Lozenitsa Estate

Номинации за енолог на годината 2021

Номинации за енолог на годината 2021

Първият участник в надпреварата е родена във Видин -район с много история традиции във винопроизводството. Завършила е ВИХВП-Пловдив, Випуск’96 заедно с много други приятели , колеги и изявени енолози. Първите две години след завършването работи в „Новоселска Гъмза“ с. Ново село, след което преминава за кратко през Винарска изба „Розова долина „- гр. Карлово.
Особено важна за кариерата й се оказва 2005-та година, когато заедно с нейният съпруг и колега Ангел Кузманов започват в проекта „Шато Копса“ – бутиков комплекс със собствени лозя и високопланинска изба в гр. Клисура. Най-голямото предизвикателство пред тях се оказва българският сорт Червен Мискет, отглеждан в сърцето на Розовата долина от незапомнени времена и желанието им да покажат, че от този сорт могат да се произвеждат качествени бели вина .
Номинация 1: инж. Мадлена Кузманова.
Втората номинация отива при една дама с огромен опит във винения бранш. Кариерата и започва в „Домейн Менада’, а от 2009-та до настоящия момент името й е свързано най-вече с ВИ „Тохун“, където повече от 10 години е производствен директор. През цялата й забележителна кариера се е водила от една мисъл на Клифтън Федимън: „Да отпиете от вино е като да вкусите една капчица от реката на
човешката история.“
Номинация 2: инж. Даниела Стаматова.
Много може да се напише за него, но едва ли ще бъде по-добре от това, което самият той казва за себе си: „Виното е част от живота ми от най-ранна детска възраст, благодарение на моят баща, който през деветдесетте години беше изпълнителен директор на една от големите изби в България, а в последствие и в основата на създаването на една от първите модерни малки изби с фокус върху правенето на висококачествени вина в премиум сегмента, която донесе вятъра на промяната в българското винопроизводство. Така, планът пред мен бе предначертан и през 2002 започнах професионалната си подготовка в УХТ-Пловдив.
Знаейки прекрасно, че нямам никакво време за губене, още през втората година на учебната програма докато завърших семестриално започнах да взимам участие в гроздобените кампании на Винарско имение „Санта Сара“. Веднага след това, през 2006-та година, се присъединих към екипа на същата изба. През 2013-та усетих, че е дошло време за промяна и се присъединих към екипа на Винарско имение „Ейнджълс Естейт“, където работя и в момента.
Номинация 3: инж. Владислав Георгиев.
Тя е родена в семейство на оперни музиканти, благодарение на които започва още от първи клас да изучава френски език.
Той по-късно я отведежда във франкофонския филиал на УХТ-Пловдив. Там печели пълна стипендия за образование по индивидуална програма във Франция в
един от най-престижните винарски университети в света: IUVV “Jules Guyot”, гр. Дижон, където завършва с отличие и получава дипломи за агрономска правоспособност, за научно-изследователска дейност в областта на енологията и най-важната от всички – национална диплома за магистър-
енолог! Успоредно с това кара няколко кампании и стажове в престижни френски изби в Бургундия, Бордо и Шабли. През 2014 г. решава да се завърне в България, където прави стратегическата стъпка първо да опознае пазара на вино и работи в областта на търговията. Любовта й към изкуството да твори вина я връща обратно в производството и от 2015 до
момента е енологът на Винарна „Братанови“, където с уникален усет и стил създава както собствените вина на избата, така и тези на няколко други
бранда.
През 2016 година тя става първият носител на наградата „Млад енолог на годината, която УС на СЕБ връчва на обещаващи млади колеги.
Номинация № 4: инж. Мария Стоева.
Той е харизматичен и усмихнат човек, който започва винарската си кариера през 2006г. и близо 10 години името му се свързваше с ВИ „Санта Сара“. През 2015г. виненият му път го отвежда на север към с.Царев брод, Шуменско, където и до днес създава станалите емблематични за северния винарски регион вина на едноименната изба.
От 2016 година, успоредно с работата си в „Царев брод“, е съдружник във фирма,
занимаваща се с консултантски услуги в областта на лозарството и винарството, както и проектиране и обзавеждане
на винарски изби, с доста успешни проекти зад гърба си.
Номинация № 5: инж. Николай Кръстев.
Тя е родена в град Раковски.
През 2000г. завършва ВИХВП, гр.Пловдив , специалност “Технология на виното и пивото“ . Успоредно с това завършва и втора специалност „Управлвние на качеството на храните и напитките“, отново там.
През същата тази 2000-на година започва работа в “Черноморско злато“ АД гр.Поморие, където работи и твори 14 години.
От Август 2014-та до момента е главен технолог във „Виа Винера“ ,Изба Карабунар.
Тя е член на Управителния съвет на СЕБ,
дегустатор е в множество национални и международни конкурси, а също така е и вече веднъж носител на приза „Енолог на годината“ за 2013-та.
Номинация № 6: инж. Надежда Дюлгерска.
Считано от 27.01.2022г. всички редовни членове на СЕБ ще получат на имейлите си линк към формата за гласуване (гласуването става онлайн и изисква единствено google-профил) и ще имат възможност да дадат своя глас за предпочитаният от тях кандидат в срок до 23.59ч. на 07.02.2022г., включително. След този момент формата за гласуване ще бъде деактивирана, а по-късно ще обявим и резултата.
Пожелаваме успех на всички номинирани!
Очаквайте продължение….
5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии