Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Най-добрите вина от 10 години са представени на „Винария 2016“ според топ медалистите

Най-добрите вина от 10 години са представени на „Винария 2016“ според топ медалистите

Председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев връчва Златен ритон на изпълнителния директор на „Вила Ямбол“ инж. Красимир Аврамов.

Рекорден брой медали спечели „Вила Ямбол“ от „Винария 2016“ – Златен ритон, пет златни медала за вина и един сребърен за Стралджалска мускатова ракия. Винен „Оскар“ спечели младото вино от реколта 2015 „Villa Yambol Merlot”. Пробата му е оценена от международното жури на „Винария 2016“ с над 90 точки по 100-балната система.

През последните 5 години марката печели 4 златни ритона от „Винария”, пробата от миналогодишната гроздоберна кампания също донесе на екипа на „Вила Ямбол“ най-престижното отличие. 12 проби на червени вина, едно бяло и едно розе, както и на 3 ракии представи компанията тази година на Конкурса, предшестващ „Винария“. „60% от червените ни вина, представени за дегустация, са отличени от международното жури със златен медал“, каза изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ инж. Красимир Аврамов и уточни, че три от червените вина от стари реколти са останали за предегустация за Златен ритон. Според него това е огромен успех за целия екип на компанията.

„Толкова хубави вина на „Винария“ не е имало от 10 години“, коментира технологът и изпълнителен директор на „Вила Ямбол“ инж. Красимир Аврамов. Той повече от 15 години е член на журито, което оценява пробите на вина, ракии и винено бренди в конкурса за „Винария“. „Тази година определено Градът на виното привлича лозаро-винарския бранш и имиджът му се харесва от гилдията“, посочи енологът.

С пет златни и два сребърни медала за вина, както и с един сребърен за Перлова ракия бе отличен на „Винария 2016“ и още един от големите производители в България – „Винпром Карнобат“. „Ние сме най-големият производител в страната, позициониран на едно място. Разполагаме с 18 хиляди декара собствени лозя и имаме 30 милиона литра капацитет. При нас работят над 1500 души. Тази година сме изключително доволни от представянето си на „Винария“, коментира технологът на винарската изба инж. Стоян Стоянов, член на журито от 15 години. Той уточни, че на конкурса са представили 11 проби на вина (четири бели, пет червени и две розета), както и на три ракии, като повече от половината са получили златни и сребърни отличия.

„Тази година съм приятно изненадан от изложението. Интелигентни хора, запознати с бранша, се появяват на щандовете и стават интересни коментари за напитките, които произвеждаме. Като най-голям производител на вино, смятаме да участваме по-активно в изложението и в дегустациите “, заяви инж. Стоян Стоянов. Той споделя мнението на инж. Красимир Аврамов, че най-добрите вина са представени на „Винария“, особено за червените вина това е изключително успешна година.


Технологът на „Винпром Карнобат“ инж. Стоян Стоянов представя отличените вина в Града на виното.

„През последните 4-5 години бяхме заложили на международни участия и не присъствахме на „Винария“, но смятаме, че е време да се завърнем на най-мащабния форум в България“, коментира инж. Стоян Стоянов. Той посочи, че „Винпром Карнобат“ е имал изключителен успех на изложението CWSA в Китай, където „Шато Карнобат Розе, 2015“ и „Le Photographe Ризлинг, 2011“ са били фаворити сред златните медалисти, а „Шато Карнобат Мерло, 2015“ е спечелило сребърен медал. А на конкурса „Мундоюс Вини“ другият бранд на компанията – „Братя Минкови“ спечели златен медал за Каберне Совиньон, реколта 2013.

Всички медалисти от „Винария 2016“ имат рекорден брой продажби в бутика в Града на виното. Изложението продължава до 28 февруари в Международен панаир – Пловдив.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ