Най-добрите 5 лозарски почви в света

Най-добрите 5 лозарски почви в света

Лозните почви са от съществено значение за растежа на здраво, енергично грозде. Тези 5 почви се считат за най-добрите в индустрията.

Всеки регион за производство на вино в света има своя тероар – мистичната дума, която определя как климатът, почвите и геоложките условия влияят върху качеството на гроздето. Почвата и климатът са основните причини, поради които пино ноар от Бургундия и пино ноар от Нова Зеландия имат различен вкус, въпреки че са направени от едно и също грозде. Климатът е от решаващо значение за производството на най-качествено грозде, но още по-важно е почвата, добрата почва, която осигурява благоприятна коренова система за лозите.

Pedology and Edaphology 

Почвата се описва най-добре като вид утайка, естественият материал се разгражда чрез изветряне и ерозия. Утайките съдържат скала и минерални вещества.

Преди засаждането и отглеждането на лозе, внимателната педологическа оценка на района е жизненоважна. Също толкова важно е едафологичното понятие. Често наричани „наука за почвата“, тези две науки, посветени на изучаването на почвата, са от съществено значение за лозарството: педологията се отнася до изследването на формирането на почвата, докато едафологията изучава влиянието на почвата върху растението.

Почвата е важна за лозите

Основната функция на почвата и подпочвата (слоя под нея) е да осигурят котва за корените на гроздето и да доставят хранителни вещества на лозите.

Почвата ще позволи лозите да се напояват добре, с корени, които няма да станат преовлажнени.

Варовик или крехка почва

Варовитите почви имат високо съдържание на калций и магнезий, и двете са отлични хранителни вещества за гроздето. Този вид утаечна почва е идеална за лозята, защото позволява лесно усвояване на минерали. В допълнение, той има добри свойства за задържане на вода, предимство в периоди на засушаване. Богатата на варовик почва е от ключово значение за доброто производство на вино.

Областите, признати за богати на варовикова почва са, Шампан , Бургундия , Шабли и регионът на долината на Лоара във Франция.

Terra Rossa – Червена почва

Terra Rossa е ефектна почва от червена глина. Богата на хранителни вещества, цвета идва от изветрянето на варовика. Червеният цвят е резултат от окисляването на железните отлагания.

Имението Parker Coonawarra в Южна Австралия, се радва на мек климат, влажни зими и като цяло силни валежи. Филип Леман от Parker Coonawarra Estate казва:

„Червената земя над варовикови почви на ивицата Кунауара е безспорно много добра за отглеждане на червено грозде – и най-вече за региона Каберне Совиньон.“

Той каза, че мекият варовик също може да задържи много влага през сухите летни месеци, която лозите  черпят, за да развият добър аромат, цвят и танини.

Глинеста почва

Глинената почва е равна смес от глина, пясък и утайка, както и някои органични вещества, наречен хумус. Понякога почвата съдържа повече от единия елемент, отколкото другите: пясъчната глинеста почва съдържа повече пясък, а глинестата съдържа повече тиня.

Тъй като глината е по-тежка от пясъка и тинята, глинестите почви са по- тежки. Инертните и глинести почви задържат ефективно водата и ще попречат на корените да станат твърде големи.

Вулканична почва

Вулканичната почва, която идва от вулканично изригване, е богата на желязо, калий, магнезий и калций. Връх Етна в Италия, Напа в Калифорния и Северен остров, Нова Зеландия са лозаро-винарските райони, които произвеждат бели вина от вулканична почва. Черната почва се смята, че доставя вода на лозите много бавно.

Чакълеста почва

Районът Медок на Бордо е известен с отличния каберне совиньон, за който ценителите на виното казват, че е резултат от отлични чакълести почви на Медок. Теренът е равен, което създава проблем заради големите валежи в региона, но благодарение на чакъла има задържане на топлина в почвата.

Тъй като горният слой на почвата е каменист, лозите могат да стигнат доста дълбоко в почвата, за да получат хранителните си вещества.

Управлението на почвата е от решаващо значение за производството на отлично грозде, предизвикателно и интензивно начинание за лозарите, но и много полезно. Австралийският винопроизводител Мак Форбс от Mac Forbes Winery казва с ентусиазъм:

„Поради разликата в нашите почви и климат, задачата ми е да установя най-доброто отглеждане на лозята, което трябва да доведе до по-уникални и индивидуални вина.“

Източник: winefrog.com

Подобни статии