Jarava Winery

Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал

Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал

Рекорден брой посетители се очакват на тазгодишния винен фестивал, който ще се проведе на 30 и 31 май в градината на Гранд хотел София. Любителите на дионисиевата напитка ще имат възможността да дегустират над 600 вина, произведени от 60 изби на Балканите. Акцент в тазгодишното издание е Турския винен регион Тракия ( Европейската част на Турция), който ще бъде представен с 10 изби. Силно участие ще има и от организациятa Wines of Athens , която ще представи 5 изби от регионът около гръцката столоца Атина. Няколко български изби, също избраха Балканския винен фстивал за техен дебют.

Над 150 изби наред с вината на изложителите ще участват в четъртото издание на Балканския международен винен конкурс 2015 (28 и 29 май), като право на участие имат изби от Балканския полуостров, Централна и Източна Европа, Черноморския регион, както и винарски изби от други региони. Тази година отново вината ще бъдат оценявани от 13 световнизвестни имена във винения бранш, като за първи път в екипа на журито ще влезе Джулия Хардинг MW, „дясна ръка“ на Джансис Робинсън MW, сериозно име във винения бранш. Тя ще дегустира и вината, които участват във Фестивала на BIWC, като обширна статия за Балканските вина ще бъде публикувана във втората по популярност винена медия в света с над 1 милион посещения дневно www.jancisrobinson.com.

Балканският международен винен конкурс е един от малкото конкурси в Европа, които следват стандартите, методите на дегустация и точкуване на австралийски модел на оценяване – една прецизна и модерна система за оценка. Церемонията по награждаване и Гала-вечерята ще се състои на 30 май и тогава ще стане известнен носителят на Гранд трофея на престижния балкански международен винен конкурс. Освен Гранд трофей, ще бъдат връчени следните награди: Трофей за най-добро бяло, Трофей за червено вино, Трофей за розе, Трофей за пенливо вино, както и Трофей за десертно вино. За втора поредна година специална комисия ще оцени и дизайна на бутилките и ще бъде връчен Трофей за най-добър винен етикет.
Поради големия интерес на вносители, търговци и консуматори към съкровищницата от местни винени сортове, с които държавите от региона могат да се похвалят, организаторите решиха да обявят и Трофей за най-добро вино от местен балкански сорт.
Ще бъдат връчени и златни, сребърни и бронзови медали на вината, които успеят да завоюват необходимите точки.

Съпътстващата програма на фестивала и тази година е изключително богата и интересна , като майсторски класове ще изнесат представители от международното жури, като се акцентира на розетата, толкова на мода и в България, чрез сравнителна дегустация на френски и балкански розета, на Турция, като регион, който успешно съчетава бизнеса и винения туризъм .
По време на фестивала ще бъдат проведени лекции, свързани с етикетиране на вина, винен туризъм, като огромен интерес ще предизвика дегустацията на грузински вина от Кавказ, правени по древна технология «квеври».

Фестивалът ще бъде посетен от представители на всички посолства в България, винени търговци, вносители от други държави и журналисти, експерти, сомелиери, любители на виното, винения туризъм и вкусната храна. Четвъртото издание на Балканския винен фестивал ще бъде съпътствано и от още един интересен формат – “BALKAN FLAVORS”, изложение за Кулинарни Туристически Атракции, което ще допринесе популяризирането на локалното кулинарно богатство и традиции, биологичното разнообразие, баланса между човека и природата, селското стопанство и културата на храненето, както и най-актуалните тенденции в туристическото търсене.

Допълнителна информация
Конкурсната част на BIWC 2015 ще се проведе на 28 и 29 май 2015 (четвъртък и петък) при закрити врати в Гранд Хотел София. Фестивалът, който следва и на който могат да бъдат дегустирани балканските вина, придружени от типични за страните от балканския регион продукти, е планиран за 30 и 31 май 2015 (събота и неделя) в градината на Гранд Хотел София.

Балканският винен форум ще бъде домакин на първото по рода си туристическо изложение “BALKAN FLAVORS”, посветено на гостоприемството и богатото кулинарно наследство, характеризиращи страните от Балканския полуостров. Целта на “BALKAN FLAVORS” е да се утвърди като основен канал за промоция на висококачествени туристически атракции в сферата на еногастрономията; да създаде B2B платформа, която да срещне местните субекти, предлагащи кулинарни туристически атракции с представители на реалния бизнес, както и да даде целогодишна международна видимост на изложителите чрез промоция на техните продукти в едни от най-реномираните световни туристически изложения и социални мрежи.

За повече инфомация : Весела Шишманова, Мениджър комуникации BIWC 2015,
E-mail: [email protected], моб.тел.: 0888 563656

инж. Галина Нифору, Wine MBA, Директор BIWC
E-mail: [email protected]

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии