Lozenitsa Estate

Министър Гечев: АГРА е водещото земеделско изложение на международно ниво

Министър Гечев: АГРА е водещото земеделско изложение на международно ниво

„Осмото издание на най-мащабния и представителен форум за агробизнес обединява концептуално  спецификите на три изложения АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ. За Международен панаир Пловдив е чест да бъдем домакини на световна проява, която чертае фундаменталното бъдеще, свързано с изхранването. Горди сме, че организираме срещата на традициите с новостите, на науката с практиката, на производителите с потребителите. Убедени сме в успеха на тази директна комуникация и вярваме в нейните положителни резултати“, каза в словото си при откриването на 31-вия форум за земеделие, храни и вино главният директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов. „Над 600 компании от 25 държави на близо 50 000 кв. м, което е  с 35 % повече  спрямо миналата година, и с над 30 премиери, които са показател за високото ниво на 31-вата изложба“, цитира той статистиката, отразяваща ръста на изложението през 2023. Мегафорумът събира на едно място лидерите в земеделския бранш, винопроизводството и хранителната индустрия, като предоставя възможности и за малки и средни фирми, за новосъздадени и прохождащи в секторите компании. „Това прави изложението икономическото събитие без аналог в Югоизточна Европа“, обяви доц. Соколов, като благодари на Министерство на земеделието, под чиято егида се провежда форумът, на Асоциация АГРОТЕХ, Селскостопанската академия, Университета по хранителни технологии и Съюза на енолозите в България, партньори в изложбите.

„Международен панаир Пловдив ще бъде домакин на най-успешните компании и научни институти от отрасъла. Чрез тази инициатива, която има репутацията на един от най-престижните форуми в агробизнеса, насърчавате българското винопроизводство. Фирмите, присъстващи тук, са пример за всички, които правят бизнес в България и налагат нови и по-високи стандарти в този сектор“, каза в словото си при откриването на изложението заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов. Той посочи още, че винопроизводството не е просто статистика, а е продукт с културни измерения и припомни, че лозаро-винарството вече е част от нашето нематериално културно наследство. По информация на Международната организация по лозата и виното България е сред страните, които бележат ръст в производството на вино с 5% спрямо миналата година. „Така страната ни се нарежда на десето място по производство на вино сред страните членки на ЕС“, обяви последните данни зам.-министърът.

„Международното изложение АГРА се наложи като водещо събитие за представяне на модерните техники, технологии, машини и най-добрите вина както у нас, така и извън страната“. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев на официалната церемония. Аграрният министър посочи, че тази година изложението е по-голямо спрямо предходната. „Земеделие не става по интернет, необходимо е да се видят новите технологии, достиженията, да бъде обменен опит и да се споделят добрите практики в реално време“, допълни още той. По думите му европейската политика в сектора е пред поредната промяна, която „ние ще можем да реализираме благодарение на иновациите в селското стопанство, които виждаме днес тук“.

След тържественото откриване министър Гечев обиколи всички щандове, за да свери собствения си часовник за всичко, свързано със селското стопанство, и пожела на земеделците добра и успешна година.

На откриването присъстваха и министрите на туризма и здравеопазването Илин Димитров и Асен Меджидиев, областният управител на Пловдив Ангел Стоев, Пловдивският митрополит Николай, дипломати, представители на местната власт и браншови структури.

Пресцентър на Международен панаир Пловдив

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии