Номинации за енолог на годината 2021

Номинации за енолог на годината 2021
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Първият участник в надпреварата е родена във Видин -район с много история традиции във винопроизводството. Завършила е ВИХВП-Пловдив, Випуск’96 заедно с много други приятели , колеги и изявени енолози. Първите две години след завършването работи в „Новоселска Гъмза“ с. Ново село, след което преминава за кратко през Винарска изба „Розова долина „- гр. Карлово.
Особено важна за кариерата й се оказва 2005-та година, когато заедно с нейният съпруг и колега Ангел Кузманов започват в проекта „Шато Копса“ – бутиков комплекс със собствени лозя и високопланинска изба в гр. Клисура. Най-голямото предизвикателство пред тях се оказва българският сорт Червен Мискет, отглеждан в сърцето на Розовата долина от незапомнени времена и желанието им да покажат, че от този сорт могат да се произвеждат качествени бели вина .
Номинация 1: инж. Мадлена Кузманова.
Втората номинация отива при една дама с огромен опит във винения бранш. Кариерата и започва в „Домейн Менада’, а от 2009-та до настоящия момент името й е свързано най-вече с ВИ „Тохун“, където повече от 10 години е производствен директор. През цялата й забележителна кариера се е водила от една мисъл на Клифтън Федимън: „Да отпиете от вино е като да вкусите една капчица от реката на
човешката история.“
Номинация 2: инж. Даниела Стаматова.
Много може да се напише за него, но едва ли ще бъде по-добре от това, което самият той казва за себе си: „Виното е част от живота ми от най-ранна детска възраст, благодарение на моят баща, който през деветдесетте години беше изпълнителен директор на една от големите изби в България, а в последствие и в основата на създаването на една от първите модерни малки изби с фокус върху правенето на висококачествени вина в премиум сегмента, която донесе вятъра на промяната в българското винопроизводство. Така, планът пред мен бе предначертан и през 2002 започнах професионалната си подготовка в УХТ-Пловдив.
Знаейки прекрасно, че нямам никакво време за губене, още през втората година на учебната програма докато завърших семестриално започнах да взимам участие в гроздобените кампании на Винарско имение „Санта Сара“. Веднага след това, през 2006-та година, се присъединих към екипа на същата изба. През 2013-та усетих, че е дошло време за промяна и се присъединих към екипа на Винарско имение „Ейнджълс Естейт“, където работя и в момента.
Номинация 3: инж. Владислав Георгиев.
Тя е родена в семейство на оперни музиканти, благодарение на които започва още от първи клас да изучава френски език.
Той по-късно я отведежда във франкофонския филиал на УХТ-Пловдив. Там печели пълна стипендия за образование по индивидуална програма във Франция в
един от най-престижните винарски университети в света: IUVV “Jules Guyot”, гр. Дижон, където завършва с отличие и получава дипломи за агрономска правоспособност, за научно-изследователска дейност в областта на енологията и най-важната от всички – национална диплома за магистър-
енолог! Успоредно с това кара няколко кампании и стажове в престижни френски изби в Бургундия, Бордо и Шабли. През 2014 г. решава да се завърне в България, където прави стратегическата стъпка първо да опознае пазара на вино и работи в областта на търговията. Любовта й към изкуството да твори вина я връща обратно в производството и от 2015 до
момента е енологът на Винарна „Братанови“, където с уникален усет и стил създава както собствените вина на избата, така и тези на няколко други
бранда.
През 2016 година тя става първият носител на наградата „Млад енолог на годината, която УС на СЕБ връчва на обещаващи млади колеги.
Номинация № 4: инж. Мария Стоева.
Той е харизматичен и усмихнат човек, който започва винарската си кариера през 2006г. и близо 10 години името му се свързваше с ВИ „Санта Сара“. През 2015г. виненият му път го отвежда на север към с.Царев брод, Шуменско, където и до днес създава станалите емблематични за северния винарски регион вина на едноименната изба.
От 2016 година, успоредно с работата си в „Царев брод“, е съдружник във фирма,
занимаваща се с консултантски услуги в областта на лозарството и винарството, както и проектиране и обзавеждане
на винарски изби, с доста успешни проекти зад гърба си.
Номинация № 5: инж. Николай Кръстев.
Тя е родена в град Раковски.
През 2000г. завършва ВИХВП, гр.Пловдив , специалност “Технология на виното и пивото“ . Успоредно с това завършва и втора специалност „Управлвние на качеството на храните и напитките“, отново там.
През същата тази 2000-на година започва работа в “Черноморско злато“ АД гр.Поморие, където работи и твори 14 години.
От Август 2014-та до момента е главен технолог във „Виа Винера“ ,Изба Карабунар.
Тя е член на Управителния съвет на СЕБ,
дегустатор е в множество национални и международни конкурси, а също така е и вече веднъж носител на приза „Енолог на годината“ за 2013-та.
Номинация № 6: инж. Надежда Дюлгерска.
Считано от 27.01.2022г. всички редовни членове на СЕБ ще получат на имейлите си линк към формата за гласуване (гласуването става онлайн и изисква единствено google-профил) и ще имат възможност да дадат своя глас за предпочитаният от тях кандидат в срок до 23.59ч. на 07.02.2022г., включително. След този момент формата за гласуване ще бъде деактивирана, а по-късно ще обявим и резултата.
Пожелаваме успех на всички номинирани!
Очаквайте продължение….

Подобни статии