Jarava Winery

„Най-старият известен ром в света“, на 250 години, беше продаден за 30 000 долара

„Най-старият известен ром в света“, на 250 години, беше продаден за 30 000 долара

Тази забележително стара бутилка – дестилирана преди близо 250 години – току-що беше продадена на особено впечатляваща цена.

Тъмният ром от 1780 г., произхождащ от имението Harewood в Барбадос, беше продаден от базираната в Маями платформа за спиртни напитки Old Liquors Inc. Платформата продаде вековния ром на неназован колекционер в Швейцария за 29 999 долара.

Ромът е открит в Harewood House в Лийдс, Обединеното кралство през 2011 г. и първоначално е бил продаден в Christie’s през 2013 г. за около $9 500.

„Горди сме, че сме част от света на колекционирането на изискан ром“, заявява ръководителят на Old Liquors Inc. Барт Ламинг в прессъобщението. „Тази продажба е доказателство за трайната привлекателност на изключително редките спиртни напитки. Очакваме с нетърпение да продължим да предоставяме на нашите клиенти най-добрите редки и първокласни спиртни напитки от цял ​​свят.“

Смята се, че тъмният ром, който е с кехлибарен цвят е около 58 % алкохол. Дегустационните бележки на Christie’s включват интензивни и наситени аромати на портокал, кедър и карамел.

Семейство Harewood, е неразривно свързано с търговията на роби в Карибите, отбелязва Christie’s.

„Това беше време, когато много от великите институции на Великобритания са натрупали големи богатства – църквата, кралското семейство, банки, артистични и образователни институции – както и отделни семейства, всичко това на гърба на африканския робски труд, който направи търговията със захар толкова печеливша.

Въпреки, че този ромът е рядка находка, той не е единствената бутилка, която произхожда от имението Harewood. Списъкът на Christie’s отбелязва, че първоначално са открити 59 бутилки светъл и тъмен ром Harewood, но само 23 бутилки са оцелели във времето.

Източник: vinepair.com
Снимка: thelonecaner.com

5.0/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии