Jarava Winery

Най-популярните бели вина

Най-популярните бели вина

Френското Шампанско (Champagne) със сигурност е най-прочутото бяло пенливо вино, а неговият откривател бенедиктския монах Дон Периньон (Dom Perignon) се е превърнал в най-известната марка.

Шардоне (Chardonnay) са първото, което идва на ум, когато говорим за бяло вино. Те са най-популярните, най-разпространените и едни от най-сложните бели сортови вина, които се произвеждат в световен мащаб. Характерно за тях е типичната им свежест, хармоничният вкус и плодовите аромати. Винарските региони, които произвеждат най-добрите вина Шардоне са Франция (Бургундия), САЩ (Калифорния), Австралия и Нова Зеландия.

Вината Шабли (Chablis) са на най-високо стъпало на престижните вина Шардоне. Техният стил е доста различен от тези, произведени другаде. Отличава се най-вече с това, че са по-сухи и по-свежи.

Совиньон Блан (Sauvignon Blanc) са едни от най-предпочитаните и търсени от потребителите, привлечени от свежите тревисти тонове, аромата на цариградско грозде и тропически плодове. Страните от т.нар. Нов свят са сред водещите производители.

Совиньон блан от Марлборо(Marlborough Sauvignon Blanc) е с ароматен профил, превърнал се в запазената марка на Нова Зеландия и връх в пирамидата на вината от този сорт.

Ризлинг (Riesling) вината са много по-леки от вината Шардоне. Сортът Ризлинг се изразява по много различен начин в зависимост от областта и винопроизводството. Традиционните производители са Германия, Франция, Италия, Австрия и Австралия.

Класически немски Ризлинг (Riesling) от долината на Рейн и Мозел е връх в германското винопроизводство и най-популярното вино от този сорт в света. Той се отличава с леко сладък вкус и киселинност за баланс. Ароматите обикновено включват свежи ябълки, кайсии, праскова и мед.

Елзаският Ризлинг (Elsass Riesling) е известен с различния си стил. Отличава се с изключителната си свежест и с деликатните цитрусови аромати на лимонена трева и грейпфрут.

Пино Гриджо (Pinot Grigio) е едно от най-популярните вина в света и пример за подражание за много производители от Новия свят. Познато е и под френското си наименование Пино Гри (Pinot Gris). Произвежда се в широк диапазон от стилове – от светлия плодов характер на италианския винен стил до по-минералните, кремъчни тонове на богатото вино, подкрепяно от френската школа, особено в Елзас.

Траминер (Gewürztraminer) е известен със силния аромат на цветя (доминира розата) и подправки, не толкова освежаващо и с леко пикантен плодов вкус. Германия, Австрия, Австралия и Нова Зеландия произвеждат отлични вина от този сорт.

Просеко (Prosecco) е част от винения имидж на Италия и едно от любимите пенливи вина сред потребителите в цял свят във всичките му варианти – Frizante, Dry и Extra Dry.

Мускат (Muscat) e широко разпространен и в различни разновидности сорт в Италия, Франция, Чили, ЮАР, Мароко, Испания, Австралия, Молдова и др. От него се правят основно полусухи и десертни вина, но белите сухи вина са с изключително високо качество и се отличават с интензивния аромат на цветя и умерената свежест.

Шенин Блан (Chenin Blanc) е универсален сорт грозде, което се отглежда във Франция, Южна Африка и Калифорния и от него се произвеждат предимно висококачествени сухи и пенливи вина. Най-добрите вина са свежи и леки като млади, а след отлежаване се отличават с дълбок меден нюанс, изключителен послевкус и са комплимент за храни като бели меса, морски дарове и пикантни ястия с ориз.

Аплодисменти за българския Мускат, от който се правят предимно сухи вина!

Източник: vinum.bg

4.8/5.0 Article rating
12 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ