Jarava Winery

Нов свят или Стар Свят – Шардоне

Нов свят или Стар Свят – Шардоне

Шардоне е най-популярното бяло вино в света. Гроздето процъфтява в редица климатични условия и винопроизводителите могат да манипулират неговия вкус и текстура, което води до набор от стилове, които се харесват на много винолюбители. Вината от шардоне могат да бъдат енергични, свежи, кремообразни, цитрусови или тропически.

Начинът, по който се изразява Шардоне, зависи от произхода, климата и съда за зреене, така че най-добрият начин да го разберете е чрез сравнителна дегустация.

Вместо да търсите вкусове при дегустация, помислете за текстурата. Киселинността усеща ли се остра или обла е? Чувства ли се виното чисто, като полирана неръждаема стомана? Или е кремообразно, като мляко?

Настройте вашата дегустация от три ключови категории: Стария свят срещу Новия свят хладен климат срещу топъл климат и съдове от неръждаема стомана срещу съзряване в дъб. Разбира се, ще трябва да вземете няколко бутилки, затова сме включили съвети какво да купитеот магазин за вино. Чувствайте се свободни да попитате търговеца за всичко, няма да се изложите.

Новозеландското Шардоне се счита за Нов свят.

Старият срещу Новия свят

Въпреки, че това разграничение изчезва, все още съществува основна разделителна линия между вината от Стария свят и Новия свят. Когато професионалистите провеждат сляпа дегустация на шардоне, те често първо определят дали това е вино от Стария свят или Новия свят.

Старият свят обхваща Европа и Кавказ, произходът на класическите сортове, където винарската традиция и култура са от хиляди години. Класическият регион на Стария свят за Шардоне е Бургундия, Франция.

Новият свят включва почти всичко останало. Вино се прави в Южна Африка от 15 век. В Америка се произвежда повече от 500 години. Но в сравнение с Европа, те се считат за „нови“. Те имат по-нова история и култура на вино, внесени европейски сортове грозде и се отличават със съвременни стилове на винопроизводство и климатични разлики. Класическият регион на Новия свят за Шардоне е Калифорния.

Вината от Стария свят са по-постни, по-пикантни и носят силна минерална линия. Вината от Новия свят са по-меки, зрели и по-плодови. Вината от Стария свят често имат по-нисък алкохол и по-висока киселинност. Вината от Новия свят могат да имат полирано, усещане за плътност.

Професионалистите често свързват думи като „сдържаност“ и „елегантност“ с вината от Стария свят, но с промяната на стиловете тези различия намаляват.

Южноафриканското Шардоне е добър пример за вино с топъл климат.

Хладен климат срещу топъл климат

Може да бъде направено сравнение между Стария и Новия свят но сравнението в стиловете е свързано с климата. Не бихте могли да направите богато, плътно Шардоне в много региони на Европа, защото слънцето, топлината и дългият сух сезон липсват.

В миналото регионите на Стария свят обикновено са имали по-хладен и дъждовен климат от регионите на Новия свят. Днес производителите размиват линиите. Производителите от Новия свят могат да имитират Бургундия чрез използване на по-хладни площадки, по-ранни реколти и по-малко нов дъб. Вина от прохладен или топъл климат вече не се различават.

Какво прави виното с прохладен климат различно от бутилирането на по-топъл климат? Има по-висока киселинност, по-тръпчив плод и по-нисък алкохол. В по-топъл климат вината губят киселина по-бързо и развиват зрели аромати на тропически плодове, заедно с по-висок алкохол и по-пълно тяло. Прохладният климат може да бъде причинен и от надморска височина, както и от географската ширина. Ето защо регионите с повишаващи се температури са започнали да засаждат гроздето по-нагоре в планините, където има такива.

Разграничението между прохладен климат и вино с топъл климат е особено важно за Шардоне, тъй като структурата и вкусовият профил на гроздето отразяват околната среда.

Шардоне „Oaked“ означава, че е отлежало в бъчва.

Неръждаема стомана срещу стареене в дъб

Съдовете за ферментация и зреене играят голяма роля в крайния израз на виното. Преди да бъде изобретена неръждаемата стомана, почти всички производители слагат виното за зреене в дъб поради широката му наличност, въпреки че някои са използвали циментови резервоари за ферментация. Във Франция дъбът идва от гори като Лимузен и Вогези. В Америка бял дъб от горите на Източното крайбрежие.

През 50-те години появата на терморегулирани резервоари от неръждаема стомана променя завинаги бялото винопроизводство. Неръждаемата стомана запазва свежи плодови аромати и предотвратява окисляването. Контролът на температурата спира маломолочната ферментация, процесът, който превръща тръпчивата ябълчена киселина в по-мека млечна киселина и прави вината с по-малко остър и по-закръглен вкус. Малолактичната ферментация произвежда маслен вкус, синоним на някои калифорнийски шардонета. По този начин вината, които са били само неръждаема стомана, често са свежи, чисти и младежки.
Дъбовите бъчви, от друга страна, правят три неща.
-Първо, те придават вкусове като подправка за печене и ванилия, като количествата зависят от новото на препечения дървен материал.
-На второ място, на вината в бъчви не се контролира температурата и обикновено се подлагат на малолактична ферментация.
-Трето, чрез микрооксигениране и разбъркване на утайката вината придобиват по-богата, по-пълна и кремообразна текстура.

4.8/5.0 Article rating
9 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ