Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Над 200 претенденти се борят за наградите на изложбата „Винария“

Над 200 претенденти се борят за наградите на изложбата „Винария“

На снимката: Председателят на журито д-р Димитър Гайдарски и главният секретар на НЛВК инж. Рада Виденова опитват проби по време на дегустациите от Международния конкурс за вина и спиртни напитки за наградите на изложбата „Винария 2016“. 

Над 200 проби от вина и спиртни напитки ще опита журито на международния конкурс, който ще определи наградите на изложбата „Винария 2016“ – приза „Златен ритон“, златни и сребърни медали. Дегустациите започнаха на 17 февруари в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив, а имената на победителите ще бъдат обявени на 24 февруари, когато се открива Международната изложба за лозарство и винарство. Тя се провежда в Международен панаир Пловдив и ще продължи до 28 февруари.

40 производители от България, Италия, Чехия, Турция и Молдова участват в надпреварата. Дебютантите са от Молдова и Турция. Състезанието има 14 категории, основни от които са бели и червени вина от последна и по-стари реколти, ракии и бренди. За да се гарантира обективността на оценките, се използва компютърна система, припомниха от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), която организира Международния конкурс за вина и спиртни напитки.

За неговото 22-о издание е подбрано жури от изтъкнати български енолози, международни съдии и чуждестранни експерти – сомелиери, търговци и еножурналисти от Италия, Чехия, Полша, Германия, Румъния и Гърция.

Те ще определят новите притежатели на „Златен ритон“, най-престижното българско отличие в бранша. В шестте категории за вино се присъжда само по един „Златен ритон” – на пробата, оценена с над 90 точки по 100-бална система. Комисията ще излъчи златни и сребърни медалисти.
Наградените мостри ще бъдат изложени за свободна дегустация на 25 февруари в палата 11 на панаира. Същия ден посетителите на „Винария“ могат да се включат в два майсторски класа от 11.00 и от 13.00 часа. Първия е на тема „Виненият тур и дегустацията в избата”, а вторият е посветен на местните български сортове и ще бъде воден от Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България. Ценителите ще обогатят своите познания за виното на лекциите „Първи стъпки в дегустацията“, които ще се проведат на 26 февруари от 16 ч. и на 27 февруари от 11 часа.

Тази година състезанието за наградите на „Винария“ е своеобразна репетиция за българските производители за участието им в един от най-големите световни конкурси за вино – Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе в Международен панаир Пловдив от 29 април до 1 май. На него по традиция над 40% от представените български вина печелят отличия. За първи път в престижното международно жури от над 320 световни експерти ще има двадесет българи – енолози, еножурналисти, сомелиери и търговци, съобщиха от НЛВК.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ