Lozenitsa Estate

Най-добрите 5 лозарски почви в света

Най-добрите 5 лозарски почви в света

Лозните почви са от съществено значение за растежа на здраво, енергично грозде. Тези 5 почви се считат за най-добрите в индустрията.

Всеки регион за производство на вино в света има своя тероар – мистичната дума, която определя как климатът, почвите и геоложките условия влияят върху качеството на гроздето. Почвата и климатът са основните причини, поради които пино ноар от Бургундия и пино ноар от Нова Зеландия имат различен вкус, въпреки че са направени от едно и също грозде. Климатът е от решаващо значение за производството на най-качествено грозде, но още по-важно е почвата, добрата почва, която осигурява благоприятна коренова система за лозите.

Pedology and Edaphology 

Почвата се описва най-добре като вид утайка, естественият материал се разгражда чрез изветряне и ерозия. Утайките съдържат скала и минерални вещества.

Преди засаждането и отглеждането на лозе, внимателната педологическа оценка на района е жизненоважна. Също толкова важно е едафологичното понятие. Често наричани „наука за почвата“, тези две науки, посветени на изучаването на почвата, са от съществено значение за лозарството: педологията се отнася до изследването на формирането на почвата, докато едафологията изучава влиянието на почвата върху растението.

Почвата е важна за лозите

Основната функция на почвата и подпочвата (слоя под нея) е да осигурят котва за корените на гроздето и да доставят хранителни вещества на лозите.

Почвата ще позволи лозите да се напояват добре, с корени, които няма да станат преовлажнени.

Варовик или крехка почва

Варовитите почви имат високо съдържание на калций и магнезий, и двете са отлични хранителни вещества за гроздето. Този вид утаечна почва е идеална за лозята, защото позволява лесно усвояване на минерали. В допълнение, той има добри свойства за задържане на вода, предимство в периоди на засушаване. Богатата на варовик почва е от ключово значение за доброто производство на вино.

Областите, признати за богати на варовикова почва са, Шампан , Бургундия , Шабли и регионът на долината на Лоара във Франция.

Terra Rossa – Червена почва

Terra Rossa е ефектна почва от червена глина. Богата на хранителни вещества, цвета идва от изветрянето на варовика. Червеният цвят е резултат от окисляването на железните отлагания.

Имението Parker Coonawarra в Южна Австралия, се радва на мек климат, влажни зими и като цяло силни валежи. Филип Леман от Parker Coonawarra Estate казва:

„Червената земя над варовикови почви на ивицата Кунауара е безспорно много добра за отглеждане на червено грозде – и най-вече за региона Каберне Совиньон.“

Той каза, че мекият варовик също може да задържи много влага през сухите летни месеци, която лозите  черпят, за да развият добър аромат, цвят и танини.

Глинеста почва

Глинената почва е равна смес от глина, пясък и утайка, както и някои органични вещества, наречен хумус. Понякога почвата съдържа повече от единия елемент, отколкото другите: пясъчната глинеста почва съдържа повече пясък, а глинестата съдържа повече тиня.

Тъй като глината е по-тежка от пясъка и тинята, глинестите почви са по- тежки. Инертните и глинести почви задържат ефективно водата и ще попречат на корените да станат твърде големи.

Вулканична почва

Вулканичната почва, която идва от вулканично изригване, е богата на желязо, калий, магнезий и калций. Връх Етна в Италия, Напа в Калифорния и Северен остров, Нова Зеландия са лозаро-винарските райони, които произвеждат бели вина от вулканична почва. Черната почва се смята, че доставя вода на лозите много бавно.

Чакълеста почва

Районът Медок на Бордо е известен с отличния каберне совиньон, за който ценителите на виното казват, че е резултат от отлични чакълести почви на Медок. Теренът е равен, което създава проблем заради големите валежи в региона, но благодарение на чакъла има задържане на топлина в почвата.

Тъй като горният слой на почвата е каменист, лозите могат да стигнат доста дълбоко в почвата, за да получат хранителните си вещества.

Управлението на почвата е от решаващо значение за производството на отлично грозде, предизвикателно и интензивно начинание за лозарите, но и много полезно. Австралийският винопроизводител Мак Форбс от Mac Forbes Winery казва с ентусиазъм:

„Поради разликата в нашите почви и климат, задачата ми е да установя най-доброто отглеждане на лозята, което трябва да доведе до по-уникални и индивидуални вина.“

Източник: winefrog.com

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии