Jarava Winery

Най-популярните червени вина

Най-популярните червени вина

Френските вина Бордо (Bordeaux)

Един от най-известните и най-стари винарски региони, където се произвеждат най-добрите червени вина в света. Те се предлагат в различни диапазони, като се започне от трапезно евтино вино и се стигне до най-скъпите и престижни Гранд Крю (Grand Cru) вина в света.

Френските вина Божоле (Beaujolais)

Млади вина от сорта Гаме (Gamay), които идват от малкия регион Божоле в южната част на Бургундия, Франция. Изключително популярни с ежегодната ноемврийска премиера на новата реколта Божоле Нуво (Beaujolais Nouveau), превърнала се в световна традиция.

Италианските Кианти (Chianti)

Виното в плетена дамаджана, познато във всички краища на света е кръстено на регион Кианти близо до Сиена в Тоскана (Tuscany). Произвеждат се от минимум 75 % от сорта Санджовезе (Sangiovese), Требианно (Trebbiano) и до 10% Малвазия (Malvasia).

Калифорнийските вина Зинфандел (Zinfandel)

Зинфандел от Напа Вали (Napa Valley) е емблемата на калифорнийските вина със световна слава. Произходът на сорта е адриатическа Италия, където е известен с името Примитиво (Primitivo). Австралия, Чили и ЮАР също са известни производители на вина от този сорт.

Австралийски вина Шираз (Shiraz или Shirah)

Носи името на гроздето с френски произход и се произвежда в много винарски страни от Европа и Новия свят. Но световната му известност категорично се дължи на австралийските вина и разпознаваемия пиперлив вкус.

Аржентинските вина Малбек (Malbec)

Малбек е визитната картичка на Аржентина във винения свят. Пренесен от Бордо, сортът е намерил своето най-добро място там. Производители са също Франция, Чили и САЩ .

Вината Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon)

Тези вина са международно признати и изключително популярни. Кръстени са на френския сорт Каберне Совиньон и от него се правят едни от най-добрите червени вина в света. Освен френските Бордо (Bordeaux), вината на Калифорния (Napa Valley), Чили и Австралия са не по-малко известни. В комбинация с Мерло и/или Каберне Фран се правят едни от най-добрите купажи.

Вината Мерло (Merlot)

Те имат не по-малка световна слава от Каберне Совиньон. Сортът се отглежда основно в района на Бордо (Bordeaux) Франция, но присъства в почти цяла Европа и на много места в Америка, Австралия и др.

Вината Пино Ноар (Pinot Noir )

Едни от най-известните висококачествени червени вина, които се свързват най-вече с Бургундия (Burgundy или Bourgogne) и често оглавяват класациите за най-скъпо продаваните вина в света. Иначе се произвеждат в почти целия свят.

Вината Барбера (Barbera)

Родината на сорта е регион Пиемонт (Piedmont) в Италия, но този сорт е широко разпространен и в Калифорния, Аржентина и на други места по света. Това е много известна марка на световните пазари за червени вина, която често влиза в класациите за най-продавани вина в света.

Аплодисменти и за Мавруда, който все още е само български! 

Източник: vinum.bg

4.8/5.0 Article rating
4 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ