Jarava Winery

Нови сортове вина за първи път в надпреварата за Златен ритон 2023

Нови сортове вина за първи път в надпреварата за Златен ритон 2023

Нови сортове вина за първи път се съревновават за престижната награда „Златен ритон“ от „Винария 2023“. В международните дегустации на вина и спиртни напитки участват проби от България, Германия, Сърбия и Турция.

За първи път журито в конкурса дегустира вино от сорта Нариндже. Той е най-разпространеният сорт бяло грозде в Турция. Основните лозови масиви са позиционирани в региона на малайзийския град Токат, който се намира на 50 км от Черно море. „Виното от Нариндже е приятно, плътно, с цитрусов аромат и флорални тонове“, коментира носителят на приза „Енолог на 2022 година“ инж. Димитър Димов. Той допълни, че освен вино от този сорт се произвеждат листа за лозови сарми, които се консервират и са изключително популярни сред южните ни съседи.

За първи път сред претендентите за медали на „Винария 2023“ са представени и проби на вина от Керацуда и различни видове Мискет.

На база на получените проби са сформирани две комисии. Вината са представени в шест групи – бели, розови и червени от последна и от по-стари реколти. Те се оценяват по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV), а спиртните напитки – по 5-балната точкова система. В три групи са обособени пенливи, ликьорни вина и вермути, а гроздовите и джиброви ракии – в подгрупи според възрастта и сорта. В три категория според възрастта са отделени винените брендита, а в самостоятелна – други  спиртни напитки. „За да се присъди „Златен ритон“ виното трябва да има оценка над 87 точки. Такава е границата и за златни медали. За сребърни отличия дегустационните комисии трябва да са дали между 84 и 87 точки. Спазва се изискването, според което отличените с призове вина да бъдат до 30% от представените във всяка група проби“, посочи председателят на една от комисиите доц. д-р Христо Спасов, който е заместник-ректор на УХТ – Пловдив.

Дегустационните комисии на Златен ритон - Винария 2023 Дегустационните комисии на Златен ритон - Винария 2023 Дегустационните комисии на Златен ритон - Винария 2023 Дегустационните комисии на Златен ритон - Винария 2023

„Благодаря на всички, че възраждаме добра инициатива, с която да работим заедно за развитието на българското винарство“, каза в обръщението си към членовете на дегустационните комисии председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.

14 топ уайнмейкъри оценяват пробите на вина тази година – членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии и специалисти във винения сектор. Повече от половината от тях са международни дегустатори в престижни световни конкурси.

След няколкогодишно прекъсване Съюзът на енолозите в България в партньорство с Университета по хранителни технологии и Международен панаир Пловдив продължава традицията за провеждането на международния конкурс за вина и спиртни напитки „Винария 2023“, който е най-старият и авторитетен енофорум не само в страната, но и в Югоизточна Европа. Посетителите на изложбата ще имат възможността да дегустират отличените вина на щанд в 7-ма палата на панаирния комплекс в Пловдив.

 

4.6/5.0 Article rating
5 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии