Национален ден на Мускат – 9 май 2022

Национален ден на Мускат – 9 май 2022
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (67%)
  • 😏 Интересно (33%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

История

Теориите за произхода на гроздето Мускат датират още от древните египтяни и персите в ранната античност около 3000 г. пр. н. е., докато някои ампелографи , като Пиер Гале, смятат, че семейството от сортовете мискат е било размножено през период на класическата античност около 800 г. пр. н. е. до 600 г. сл. н. е. от гърците и римляните.

Първото документирано споменаване на грозде, наречено „мускат“, е в трудовете на английския францискански учен Бартоломей Англикус , който пише за вино, направено от грозде мискат в своята работа „De proprietatibus rerum“, написана между 1230 и 1240 г.


За сорта

Семейството на гроздето Мускат включва над 200 разновидности, принадлежащи към вида Vitis vinifera, които са били използвани в производството на вино, като стафиди и трапезно грозде по целия свят в продължение на много векове. Цветовете им варират от бяло (като Muscat Ottonel ), до жълто ( Moscato Giallo ), до розово ( Moscato rosa del Trentino ) до почти черно ( Muscat Hamburg ). Мускатното грозде и вината почти винаги имат подчертан сладък флорален аромат. Обхвата и броят на разновидностите от мускат предполагат, че това е може би най-старият опитомен сорт грозде.

Сред най-забележителните членове на семейство Muscat са Muscat blanc à Petits Grains, който е основният сорт грозде, използван в производството на италианското пенливо вино Asti (известно също като Moscato Asti ), произведено в региона на Пиемонт. Използва се и в производството на много от френските подсилени вина, известни като vin doux naturels. В Австралия това е и основното грозде, използвано в производството на ликьор мускат от викторианския винарски регион Рутерглен. Младите вина от Мускат са склони да проявяват характерния мускатен „гроздов“ аромат, както и нотки на цитрусови плодове, роза и праскова. Подсилените и отлежали екземпляри (особено тези, които са отлежали в бъчви) са склонни да бъдат доста тъмни на цвят поради окисление, с ароматни нотки на кафе, плодова торта, стафиди и карамел.

Мускатът от Александрия е друг сорт мускат, който обикновено се използва в производството на френски vin doux naturel, но се среща и в Испания, където се използва за приготвянето на много от подсилените испански москатели. На други места се използва за приготвяне на сухи до сладки бели вина, често етикетирани като Moscato в Австралия, Калифорния и Южна Африка. В Елзас и части от Централна Европа, Muscat Ottonel се използва за производство на обикновено сухи и силно ароматни вина.

Произход на името „Мускат“

Тъй като точният произход на семейството на Мускат не може да бъде определен, теориите за произхода на името „Мускат“ са многобройни. Най-често цитираното вярване е, че името произлиза от персийската дума muchk. Подобна етимология следва гръцките moskos, латинските muscus и френските musc. В Италия италианската дума mosca за муха също може да бъде една от възможностите, като сладкият аромат и високите нива на захар на гроздето Мускат са често срещан привличащ агент за насекоми като плодови мухи.

Други теории предполагат, че семейството на гроздето произхожда от арабската държава Оман и е кръстено на град Мускат , разположен на брега на Оманския залив. Друг град, който понякога се предлага като потенциално родно място/именник, е гръцкият град Мосхато, разположен югозападно от Атина в Атика , като Мосхато е често срещан синоним в Гърция за сортовете мускат. 

Източник: wikipedia и internet

Подобни статии