Jarava Winery

Номинации за енолог на годината 2022

Номинации за енолог на годината 2022
По традиция винаги края на ноември се номинират няколко български енолози които се състезават в надпреварата за „Енолог на годината“. Всеки спечелил титлата не може да бъде номиниран повече.
Енолог на годината е конкурс, който Съюзът на енолозите в България организира от 2007 година насам. Победителят ще бъде излъчен след окончателното гласуване на присъстващите над 170 представители на бранша. Победителят ще бъде обявен на специална церемония по време на Коледния бал на енолозите на 10.12.2022 г. (събота) от 19.00 ч. в ресторантът на хотел „Империал“, гр.Пловдив.
~~~
Първата номинация отива при една дама с огромен опит във винения бранш, която не за първи път е сред номинираните енолози. Кариерата и започва в „Домейн Менада’, а от 2009-та до настоящия момент името й е свързано най-вече с ВИ „Тохун“ Tohun Winery Pomorie , където повече от 12 години е производствен директор. През цялата й забележителна кариера се е водила от една мисъл на Клифтън Федимън: „Да отпиете от вино е като да вкусите една капчица от реката на човешката история.“
Номинация номер 1: инж. Даниела Стаматова
инж. Даниела Стаматова
Номинация номер 2 е един наш колега, енолог и съсобственик на Винарна Ялово – малка бутикова изба, където създава вина със собствен почерк. В същото време е и енолог на динамично развиващата се изба Сувла на полуостров Галиполи в Турция. Завършва УХТ Пловдив, специалност „Технология на напитките“ , а после магистратура по лозарство, винарство и мениджмънт на лозаро-винарския бранш в Агро Монпелие и ENITA Бордо, Франция. Притежава DNO – френска национална диплома за енолог. Работил е в Лангедок, Шампан и Бордо, Франция, Малборо Нова Зеландия, различни проекти в България. Член е на Управителния съвет на СЕБ. Работата му обхваща всички аспекти на винарството – от лозата до бутилката, включително винен маркетинг и развитие на винен туризъм. Основният му интерес е в работата със старите местни сортове, както и биологично лозарство.
Спираме дотук, тъй като няма да ни стигне страницата да опишем всичките аспекти на работата и професионализмът му.
Номинация номер 2: инж. Димитър Димовинж. Димитър Димов
Зад номинация номер 3 стои една млада дама, която прави своя дебют сред номинациите за Енолог на годината. Въпреки крехката външност и сравнително краткия професионален път тя вече се утвърждава като отличен специалист и успешно съчетава натрупаните знания и експериментаторски дух в създаването както на вина, така и на високоалкохолни напитки.
Родена и израснала в Пловдив, завършва първата си магистратура за технолог през 2017-та в УХТ-Пловдив, а три години по-късно защитава и магистърска степен по “Растителна защита” в международна програма към АУ-Пловдив. В момента следва докторска степен в направление “Високоалкохолни напитки” към УХТ-Пловдив.
По време на обучението си за енолог тя прави стажове в няколко винарни в България и Италия.
След дипломирането си започва работа като главен енолог във фирма AYA Estate Vineyards .
През 2019 г. стартира и своето дейно участие в изграждане на дестилерия “Сийуайнс Спирит”, край Пазарджик, където и до момента работи като производствен мениджър.
Нейни вина и ракии вече печелят медали от международни конкурси.
Номинация номер 3: инж. Мариана Гълъбова
инж. Мариана Гълъбова
Зад номинация номер 4 също стои една млада, но вече утвърдена на винената сцена дама.
Тя е родена в семейство на оперни музиканти, благодарение на които започва още от първи клас да изучава френски език.
Той по-късно я отведежда във франкофонския филиал на УХТ-Пловдив. Там печели пълна стипендия за образование по индивидуална програма във Франция в един от най-престижните винарски университети в света: IUVV “Jules Guyot”, гр. Дижон, където завършва с отличие и получава дипломи за агрономска правоспособност, за научно-изследователска дейност в областта на енологията и най-важната от всички – национална диплома за магистър- енолог! Успоредно с това кара няколко кампании и стажове в престижни френски изби в Бургундия, Бордо и Шабли. През 2014 г. решава да се завърне в България, където стратегически първо опознава пазара на вино чрез търговията, а после любовта към изкуството да твори вина я връща обратно в производството и от 2015 до момента е енологът на Винарна „Братанови“ Bratanov Winery / Винарна Братанов, където с уникален усет и стил създава както собствените вина на избата, така и тези на няколко други бранда.
През 2016 година тя става първият носител на наградата „Млад енолог на годината, която УС на СЕБ връчва на обещаващи млади колеги, а времето вече доказа, че никак не сме сбъркали в преценката си.
Номинация номер 4: инж. Мария Стоева
инж. Мария Стоева
Номинация номер 5 зад нея стои един млад човек, който също прави своя дебют сред номинациите за Енолог на годината.
Той е роден в гр. Ямбол. През 2005 г. завършва езиковата гимназия в родния си град, след което се мести в Пловдив, където продължава образованието си в УХТ, катедра „Технология на виното и пивото“ и преминава през всички степени: първо бакалавър през 2005, после магистър през 2009-та, а през 2020 завършва и докторантура към катедрата, с което затвърждава академичните си знания и потенциал.
В професионлано направление работи със същия устрем и постоянство: от 2009-та година до ден днешен е енолог във винарска изба  KATARZYNA ESTATE гр. Свиленград.
Номинация номер 5: д-р инж. Мирослав Гинев д-р инж. Мирослав Гинев 
Последна по азбучния ни ред, но никак не и по важност, представяме номинация номер 6:
Той е харизматичен и усмихнат човек, който започва винарската си кариера през 2006г. и близо 10 години името му се свързваше с ВИ „Санта Сара“. През 2015г. виненият му път го отвежда на север към с.Царев брод, Шуменско, където и до днес създава станалите емблематични за северния винарски регион вина на едноименната изба.
От 2016 година, успоредно с работата си в „Царев брод“, е съдружник във фирма,
занимаваща се с консултантски услуги в областта на лозарството и винарството, както и проектиране и обзавеждане на винарски изби, с доста успешни проекти зад гърба си.
Номинация номер 5: инж. Николай Кръстев
инж. Николай Кръстев
Победителят ще бъде обявен на специална церемония по време на Коледния бал на енолозите на 10.12.2022 г. (събота) от 19.00 ч.
4.7/5.0 Article rating
14 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии