Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров

Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров

Награгада на Винпром Пещера и титлата бяха присъдени на Пламен Димитров

Гледали ли сте филм в който главния герои дегустира на сляпо и познава? Е в Холивуд може и да е актьорска игра , но в реалния живот, в София, същото такова безпогрешно назоваване произтича от неподправения талант на Пламен Димитров. То, и други негови умения, тази седмица му осигуриха наградата на Винпром Пещера за Най-добър сомелиер на България за 2013 в конкурса на Международната асоциация на сомелиерите (ASI).

На финалния кръг на конкурса на Международната сомелиерска асоциация (ASI) той и другите финалисти – Владислав Димитров, Йосиф Орешаков и Петрана Груева, демонстрираха уменията си пред публика. Всеки от тях разполагаше с по 40 минути, за да покаже своя професионализъм в среда, имитираща реална ситуация в ресторант. Те трябваше да декантират червено вино, да поднесат пенливо вино, да дегустират и разпознаят високоалкохолни напитки и вина, и да съчетаят ястия с вино. Както в реалния живот, от тях се искаше да покажат и задълбочени, обширни познания за актуалните вина, и дегустаторски талант и опит, и стил в работата, аналитични умения, и способност да комуникират добре с клиентите си своите знания.

Конкурсът за най-добър сомелиер на България се провежда вече осем години, и тече с месеци, докато обяви своя победител. Финалът е предшестван от регионални състезания, в които тази година се включиха над 50 души. Сомелиерите, които се представиха най-добре, се явявиха на полуфинала пред жури от енолози и професионалисти от ресторантьорския бранш. Четирима от тях достигнаха до финала, за да се борят за голямата награда.

Този път тя се предоставя от Винпром Пещера, който е и генерален спонсор на събитието и осигури голяма част от вината за хода на конкурса. Благодарение на избата за първи път в историята си конкурсът има своя награден фонд, който осигури парични награди за всичките финалисти.

Журито на конкурса се състоеше изключително от професионалисти – сред тях ресторантьорите и сомелиери Грета Чепишева и Бояна Сирянова, енологът Йордан Вучков, сомелиерът и енолог д-р Димитър Гайдарски, главният готвач и многократно номиниран майстор готвач Пламен Европейски, специалистите в областта на комуникационните умения и пезентация Йордан Танковски и Емил Розов, представителят на Българска ресторантьорска и хотелиерска асоциация Румяна Попова и Мария Йорданова – председател на журито и на Българската асоциация на сомелиерите.

Победителят в този конкурс традиционно представя страната на Европейското първенство за сомелиери и на други международни състезания. Сегашният победител Пламен Димитров ще представи България на следващото, където ще защитава честта на Българския сомелиер.

Източник: Link

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ