Jarava Winery

Научете петте S за дегустацията на вино

Научете петте S за дегустацията на вино

Не се плашете от всички тези изискани дескриптори за вино или от цвъртящите звуци, които професионалистите издават докато опитват. За да се оцени виното, всичко се свежда до „петте S“.

ОЦЕНКА НА ВИЗУАЛНИТЕ КАЧЕСТВА НА ВИНОТО / ИЛЮСТРАЦИЯ ОТ РАЙЪН МАКАМИС

Виж. Подобно на екстрасенс, който се взира в кристална топка, инспектирането на виното в чашата може да помогне да предусетите аромата и вкуса му. Цветът, дълбочината и интензивността на виното могат да ви ориентират за неговата възраст, концентрация, тяло и цялостен стил.

Съвет: белите вина придобиват цвят с възрастта, докато червените губят цвят.

ВСИЧКО Е В КИТКАТА / ИЛЮСТРАЦИЯ ОТ РАЙЪН МАКАМИС

Завърти. Завъртането на чашата е неразделна част от ритуала, за да се аерира виното и да позволи на кислорода да го „отвори“. Това съблазнително изкуство разкрива сложността на едно вино и ще повиши интензивността в повечето млади бутилирани вина, както и при по-възрастните им събратя. Още по-добре, когато се направи правилно, това ще удиви и потенциално ще хипнотизира хората около вас.

АРОМАТ / ИЛЮСТРАЦИЯ ОТ РАЙЪН МАКАМИС

Помириши. Не се страхувайте да пъхнете целия си нос направо в чашата. Вината със среден до силно изразен интензитет нямат нужда от това, но други може да са малко срамежливи в началото. В тези случаи се върнете към стъпка № 2 и завъртете още малко.

ВЪПРОС НА ВКУС / ИЛЮСТРАЦИЯ ОТ РАЙЪН МАКАМИС

Отпийте. След изброените по-горе стъпки които отнемат известно време, но често си заслужава чакането, отпийте.

Когато професионалистите вкусят вино, може да забележите някои доста отблъскващи и направо отвратителни звуци, но има причини за това. Размахването, клатенето и гълтането гарантират, че виното облива всички части на езика и устата. Така дегустаторът може да прецени сладостта, киселинността, горчивината, танините и да идентифицира цялостното усещане в устата. Всмукването на въздух позволява по-нататъшна аерация на небцето и помага на летливите компоненти да бъдат усетени от обонятелната система, за да се докоснат до всички характеристики на виното.

Тук търсите първични характеристики (плодове, цветя и подправки), вторични характеристики (дъбови и свързани с ферментацията вкусове) и третичен характер (тези, които са резултат от стареене в бутилката, като гъби, тютюн и ядки), в зависимост от възрастта на вино.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА СЕ НАСЛАДИТЕ / ИЛЮСТРАЦИЯ ОТ РАЙЪН МАКАМИС

Насладете се. Ето къде идва финалът. Искате да се насладите на финалната кулминация на виното. Тук търсите не само дължина, но и баланс между плодове, киселинност, танин и текстура. Когато едно вино ви остави с непреодолимо желание за още една глътка, знаете, че сте намерили победител.

Научете петте S/ ИЛЮСТРАЦИЯ ОТ РАЙЪН МАКАМИС

Последен съвет

Ако едно младо вино има много по-добър финал от вкуса му на небцето, то вероятно се нуждае от още малко аериране или малко повече време в избата.

Източник: winemag.com
Илюстрации: Ryan McAmis/Райън Макамис

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии