането „Южен Сакар“ в един от водещите лозаро-винарски и туристически райони в България, човек твърдо вярващ и отстояващ каузата „Българско вино“. Съсобственик и главен енолог на винарска изба „Villa Bassarea„, Facebook: VillaBassarea. Представяме на вашето внимание номинация номер 3: Камен Коев Facebook: Kamen Koev.

 

 

 

Следващата по ред номинация за „Енолог на годината“ 2019 отива при един човек, който започва винарската си кариера през 2006 г. и от тогава до сега оставя множество отлични вина зад гърба си. Последните години той е човекът, който създава прекрасните бели и розови вина на Винарска изба „Царев брод„, Facebook: Tsarev Brod winery , превърнали се в емблематични за северния винарски регион на България.
Харизматичен и винаги усмихнат, представяме Ви номинация номер 4: Николай Кръстев Facebook: Nikolai Krastev.

 

 

 

За представянето на човека, който стои зад следващата номинация няма нужда от много думи, защото всички ние го познаваме. Радетел на местните сортове, винар с повече от 20-годишен производствен опит, по-голямата част от който е преминал във Винзавод АсеновградFacebook: Mavrud Vinzavod AD Asenovgrad , където е създал и продължава да създава някои от иконичните вина от най-българския сорт- Мавруд!
И така, номинация номер 5: Facebook: Петър Бошнаков.

 

 

 

 

Последната номинация (по ред, но не и по важност) за „Енолог на годината“ 2019.
Представяме на вашето внимание номинация номер 6: Петър Георгиев.
Той е представител на новата вълна енолози; млад, но вече натрупал сериозен опит в изби в България, Австралия и Нова Зеландия. Комбинацията от младежки устрем, въображение, експериментаторски дух и солидни познания при него дават отличен резултат, намерил израз както в уникалните (в най-широкия смисъл на думата), забележителни вина на Винарска изба „Рос-идиFacebook: Rossidi , така и в личните му проекти.

 

 

Вижте кой избраха за енолог на коледния бал на 07.12.2019 г.

 

Подобни статии