Jarava Winery

Негроамаро – Тъмната красавица от Италия

Негроамаро – Тъмната красавица от Италия

Италия е дом на много вина и много световни сортове грозде. Много от тях се използват и от лозари в други страни, но някои местни сортове се използват съвсем рядко извън Италия. Negroamaro е един от тях. Повече от 99% от цялото производство идва само от един италиански регион.

Какво е Negroamaro?

Negroamaro е червен сорт грозде от Южна Италия. От него се произвеждат сухи, средни до пълни вина с прилична киселинност и танини, интензивни плодови аромати и фини горчиви нотки. В миналото сортът се е използвал предимно за производство на купажи. Но в днешно време все повече лозари правят чисто сортови вина от негроамаро. В тази статия ще обсъдим откъде идват вината от Негроамаро, какъв е техният вкус и кой е най -добрият начин да им се насладите.

От къде идва Negroamaro?

Сортът Negroamaro идва от южно-италианския регион Пулия/Апулия понякога наричан „петата на Италия“. Регионът граничи със Средиземно море и по този начин има типичен средиземноморски климат: горещо и сухо лято и мека, но дъждовна зима. С най-дългата брегова линия от всички италиански региони, Пулия редовно е изложена на силни ветрове. Negroamaro се адаптира перфектно към тези условия и се превърна в един от основните сортове в региона. За любителите на виното регионът може да предложи много. Освен Negroamaro, районът е дом на няколко други сорта, като Primitivo и Nero di Troia. Той съдържа четири наименования DOCG, което е най -висококачественият етикет за италианските вина. Освен това в Пулия има почти 30 наименования на DOC.

Историята на Negroamaro

Историците не са сигурни откъде идва Negroamaro. Една от най -разпространените теории е, че гръцките заселници са го донесли в района на Пулия около 800 г. пр.н.е. Те открили оптимални условия за сорта в скалистата, суха област, затова започнали да го отглеждат. Някои експерти смятат, че Negroamaro е бил използван за винопроизводство от римски лозари, а също и от бенедиктински монаси след падането на Римската империя. Интересното е, че сорта никога не е изнасян за други винарски региони. И дори в Пулия, винопроизводителите го използват предимно за приготвяне на купажи от дълго време. Около 12 000 хектара 99% от всички насаждения на Negroamaro по света днес са в Апулия. Въпреки, че купажните вина с Negroamaro са много често срещани, все повече винари произвеждат чисти сортови вина. В други страни сортът е много рядък, въпреки способността му да се адаптира към горещия климат. Само няколко лозари в Калифорния и Австралия отглеждат малки обеми от него.

Loading

Името на Negroamaro

Подобно на историята, произходът на името на Negroamaro също се оспорва. Някои експерти смятат, че това е състав от латинските думи „nigros“ (на английски: black) и „amarum“ (на английски: горчив). Но други твърдят, че втората част, „amaro“, произлиза от гръцкия термин „mavro“ (английски: черен). Така че те приемат, че Негроамаро е резултат от смесването на гръцки и латински племена и техните езици. Тъй като гроздето има тъмно черен цвят и доста горчив вкус, и двете версии звучат правдоподобно. Винените експерти познават сорта под много други имена, включително:

 • Abbruzzese / Abruzzese
 • Albese
 • Amaro Nero / Amaronero
 • Lacrima / Lacrimo
 • Morese
 • Negra della Lorena
 • Negramaro
 • Nicra Amaro
 • San Lorenzo
 • Uva Cane

Характеристики на гроздето

Negroamaro е много здрав сорт с дебела кожа. Той може да издържи на суша, топлина и е адаптивен към много различни видове почви. Дори в горещ климат, той може да запази киселинността си добре до момента на прибиране на реколтата. За разлика от добрата им устойчивост на атмосферни влияния, способността на лозите да устоят на вредители и болести е ограничена. За да се предотврати заразяването от плесен, брашнеста или други вредни заболявания, лозарите трябва да осигурят подходяща аерация. Друга необходимост е ръчното прибиране на реколтата. Машинната може да навреди на гроздето, тъй като то не се отделя лесно от дръжките. Чепките са относително големи и растат на стегнати гроздове. Тъй като кожите им са богати на феноли, те имат много тъмно син цвят. За съжаление, Negroamaro не дава изобилни добиви.

Кои вина се произвеждат от Negroamaro?

Както бе споменато по-горе, много лозари от Апулия в днешно време правят чисто сортови вина от Negroamaro, но също така го използват за купажи с други сортове. Вината могат да бъдат червени, или розе, а винопроизводителите произвеждат спокойни, както и пенливи вина.

Вина DOC

Основните сортове, които се купажират с Negroamaro, са Malvasia Nera, Primitivo, Sangiovese и Susumaniello. В повечето случаи Negroamaro е доминиращият сорт, обикновено със съдържание над 70%. В много вина DOC това е задължителна съставка.

 • Някои вина от DOC съдържат 90% или повече Negroamaro. Тези вина са етикетирани като Salice Salentino Negroamaro Rosso (или Rosato).
 • Вината Lizzano DOC съдържат повече от 60% грозде Negroamaro. Когато носят името на сорта, това е дори 90% и много от тях са чисти. Те идват като вина Rosso (червено) или Rosato (розе).
 • Вината Alezio DOC трябва да са поне 80% Negroamaro, а останалите от Malvasia Nera, Sangiovese или Montepulciano.
 • Вината Leverano DOC изискват минимум 50% Negroamaro. Подобно на вината Alezio, основните сортове за купажиране са Malvasia Nera, Sangiovese или Montepulciano.

IGT вина

Много вина от IGT съдържат и Negroamaro. Въпреки че IGT е най -ниската категория за качество на италианските вина, много от тези стилове са много добри и си заслужава да се опитат. Можете да намерите както червени, така и розе (Rosato) IGT вина, както и някои пенливи вина. Ето някои наименования, които си струва да се търсят:

 • Negroamaro del Salento IGT
 • Negroamaro Puglia IGT
 • Negramaro Valle d’Itria IGT

Ако искате да опитате стилове от Новия свят, вижте например вина от Red Hills Lake County AVA в Калифорния, например:

 • Prima Materia Negroamaro
 • VJB Cellars Estate Negro Amaro

Какъв е вкусът на виното направено от Negroamaro?

Чисто сортовите  вина от Negroamaro са с средно до пълно тяло, осезаема киселинност и танини. Те, също така показват лека горчивина, както и фина сладост. Въпреки високото си съдържание на алкохол от 13 до 15%, обикновено са добре балансирани и приятни за пиене дори когато са млади. Младите вина се отличават с елегантни аромати на червени и черни плодове. Обичайно е да усетите землисти нотки, тютюн, женско биле и дори пикантни вкусове. Отлежалите вина развиват аромати на сушени плодове, пипер, цветя и билки , подправки като бахар, карамфил или мащерка. Когато лозарите използват Negroamaro в купажи, обикновено той е доминиращият сорт и повишава нивата на алкохол и танин в вината. Допринася за по-интензивния цвят на виното. Розетата от Negroamaro обикновено са  по-леки в съдържанието на алкохол от около 12 до 13%.

Как да сервирате Negroamaro

Вината от Negroamaro са много хубави поднесени на подходяща температура и с правилното ястие, на което да се насладите, примерно на вечеря. За да покажете своите характеристики, не забравяйте да го сервирате в подходяща чаша.

Коя е правилната чаша за Negroamaro?

Перфектната чаша за Negroamaro е чаша Бордо. Това е една от най -високите чаши за вино и има много широк балон. Този дизайн помага за омекотяване на танините на виното и създаване на по-балансиран аромат. Освен това тя бързо разсейва силните алкохолни миризми, за да може другите аромати да се откроят.

Каква е подходящата температура за сервиране за вино Negroamaro?

Вината Negroamaro са най-добри, когато са малко под стайна температура. Стремете се от 15 до 18 ° C (60 до 65 ° F). За да я доведете до тази температура, поставете бутилката в хладилника за около 30 минути, преди да я сервирате.

Трябва ли да декантираме Negroamaro?

Да, трябва да декантирате Negroamaro. Кислородът помага на виното да постигне по-добър баланс, защото прави танините и киселинността му по-гладки. За повечето стилове 30 минути след декантиране са достатъчни.

Как да съхраняваме Negroamaro?

Когато съхранявате вината от Negroamaro, не забравяйте да го предпазите от светлина (особено слънчева светлина), топлина и вибрации. Също така трябва да го държите далеч от силни химикали като почистващи препарати и бои. Миризмите им могат да нахлуят в бутилката през корка и да навредят на виното. Затова по -добре ги съхранявайте в отделни помещения.

Може ли Negroamaro да се развали?

Да. Когато е изложен на твърде много въздух по време на съхранение, той може да се окисли. Когато отворите бутилката и почувствате странни, подобни на оцет миризми, вероятно вече не става за пиене

Колко дълго трае виното Negroamaro, когато е отворено?

Когато е отворена, бутилката издържа около 2 до 4 дни. Не забравяйте да я затворите отново с оригиналния корк или запушалката за бутилки за многократна употреба. След това го поставете в хладилника.

Може ли вината от Negroamaro да отлежават?

Да, вината от Negroamaro определено си заслужава да бъдат оставяни да отлежат. Можете да го съхранявате до 5 години, като имате предвид оптимални условия. Някои висококачествени стилове могат дори да бъдат оставяни до 10 години. Розето има по-кратък срок на годност. Трябва да го консумирате в рамките на 2 до 3 години след закупуването му, за да сте сигурни, че няма да се влоши.

Вината от Negroamaro може да не са най-известните вина на Италия. Въпреки това ще намерите страхотни вина, направени от този сорт грозде. Освен чисто сортови вина, определено трябва да опитате някои от висококачествените DOC купажи. За да е още по-интересно, консумирайте с автентична италианската храна.

 

4.7/5.0 Article rating
6 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
 1. ЕКСТРА
 2. СУПЕР
 3. ДОБЪР
 4. СТАВА
 5. ЛОШ