НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015

НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015

Щанд от изложението „Винария“ 

Новата визия на „Винария 2015“ впечатли посетителите на 23-о издание на международната специализирана изложба. Воден от съвременните тенденции в представянето на продуктите и от необходимостта за осъвременяване на престижното изложение, екипът на Националната лозаро-винарска камара осъществи своята идея за изграждане на „Град на виното“.
С изработване и реализиране на новата концепция на Камарата се зае екипът на Международен панаир – Пловдив. В Града на виното са разположени щандове на производители и дистрибутори на вина, магазин за продажби, гурме зона, зала за презентации и промоции на продукти.

Гурме зона на „Винария 2015“

Градът на виното представлява реплика на Стария Пловдив, в който дори калдаръмът е възпроизведен. На пейките на главната улица под старинните фенери посетителите могат да дегустират изключително разнообразие от вина и спиртни напитки oт над 50 български и чуждестранни производители, комбинирани с деликатесите от Гурме зоната, представена от фирма „Вивенда“ и ресторант „Buda’s“.

Уютната обстановка в Града на виното, разнообразието от продукти по щандовете, новите колекции вина и спиртни напитки, както и съвременните технологии, техника и оборудване за лозарството и винарството, привлякоха в първите два дни на изложението над 15 хиляди посетители.

11-то издание на „Вкусове от Италия“

В 11-та палата на панаирния комплекс е позиционирана и зоната „Вкусове от Италия“, която е част от изложбата за храни и напитки „Фудтех“. Тази година в изложението се представят вина, маслини, колбаси, млечни продукти, мармалади, зехтин, ядки, пасти, кафе и други традиционни продукти на 60 компании от Апенините.
Преподаватели от Университета по хранителни технологии изнасят лекции за здравословни и функционални храни, хранене при затлъстяване и диабет, приложението на горските плодове и билките в здравословното хранене, както и свои разработки за производство на хляб с млечно-кисели закваски.
За 4-та поредна година в рамките на „Винария“ и „Фудтех“ е позициониран щанд за измерване на кръвната захар от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. През него са преминали над 150 човека, като 10-11% от тях са със завишени стойности, каза Елисавета Котова, която е председател на организацията.
Паралелно с „Винария“ се провеждат международните изложби за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“, за оборудване на хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти „Хорека Пловдив“, както и за селско стопанство „Агра“, „БиоАгра“, за пчеларство „Апи България“. „Тук се вижда целият път от нивата до трапезата като едно пътешествие през света на технологиите и иновациите, традиционните и модерни начини за производство, креативните маркетингови решения. Подобно събитие досега не е имало у нас“, изтъкна председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов.
Приветствам идеята за съвместно провеждане на няколко изложби, се казва в поздравителен адрес на президента на Република България Росен Плевнелиев до ръководството на Международен панаир Пловдив. Приветствието бе изпратено по повод откриването на първия у нас мегафорум за селско стопанство, храни, вино и туризъм, който стартира на 4 март 2015 година. На него се представят над 650 фирми от 25 държави.
Мегафорумът е разположен в шест палати и откритите площи край тях и продължава до 8 март в Международен панаир – Пловдив.

Подобни статии