Jarava Winery

Мирише ли виното ви като на гнили яйца

Мирише ли виното ви като на гнили яйца

Балансирането на окисляването може да предотврати мирис на вино на гнили яйца.

Нетърпеливи сте да отворите новото вино което току що сте купили, заради новата реколта или сорт който още не сте опитвали, и очаквате разбира се плодов, пикантен или може би флорален аромат. Това, което получавате, е отвратителна миризма, подобна на гнили яйца. За съжаление, вашето вино има един от нежеланите дефекти на намаляване, получавате тази миризма, защото виното съдържа специфични летливи съединения.

Този нежелан аромат показва липса на кислород в стила на винопроизводството : той е противоположният дефект на окисляване, когато виното има твърде много кислород.

Ароматът на гнили яйца във виното може да унищожи носа на всяко хубаво вино, но за щастие винопроизводителите могат да избегнат това. Ароматът на изгнилите яйца не трябва да се бърка с често срещания проблем с „тапа-корк“, който е с по-силна миризма и се причинява от гъбички в тапата.

Какво причинява гнилата миризма на яйца във виното?

Недостигът на кислород се дължи на две причини, многото съдържание на сяра във виното, серен диоксид, (SO2) и (H2S), това е безцветният сероводород (смес от сулфид и водород). Всички вина съдържат сулфидното съединение, това е естествен страничен продукт на ферментацията при винопроизводството.

Винопроизводителите използват сяра от векове. Днес те пръскат лозите със сяра, за да предпазят гроздето от брашнеста мана, използват сулфиди под формата на серен диоксид, за да се отърват от нежеланите вредни микроби и бактерии по време на етапа на ферментация. Трябва да се вземат под внимание консервиращите свойства на серния диоксид, които позволява на виното да запази свежия си вкус и спомага за предотвратяване на окисляването. Мириса на гнило яйце във виното и в мъстта не е редуциран, защото не са били изложени на достатъчно кислород.

Въпреки че работата на винопроизводителя да гарантира, че намаляването на сярата няма вредно влияние върху виното, бутилираното вино също може да страда от липса на кислород. Винтовите капачки изглежда са по-засегнати тъй като естественият корк позволява да проникне повече кислород във виното.

Премахване на гнилата яйчена миризма от виното

След като бъде открит сероводорода по време на винопроизводството, е важно да се отстрани възможно най-бързо, ако не, газът ще реагира с етанола във виното, за да образува меркаптани. Те от своя страна ще доведат до втория етап на намаляване на кислорода и ще изпъкне нежеланата миризма.

Едно решение използвано от професионални винопроизводители за премахване на миризмата е използването на внимателно измерени малки количества меден сулфат. Виното се разбърква и се оставя за няколко дни, след което се проверява отново.

Вероятно можете да отстраните проблема и в домашни условия, като първо изложите виното на въздух. Разбъркването му трябва да реши проблема, ако не, просто пуснете чиста медна монета в съда. Медът ще реагира с H2S и ще се образува меден сулфид.

Избягвайте миризмата на гнило яйце във виното

При винопроизводството е почти невъзможно да се премахне сярата. За да ограничат проблеми като гнилите яйца, днес винопроизводителите използват най-добрите практики като:

 • Култивиране на здрава необработена почва, която от своя страна ще даде здравословно органично грозде.
 • Пръскайте лозите си със сяра няколко седмици преди времето за прибиране на реколтата или се въздържайте от прекаляване с лечението им.
 • Въздържайте се от прекомерна употреба на сулфит при винопроизводството.

Максималните дози на сяра, определени от Европейския съюз, са следните:

 • § Червено: 160 mg / l
 • § Бяло / розе: 210 mg / l
 • § Сладко: 400mg / l

Разрешените сярни съединения могат да имат неблагоприятен ефект върху аромата на виното, но е важно да се вземат предвид защитните и консервиращи свойства на сярата.

През годините винопроизводителите намаляват съдържанието на сяра във виното не само в реколтата, но и в етапите на винопроизводството (пресоване, ферментиране и бутилиране). За да се избегне намаляване на отвратителната миризма на гнилите яйца, това зависи много от уменията на винопроизводителя, способността му да балансира окисляването и редукцията.

Източник: Link

4.1/5.0 Article rating
24 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
 1. ЕКСТРА
 2. СУПЕР
 3. ДОБЪР
 4. СТАВА
 5. ЛОШ

Подобни статии