Jarava Winery

„Най-престижната“ колекция от вина в света ще бъде показана на всички

„Най-престижната“ колекция от вина в света ще бъде показана на всички

Мишел-Джак Шасой (Michel-Jack Chasseuil) нарича своята колекция от вина „Най-престижната изба в света“. Колекцията от вина предстои да бъде отворена за посетители, но ще трябва да заплатите 500 евро за входния билет.

Шасой подготви експозиция от 350 квадратни метра на дълбочина от три метра под дома си в Западна Франция, за да покаже колекцията си от 50 хиляди бутилки изискани вина, пенливи и спиртни напитки.

„Най-престижната“ колекция от вина в света ще бъде показана на всички

Амбициозната му идея да отвори „Винения Лувър“ като национален паметник съществува от много години. Тъй като обаче няколко национални институции преди това са отхвърлили предложенията му за домакин на колекцията в Париж или Бордо, 79-годишният Шасой самостоятелно създава изложбеното пространство, което той нарича Пантеон. След още няколко щрихи той ще бъде напълно готов за лятото.

За да финансира проекта, Шасой продаде няколко бутилки от колекцията си и получи 500 хиляди евро. Избата, фоайето, кафенето и дегустационната зала са построени миналата година.

Шасой започва да колекционира през 60-те години на миналия век и е успял да купи първия си Grand Gru през 70-те години, преди да започне манията за купуване, водена от международни милионери. Днес колекцията му обхваща много известни региони на Франция, Испания, Италия, Португалия, Чили. Бутилките струват хиляди, понякога десетки или стотици хиляди евро.

Колекцията на Шасой е сравнително добре позната, и в миналото той е водил посетители в първата си изба, включително принц Алберт II от Монако, звездата от НБА Тони Паркър и китайски милионери, един от които дори е искал да купи част от колекцията за 50 милиона евро – но предложението било отхвърлено.

През 2014 г. Шасой трябваше да преживее ужасяващо изпитание, когато маскирани мъже го държаха под прицел и го заплашваха с изтезания и убийства, ако не им каже как да преминат през неговата високотехнологична система за сигурност. Няколко часа е държан като заложник, но не е издал кодовете за достъп, въпреки факта, че няколко от пръстите му са счупени. По-късно петима престъпници бяха задържани и осъдени.

Според The ​​Times, Шасой иска да сложи такса от 500 евро за влизане, само за да се разгледа колекцията му. В същото време не се очакват дегустации на изложените мостри – макар че човек би си помислил, че наличието на зона за дегустация в проекта предполага, че някои вина могат да бъдат на разположение за дегустация.

wine-mag.ru

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии