Jarava Winery

Най-мащабното събитие за агробизнес стартира ударно

Най-мащабното събитие за агробизнес стартира ударно

„Седмото издание на единственото по рода си на Балканите събитие за агробизнес е най-мащабното до момента“. Това обяви главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов на пресконференция днес по повод откриването на международните изложби АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2022. В мегафорума участват над 560 фирми от 25 държави. Присъстват производители и дистрибутори от над 170 сектора. Има богата съпътстваща програма с 25 събития за пет дни. Най-авангардните иновации сред 49 продукта на 26 фирми и 11 научни института отново ще бъдат отличени на специална церемония утре в 16:30 в зала „Пловдив“ на Конгресния център.

В пресконференцията се включиха съорганизатори и партньори на Международен панаир Пловдив в реализирането на мегафорума за земеделие, вино, храни и оборудване. Той се провежда под егидата на Министерството  на земеделието и заместник-министър Момчил Неков изтъкна неговата важност като платформа за директни контакти на бизнеса с институцията. „Министерството на земеделието става партньор в цялата верига от фермата до трапезата“, подчерта пред медиите той и се спря на акценти в Стратегическия план за Общата селскостопанска политика за следващия програмен период.

„За първи път в България националното съфинансиране вече не е на минимално равнище и е по-високо от европейското“, обясни зам.-министър Неков. „Целта ни е през следващия програмен период да брандираме нашите продукти като такива с добавена стойност“, заяви той. По думите му най-важно към днешна дата е осигуряването на продоволствието за населението в Европейския съюз. „От тази гледна точка искам да ви успокоя, че Министерството на земеделието вече си е направило анализите и сме взели мерки, за да осигурим на потребителите достъп до най-важните продукти“, каза Неков. Той акцентира още върху развитието на късите вериги на доставка. „В България имаме климатично-почвените условия, за да си изхраним населението и повече“, обясни той. По думите му Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, която е с годишен бюджет от над 50 млн. лева, започва прием след 14 март по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“, а от 1 април стартира приемът по мярка „Инвестиции в предприятия“. Заместник-министър Момчил Неков информира, че са започнали разговори с производителите на вино за развитието на винен туризъм в България, оформянето на винените райони и защитените географски указания. По думите му най-важното е да се затвори производствения цикъл, за да остава добавената стойност за винарите в България.

Председателят на Селскостопанска академия проф. Мартин Банов подчерта, че в следващите пет дни на територията на Международен панаир Пловдив постиженията на науката срещат директно бизнеса и с това събитието е без аналог. Именно в Международен панаир Пловдив ще бъдат представени новостите при сортовете семена, породите животни, технологии за обработване на почвата, отглеждането на различни култури и производството на храни. „Селскостопанска академия е партньор на форума от дълги години и се надяваме на успешно изложение, което ще допринесе в създаването на полезни контакти“, каза проф. Банов.

Николай Митев, председател на най-новата, но най-активна и съдържателна Асоциация на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България (АГРОТЕХ), съобщи, че в нея вече участват 44 фирми. „Нашата цел е чрез обединението да допринесем за развитието на земеделието“, каза той. АГРОТЕХ е съорганизатор на АГРА 2022 и според Николай Митев, сътрудничеството ще продължи и за следващите изложения. Той благодари на Международен панаир Пловдив за професионализма, защото за първи път по световен стандарт се представя едра земеделска техника и технологии на закрито.

Висока оценка за стартиралата днес АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ дадоха председателят на Лозаро-винарската камара Йордан Чорбаджийски и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии, поясни, че за производителите на хранителни продукти и напитки най-важна е оценката на потребителите. Те ще отличат най-добрите продукти от международните изложби ВИНАРИЯ, ФУДТЕХ и ВКУСОВЕ ОТ ИТАЛИЯ.

 

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии