Jarava Winery

Най-скъпо продадените вина в света

Най-скъпо продадените вина в света

Те са символ на материално състояние, но и самите вина са ценност за света. За тях винените експерти най-често употребяват изрази, подобни на този: „Вино, което може да опиташ всеки път, когато си затвориш очите!“Томас Джефърсън се смята за първия най-голям познавач на виното в Америка, а т.нар. „Джефърсън бутилки“ са предмет на сериозно обследване от страна на стъклените и винени експерти на Кристис и Сотбис в Лондон. Около тях гравитират някои от най-известните истории за най-редките и скъпи вина в света.

Една от най-популярните е от декември 1985 г., когато милиардерът Малкълм Форбс, собственик на световноизвестното бизнес и финансово издание Форбс, става притежател за около $ 160 000 на бутилка вино от колекцията на Джефърсън. Тя е от тъмнозелено стъкло, печат от гъст черен восък и с гравирани надписи на годината „1787“ г. и думата „Lafitte“. Оригиналнният надпис e „Lafite“ и затова двете „tt“ са предзвикали спорове относно автентичността на бутилката. Все пак тя е продадена на търга, но по-късно губи своите качества и стойност по ред причини и обстоятелства. Независимо от това описаната в каталога на Кристис бутилка от колекцията на Джефърсън като вино „ неоценимо… и…. голяма рядкост в света“ *Chateau Lafite Rothschild 1787, Pauillac, Medoc, France и до днес остава на първо място в редица класации за най-скъпо продадените вина в света.

 

С „Джефърсън бутилките“ и реколта 1787 е свързана и историята на *Chateau Margaux 1787, Bordeaux,France, която държи световния рекорд за най-скъпо струващата счупена бутилка. Това се случва през 1989 г. на вечеря, организирана от винения търговец Уйлям Соколин в елитен ресторант в Ню Йорк. Бутилката е била приготвена за дегустация, с надеждата тя да бъде продадена на клиент, който е бил готов да плати за нея $ 500,000 заради инициалите на Томас Джеферсън на етикета. Сервитьорът, обаче, решава да я пренесе до масата върху поднос за кафе. За съжаление бутилката не успява да се задържи върху подноса, пада и се счупва. Щетите не са толкова големи, тъй като са покрити от осигурената преди събитието застрахователна полица на стойност $ 225,000. След случилото се сервитьорът изчезва и оттогава никой не е чувал за него.

Още няколко вина с уникална история и изключително висока стойност, присъстват на първите места в класациите за най-скъпо продадените вина.

Сред тях е *Chateau Mouton Rothschild 1945, Pauillac, Medoc, France магнум бутилка (1,5 литра). Тя е отворена по време на благотворителна вечеря в Сан Франциско през 2010 г. , а нейната стойност е оценена за около 115 000.

Бутилка *Chateau d’Yquem 1784, Sauternes, Bordeaux, France е купена на търг от неизвестен купувач през 1986 г. за рекордните 56 588. То носи короната за най-скъпо струващото бяло вино до 2011 г., когато Кристиан Ванг – частен колекционер и бивш шеф сомелиер на известен тризвезден ресторант в Париж, купува *Chateau d’Yquem 1811, Sauternes, Bordeaux, France за невероятните £ 75 000.

Гарафата Massandra Sherry 1775, Jerez, Spain, считана за най-старото европейско вино, също присъства в списъците с най-скъпите продажби. Тя е купена през 2001 г. на търг от Сотбис в Лондон за $ 43 500.

В повечето класации за най-скъпо продадената бутилка вино в света на първо място е поставена *Grand Cru Domaine dla Romanee-Conti 1990, Pinot NoirBurgundy, France. Отново на търг от Сотбис в Лондон са купени общо 8 бутилки 0.75 л за $ 224 900 или едната за $ 28 112. За разлика от останалите вина фаворити, това е само на 22 години, може да се пие, да старее още дълги години и да се развива в бутилката без да влошава качествата си. Всеки колекционер, превърнал се в крепостен селянин на аукционите за скъпи вина със световна слава със сигурност би искал да го притежава и да облече в аристократизъм биографията си. Съществен принос за високата му стойност има и оценката на гуруто във винения свят Робърт Паркър (Robert Parker), който е прибавил бутилката в ценния инвестиционен списък от вина, получили 99-100/100 точки.

Максималните оценки на световните авторитети за вината с етикет *Grand Cru Domaine dla Romanee-Conti (Romanée-Contiне са рядкост и доста им помагат за влизането в годишните класации на Топ 10 за най-скъпо продадените вина в света. Този факт превърна Романе Конти в световен еталон за Пино Ноар, а 4,4-те акра лозе (около 18 дка), намиращо се в село Восне Романе, Бургундия (Vosne-Romanée wine) в най-известното от шестте Гранд Крю (List of Burgundy Grand Crus), които го заобикалят. В момента лозето е около 50 годишно, а от него всяка година се произвеждат само 450 каси вино (1 каса=9 литра) и само Пино Ноар, които се продават предимно чрез фючърсни сделки. Четирицифрените числа за цена на бутилка не са изключение. Например, Реколта 2005 г. е реализирана чрез фючърси на дребно на стойност $ 4000 за 0,75 л.

Лозето на *Grand Cru Domaine dla Romanee-Conti в село Восне Романе, Бургундия е наистина „златно“, но то съвсем не е единственото нито във Франция, нито на планетата.

Аплодисменти за колекционерите и вината с култов статус!

Снежана Спасова

Източник: vinum.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ