Lozenitsa Estate

Национален ден на Мускат – 9 май 2022

Национален ден на Мускат – 9 май 2022

История

Теориите за произхода на гроздето Мускат датират още от древните египтяни и персите в ранната античност около 3000 г. пр. н. е., докато някои ампелографи , като Пиер Гале, смятат, че семейството от сортовете мискат е било размножено през период на класическата античност около 800 г. пр. н. е. до 600 г. сл. н. е. от гърците и римляните.

Първото документирано споменаване на грозде, наречено „мускат“, е в трудовете на английския францискански учен Бартоломей Англикус , който пише за вино, направено от грозде мискат в своята работа „De proprietatibus rerum“, написана между 1230 и 1240 г.


За сорта

Семейството на гроздето Мускат включва над 200 разновидности, принадлежащи към вида Vitis vinifera, които са били използвани в производството на вино, като стафиди и трапезно грозде по целия свят в продължение на много векове. Цветовете им варират от бяло (като Muscat Ottonel ), до жълто ( Moscato Giallo ), до розово ( Moscato rosa del Trentino ) до почти черно ( Muscat Hamburg ). Мускатното грозде и вината почти винаги имат подчертан сладък флорален аромат. Обхвата и броят на разновидностите от мускат предполагат, че това е може би най-старият опитомен сорт грозде.

Сред най-забележителните членове на семейство Muscat са Muscat blanc à Petits Grains, който е основният сорт грозде, използван в производството на италианското пенливо вино Asti (известно също като Moscato Asti ), произведено в региона на Пиемонт. Използва се и в производството на много от френските подсилени вина, известни като vin doux naturels. В Австралия това е и основното грозде, използвано в производството на ликьор мускат от викторианския винарски регион Рутерглен. Младите вина от Мускат са склони да проявяват характерния мускатен „гроздов“ аромат, както и нотки на цитрусови плодове, роза и праскова. Подсилените и отлежали екземпляри (особено тези, които са отлежали в бъчви) са склонни да бъдат доста тъмни на цвят поради окисление, с ароматни нотки на кафе, плодова торта, стафиди и карамел.

Мускатът от Александрия е друг сорт мускат, който обикновено се използва в производството на френски vin doux naturel, но се среща и в Испания, където се използва за приготвянето на много от подсилените испански москатели. На други места се използва за приготвяне на сухи до сладки бели вина, често етикетирани като Moscato в Австралия, Калифорния и Южна Африка. В Елзас и части от Централна Европа, Muscat Ottonel се използва за производство на обикновено сухи и силно ароматни вина.

Произход на името „Мускат“

Тъй като точният произход на семейството на Мускат не може да бъде определен, теориите за произхода на името „Мускат“ са многобройни. Най-често цитираното вярване е, че името произлиза от персийската дума muchk. Подобна етимология следва гръцките moskos, латинските muscus и френските musc. В Италия италианската дума mosca за муха също може да бъде една от възможностите, като сладкият аромат и високите нива на захар на гроздето Мускат са често срещан привличащ агент за насекоми като плодови мухи.

Други теории предполагат, че семейството на гроздето произхожда от арабската държава Оман и е кръстено на град Мускат , разположен на брега на Оманския залив. Друг град, който понякога се предлага като потенциално родно място/именник, е гръцкият град Мосхато, разположен югозападно от Атина в Атика , като Мосхато е често срещан синоним в Гърция за сортовете мускат. 

Източник: wikipedia и internet

5.0/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии