Lozenitsa Estate

Най-старото лозе в света, което все още ражда грозде е в Германия

Най-старото лозе в света, което все още ражда грозде е в Германия

Тези лози са истински ветерани от историята на лозарството: Повече от 400 години лозето от „Rhodter Rosengarten“ не само, че е оцеляло през вековете, но все още дава плодове всяка година. Казват, че лозето във винената общност на Rhodt unter Rietberg е съществувало още преди 30-годишната война, която е между 1618 и 1648 година.

Ако това е вярно, Rhodt Rosegarden определено е най-старото лозе, което все още е оригиналните си лозя – това важи поне за региона Pfalz.

400 годишните лозя все още са 900 м² лозе, повечето от тях са Траминер с редки лози Силванер между тях. Човекът който е засадило лозето е неизвестен. Лозарството обаче има дълга история в Род, датираща от римляните, а по-късно през Средновековието, общноста е била добре известна със своето вино от Траминер. През 1603 г. Маргрейв Ернст Фридрих от Баден купува цялото село, и той, и неговите наследници управляват до 1801 г. Именно маркграфът го превръща от невзрачно село, в богата общност, търгувайки с вина. В резултат на това са построени великолепни имения на семейства производители на вино, които могат да се видят и днес. Почти 80% от селото е със сгради на винопроизводители.

Красотата на региона, по прякор Тоскана на Севера, не остава незабелязана от владетелите и кралете. През 1846 г. крал Лудвиг I от Бавария прави своя летен дворец, Villa Ludwigshöhe, построен точно над селото на романтичен хълм. Значението на лозарството за селото може да се нарече като „местния специалитет“, тук се сервира вино не само в традиционната чаша „Schoppen“ на Палатин, която събира половин литър вино, но и в „Rhodter Piff“, чаша за вино, която побира цял литър вино!

Кооперация Rietburg, Rhodt Rosegarden

От източната страна на селото, винарската кооперация Rietburg, Rhodt Rosegarden все още съхранява вековните извити лозя. Малките добиви от вино все още текат от гроздето им, вариращи от 50-300 литра в зависимост от реколтата, от малко под хектар земя. Винифицираният от Weingut Oberhofer в Edesheim собственик на лозето с Gewurztraminer, разбира се е най-цененото грозде. Виното не само, че е произведено от тези вековни лози – но също така има прекрасен ароматен профил, който е толкова типичен за Gewurztraminer и който отлично отразява името на мястото на лозето: „Rhodter Rosengarten“.

Източник: germanwines.de

4.7/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии